Hyppää sisältöön

Näyttelijä Eeva Litmanen tutki sukunsa vaiheita sisällissodassa – “Nyt uskallan ottaa surun lähelle”

Litmanen kirjoitti kirjan sukutarinasta. Marraskuussa isovenhempien tarina nähdään myös näyttämöllä.

Näyttelijä Eeva Litmanen tutki sukunsa vaiheita sisällisodassa
Näyttelijä Eeva Litmanen tutki sukunsa vaiheita sisällisodassa
Velipekka Pekkola

Eeva Litmasen sukututkimus alkoi tv-ohjelman innostamana. Hän oli A-studion mukana Inkerinmaalla etsimässä karjalaisia juuriaan. Litmasen isoisän isoäiti oli kuuluisa runonlaulaja Larin Paraske. Ohjelmien jälkeen Litmanen sai yhteydenoton Kansallisarkistosta.

Litmasen suvussa oli kulkenut tarina, joka kertoi miten hänen isoisänsä oli kuollut. Arkiston kuulustelupöytäkirjat antoivat asiasta aivan eri kuvan.

– Sieltä paljastui, että isoisä oli murhattu. Ja että hän oli loikannut Neuvosto-Venäjälle ja toimi salaisen palvelun, Tsekan urkkijana. Ja että isoäitini meni kolmen lapsen kanssa laittomasti rajan yli. Heidän elämänsä oli varmaan kauheaa.

Suvun version mukaan isoisä oli rehellinen tullimies, joka yritti estää salakuljetusta, ja hänet tapettiin sen takia.

Litmasen mukaan sukuaan tutkivan pitää uskaltaa muistaa.

– Se tarkoittaa sitä, että minä uskallan muistaa niitä kipupisteitä, jotka minun tapauksessani liittyivät esimerkiksi isääni ja äitiini. Ja sitä kautta ymmärtää itseään toista kautta.

Se tarkoittaa sitä, että minä uskallan muistaa niitä kipupisteitä, jotka minun tapauksessani liittyivät esimerkiksi isääni ja äitiini. Ja sitä kautta ymmärtää itseään toista kautta.

Eeva Litmanen

Omaa historiaakin pitää Litmasen mukaan uskaltaa muistaa todenmukaisesti.

– Esimerkiksi, mitä ajatteli 70-luvun poliittisessa tilanteessa. Ymmärtää sen, mitä ei ole ymmärtänyt silloin. Minulle hienoimpia asioita oli, että tuo matka pakotti minut Suomen historian juurille.

Oman suvun tutkimisen kynnys voi olla korkea. Kuulustelupöytäkirjojen ja asiakirjojen kielikin voi olla outoa.

– "Pääpunikki, karkoitetaan pois rajamaalta" - mikä ihme on rajamaa? "He ovat punikkimielisiä" - mistään niistä ei ollut suvussa puhuttu.

– Se järkytys mikä tulee siitä, että minkälaisen elämän esimerkiksi isäni on elänyt. Tulee pakahduttava tunne, että miksi ei tiennyt. Että olisi voinut silloin nuorena kysyä.

Litmanen on tekemässä isovanhempiensa vaiheista myös näytelmää, joka valmistuu marraskuussa.

Katso Eeva Litmasen koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Näyttelijä Eeva Litmanen
Puoli seitsemän -lähetys

Suosittelemme sinulle