Hyppää sisältöön

Putin ja Erdoğan: Syyrian Idlibiin puskurivyöhyke Assadin ja kapinallisten välille

Syyrian hallinnon on arveltu aloittavan pian suurhyökkäyksen kapinallisten hallitsemassa Idlibin maakunnassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan keskustelivat Botšarov Rutšei -huvilassa Sotšissa 17. syyskuuta 2018. Venäläinen henkivartija odotti ulkopuolella. Kuva: Aleksandr Zemljanitšenko / EPA

Syyrian Idlibin maakuntaan aiotaan luoda demilitarisoitu puskurivyöhyke maan hallinnon ja kapinallisten joukkojen välille. Asiasta kertoivat maanantaina tavanneet Venäjän ja Turkin presidentit.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan suunnitelmalla on Syyrian hallinnon tuki, kertoo uutistoimisto Reuters. Putin sanoi, että myös kapinallisia vaaditaan vetäytymään vyöhykkeeltä.

Putinin mukaan 15–20 kilometrin levyiseltä vyöhykkeeltä on tarkoitus vetää pois raskaat aseet lokakuun 10. päivään mennessä. Idlibin maakunnan rajalle perustettavaa vyöhykettä vartioisivat Venäjän ja Turkin joukot.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasivat Etelä-Venäjällä Sotšissa maanantaina. Tapaamisen jälkeen Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu puolestaan sanoi venäläiselle uutistoimisto Interfaxille, että Idlibissä ei aloiteta sotilasoperaatiota.

Idlibin tilanne kiristynyt jo viikkoja

Syyrian hallinnon on ennakoitu aloittavan Venäjän ja Iranin tukemana suurhyökkäyksen Idlibin maakuntaan Pohjois-Syyriassa. Turkki on vastustanut hyökkäystä.

Idlib on viimeinen kapinallisten pääosin hallitsema maakunta Syyriassa. Kapinallisten hallussa olevalla alueella arvioidaan oleskelevan noin kolme miljoonaa ihmistä. Suuri osa heistä on paennut maakuntaan muualta Syyriasta.

Syyrian sisällissota on kestänyt jo yli seitsemän vuotta. YK on varoittanut, että suurhyökkäyksestä Idlibiin voisi seurata vuosituhannen pahin humanitaarinen katastrofi.

Lue lisää:

Syyriaa tukevat maat pohtivat sodan jatkoa: suurhyökkäys vai tulitauko?

Venäjä jatkoi Syyrian Idlibin pommittamista – iskujen uskotaan olevan alkusoittoa suurhyökkäykselle

YK: Uudet pommitukset ajaneet kymmeniätuhansia pakoon Syyrian Idlibissä

Syyriassa Idlibin maakunnan asukkaat pelkäävät hallituksen viimeistä suurhyökkäystä – kolme miljoonaa ihmistä on loukussa

Suosittelemme sinulle