Hyppää sisältöön

Ihmisroska-kohu johti tutkintapyyntöihin ja rikosilmoitukseen – koditon mies tunnisti itsensä lehtikuvasta, järkyttyi ja marssi poliisin pakeille

Poliisi ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, aloitetaanko ilmoituksista esitutkintaa.

Korhonen ihmettelee etenkin sitä, miksi Moilanen pyysi anteeksi kommenttiaan kaupunginvaltuustolta.
Videolla Markku Korhonen kertoo siitä, miksi teki rikosilmoituksen sanomalehti Kalevan kuvituskuvasta.

Oululaisen keskustan kaupunginvaltuutetun Riikka Moilasen ihmisroska-puheesta on tehty kaksi tutkintapyyntöä poliisille.

Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisario Markus Kiiskinen kertoo, että toisessa tutkintapyynnössä Moilasta epäillään kunnianloukkauksesta ja toisessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Molemmat tutkintapyyntöjen tekijöistä asuvat Kiiskisen mukaan muualla kuin Oulussa.

Lisäksi ihmisroska-kohuun liittyen on kirjattu myös yksi rikosilmoitus kunnianloukkauksesta. Ilmoituksen poliisille on tehnyt oululainen koditon Markku Korhonen, josta Helsingin Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun) tiistaina.

Rikosylikomisario Kiiskinen kertoo Ylelle, että rikosilmoitus koskee sanomalehti Kalevassa julkaistua kuvaa, jossa Korhonen istuu penkillä. Kuva on otettu niin, että mies on selkä kameraan päin. Kuvan kuvatekstissä lukee: "Näkymä kauppakeskus Valkean edustalta Oulusta tiistai-iltana."

Kalevan juttu, jossa kuva oli, käsitteli Riikka Moilasen viime viikon valtuustopuheesta noussutta kohua. Puheessaan Moilanen kuvaili asunnottomia päihdeongelmaisia ihmisroskaksi. Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa keskusteltiin silloin yleisesti Oulun ydinkeskustan siivoamisesta.

– Poliisi on kirjannut sekä Markku Korhosen tekemän rikosilmoituksen että nämä kaksi muuta tutkintapyyntöä ylös. Vielä emme ole kuitenkaan tehneet päätöstä siitä, aloitetaanko näistä esitutkintaa. Päätös pyritään tekemään pian, Markus Kiiskinen sanoo.

Kaleva ei kommentoi, eikä myöskään Moilanen

Yle tapasi Markku Korhosen Oulun keskustassa tiistaina. Koditon mies istahtaa kauppakeskus Valkean edustalla olevalle penkille ja alkaa kertoa syytä tekemälleen rikosilmoitukselle Kalevan lehtijutun kuvituskuvasta.

– Mielestäni se oli kunnianloukkaus minua kohtaan.

Korhosen mukaan monet hänen tuttavistaan tulivat lehden julkaisupäivänä kertomaan, että miehen kuva on Kalevassa.

– Kävin itse katsomassa lehteä ja huomasin, että minähän siinä olen. Se alkoi ahdistaa. En pystynyt keskittymään mihinkään, oli niin paha olo, mies sanoo.

Korhonen kertoo asuvansa sillan alla jätesäkissä, koska on "ihmisroska". Kuva: Mari Jäntti / Yle

Yle tavoitti puhelimitse Kalevan vastaavan päätoimittajan Kyösti Karvosen, mutta Karvonen ei halunnut kommentoida lehdessä julkaistusta kuvasta tehtyä rikosilmoitusta.

Myöskään kaupunginvaltuutettu Riikka Moilanen ei halunnut antaa Ylelle haastattelua. Moilanen ei ollut tietoinen hänestä poliisille tehdyistä tutkintapyynnöistä, eikä hän omien sanojensa mukaan "halua muutenkaan enää käsitellä tekemäänsä virhettä julkisuudessa."

– Minulle on tullut valtava määrä viestejä, ja osa niistä on ollut aika pahoja. Muun muassa kuolemaani on toivottu. En ole lukenut vielä kaikkia viestejä itseä suojellakseni, mutta en ole myöskään niitä poistanut. Ehkä palaan niihin myöhemmin, Moilanen kertoo.

"Asun tällä hetkellä sillan alla, jätesäkissä, sillä minä olen ihmisroska"

Markku Korhonen kertoo, että ennen asunnottomaksi joutumistaan hän toimi yrittäjänä. Yritystoiminta loppui vuonna 2012, kun hän paloi loppuun.

– Pyöritin ikääntyvien päivätoimintaa, ja meillä oli myös asuntola seurakunnan avustamana. Asuntolassa oli asunnottomia ja alkoholisteja. Minulle tuli burnout, kun asuin siellä asuntolassa ja olin ympäri vuorokauden töissä.

Sitten Korhonen alkoi itse juoda. Kolme vuotta yritystoiminnan loppumisen jälkeen mies menetti asuntonsa.

– Asun tällä hetkellä sillan alla, jätesäkissä, sillä minä olen ihmisroska.

– Asun pihalla myös talvisaikaan. Minulla oli viime talvena tosi hyvä teltta. Se oli vuorattu styroksilla, ja siinä oli päällä pressu ja lunta. Se oli kyllä lämmin, mutta olihan sinne aina vaivalloista mennä.

Korhonen toivoo, että Riikka Moilanen pyytäisi häneltä ja muilta alkoholisteilta ihmisroska-kommenttiaan anteeksi. Kuva: Mari Jäntti / Yle

Korhonen on hakenut asuntoa kolme vuotta tuloksetta. Hän ajattelee, ettei ole saanut asuntoa, koska hänellä on alkoholiongelma ja luottohäiriömerkintä. Mies haluaisi lopettaa juomisen, mutta se on hänen mukaansa hankalaa, kun ei ole asuntoa.

Jotta kadulla jaksaa olla, pitää turruttaa itsensä viinalla.

– Olen yrittänyt lopettaa, mutta se on tyssännyt siihen, kun tutut tulevat vastaan viinapullo kourassa. Olin Järvenpäässäkin kaksi kuukautta kuntoutuksessa ja hyvä meni, mutta sitten taas ratkesin.

Päivisin Korhonen kuluttaa aikaa Oulun ydinkeskustassa sijaitsevan kauppakeskuksen edustalla omien sanojensa mukaan "muiden alan ihmisten" kanssa. Korhonen kokee alentavaksi sen, että heidän ajatellaan olevan häiriöksi ja alueen roskittajia.

– Täällä ei ole nytkään roskan roskaa. Kyllä me osaamme siivota jälkemme, Korhonen toteaa.

Julkisilla paikoilla saa kuvata – tietyillä pelisäännöillä

Yle kysyi Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaarelta mielipidettä siihen, onko rikosilmoituksen tekemiselle Kalevan kuvasta oikeudellisia perusteita. Korpisaari ei halunnut ottaa kantaa tähän yksittäiseen tapaukseen, vaan kommentoi asiaa yleisellä tasolla sähköpostin välityksellä.

Korhonen kertoo, että hän saapuu kauppakeskus Valkean edustalle joka päivä aamu kuudelta. "Seitsemältä menemme ostamaan ykkösolutta ja yhdeksältä viinakauppaan. Sitten hävitään, mihin hävitään ja yleensä tullaan tänne kuitenkin jossain vaiheessa takaisin", Korhonen kertoo. Kuva: Mari Jäntti / Yle

Korpisaari muistuttaa, että julkisilla paikoilla saa kuvata. Korpisaaren mukaan tiedotusvälineiden toimitusten on kuitenkin huolehdittava siitä, ettei kuvan julkaiseminen loukkaa kuvattavan yksityiselämää.

– Kuvan julkaiseminen on oikeuskäytännössä toteuttanut kunnianloukkauksen, jos vaikka rikosuutisoinnin yhteydessä on julkaistu väärän henkilön kuva ja siten vihjattu tämän syyllistyneen rikokseen, professori antaa esimerkin.

Juuri kunnianloukkauksena rangaistaan Päivi Korpisaaren mukaan paitsi valheellisen tiedon levittäminen, myös muunlainen halventaminen. Edellytyksenä on kuitenkin se, että teko on omiaan aiheuttamaan loukatulle vahinkoa, kärsimystä tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

– Kunnianloukkaus edellyttää, että loukattu henkilö on loukkauksesta tunnistettavissa. Tunnistettavuus arvioidaan kokonaisuutena yleisen elämänkokemuksen sekä tapauskohtaisten tietojen ja olosuhteiden perusteella, Korpisaari linjaa.

Asun tällä hetkellä sillan alla, jätesäkissä, sillä minä olen ihmisroska.

Markku Korhonen

Markku Korhonen ei ole tehnyt Moilasen ihmisroska-kommentista rikosilmoitusta. Hän kuitenkin ihmettelee sitä, miksi Moilanen pyysi kommenttiaan anteeksi kaupunginvaltuustolta eikä heiltä.

– Miksei hän tule pyytämään meiltä anteeksi?

Korhonen aikoo odottaa, että Moilanen tulee vielä esittämään hänelle ja muille kodittomille henkilökohtaisen anteeksipyynnön.

– Täällä Valkean edessä minä olen, aamukuudesta iltakymmeneen, mies päättää.

Riikka Moilanen myöntää että hänen aasinsiltansa oli tosi huono.
Videolla pätkä kaupaunginvaltuutettu Riikka Moilasen puheesta kaupunginvaltuuston kokouksessa, jossa hän kutsui päihdeongelmaisia asunnottomia "ihmisroskaksi".

Lue lisää:

Päihdeongelmainen nainen vastaa valtuutetulle, joka kutsui häntä ihmisroskaksi: "Sen pitäisi olla muutama päivä tuolla kadulla

Suosittelemme sinulle