Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

"Tämä asema on ottanut yhteyttä kello kahdelta yöllä ja saaliina näkyy olevan 10 rottaa" – Nykyaikaisen rottasodankäynnin täsmäase on digitaalinen sähköloukku

Rottien hävittämisessä ollaan siirtymässä nykyistä ekologisempiin menetelmiin. Ympäri maata on viritetty jo tuhansia sähköansoja.

sähköloukussa rottia
Sähköloukussa rotta putoaa kuolettavan iskun saatuaan suoraan jätepussiin. Kuva: Anticimex Oy
Elina Kaakinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Palvelupäällikkö Jukka Tietäväinen istuu tuholaistorjuntayritys Anticimex Oy:n toimistossa Seinäjoella ja klikkaa tietokoneen näytöltä esiin dataa kentällä olevista sähköansoista.

– Tämä asema on ottanut yhteyttä kello kahdelta yöllä ja saaliina näkyy olevan 10 rottaa. Kovassa käytössä on laite ollut.

Kymmenen rottaa yhdessä loukussa?

– Niin, kymmenen rottaa tai muuta jyrsijää, vastaa nykyaikaisen rottasodankäynnin ammattilainen.

Tietäväisen tehokas täsmäase on digitaalinen sähköloukku. Syötti houkuttelee rotan postilaatikon näköisen ja kokoisen ansan putkeen, sähköisku pysäyttää eläimen sydämen ja raato putoaa siististi muovipussiin.

Monitori
Valvomoon tulee tietoa kaikista kentällä olevista loukuista. Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Jyrsijämyrkyistä eroon

Jyrsijämyrkkyjen aiheuttamat haitat ja riskit tiedetään ja siksi myös ammattilaiset ovat vähitellen siirtymässä rottien hävittämisessä nykyistä ekologisempiin menetelmiin.

Puolikasta Suomen tuholaistorjuntamarkkinoista hallitseva Anticimex on edelläkävijä myrkyttömien ansojen käyttöönotossa. Sähköloukkujen yleistymisen jälkeen yrityksen käyttämien jyrsijämyrkkyjen määrä on pudonnut vuositasolla 4500 kilosta 1500 kiloon. Nyt yrityksellä on käytössä jo nelisen tuhatta sähköloukkua ympäri Suomea.

Sähköinen rotanloukku
Ansat sijoitetaan rottien tiedetyille ja oletetuille kulkureiteille. Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Jukka Tietäväinen ei haikaile myrkkyjen perään, vaikka niitäkin vielä käytetään erikoistilanteissa. Digitaalinen systeemi on ympäristöystävällinen, hygieeninen ja tehokas.

– Verkossa saamme yhteyden kaikkiin laitteisiin, näemme saaliin määrän, akun kunnon ja laitteen huollon tarpeen. Töitä pystytään ennakoimaan ja toisaalta turhat käynnit ansoilla jäävät pois.

Jokamiehen aseet

Myrkyttömiä menetelmiä rottajahtiin kehitellään osittain pakonkin edessä. Asetukset myrkkyjen käytöstä tiukkenevat jatkuvasti ja lisäksi on suuri huoli, että rotat tulevat vastustuskykyisiksi myrkyille.

Jukka Tietäväinen sanoo, että myrkkyjen käyttöön rottien torjunnassa joudutaan turvautumaan silloin, kun tilanne on "oikein paha".

– Jos rottapopulaatio on päässyt todella suureksi ja varsinkin jos rotat ovat päässeet tottumaan ihmisiin, silloin myrkyn käyttö on perusteltua. Silloin tarkasti ohjeita noudattaen pyritään saamaan rottapopulaatio pienemmäksi ja sen jälkeen voidaan helpommin napsia yksittäiset rotat pois.

Rotanmyrkyn käyttö kiellettiin kokonaan elokuussa tavallisilta kuluttajilta.

Myymäläpäällikkö Petri Väli-Torala Seinäjoen Hankkijalta kertoo, että kielto on aiheuttanut paljon kyselyitä.

– Viljelijöille voidaan myydä edelleen jyrsijämyrkkyä, kunhan heillä on todistus kasvinsuojelututkinnon suorittamisesta, mutta tavallisille kuluttajille on tarjolla loukkuja.

Markkinoilla on jo sähköisiäkin jokamiehen loukkuja, mutta Väli-Toralan mukaan moni asiakas päätyy perinteisempiin malleihin.

Jukka Tietäväinen
Jukka Tietäväinen ei vaihtaisi enää sähköloukkuja myrkkyihin. Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Juurisyyt selville

Ammattilainen ei vähättele jokamiehen rotanloukkujen tappovoimaa.

– Kyllähän ne kaikki rotan tappaa, mutta haaste on saada rotta sinne loukkuun. Ei ole olemassa mitään maailman parasta rotansyöttiä vaan tilanne pitää aina suhteuttaa siihen, mitä rotta on syönyt, opastaa Jukka Tietäväinen.

Jos rotta on päässyt viljavarastossa jyvien makuun, syöttinä toimii vilja tai jos rotat ovat vierailleet tiuhaan omenapuun alla, kannattaa syötiksi valita omenaa.

Kaksi rottaa
Kuva: Pat Morris / AOP

Tärkeintä rottasodassa on tuntea vastustajansa. Tietäväinen tuntee.

– Rotta on opportunisti. Se käyttää tilaisuuden - yleensä ihmisen luoman tilaisuuden - hyväkseen. Rotta iskee aina, kun se saa siihen mahdollisuuden.

Rotta on myös viisas ja arka eläin. Sksi sen ansaan saaminen ei ole helppoa. Tietäväinen suosittelee vakavasti torjumaan rottaongelmaa ennakolta. Jätteiden huolellisesta käsittelystä ja pihan siisteydestä ei kannata tinkiä yhtään.

– Rottasodassa pitää päästä käsiksi ongelman juurisyihin.

Suosittelemme