Hyppää sisältöön

Lähitapiola valmis purkamaan Hamburger Börsin Turun kauppatorin laidalta jo ensi kesänä

Vuonna 1895 rakennettu Hamburger Börs on toiminut hotellina ja ravintolana Turussa 113 vuotta. Purettavaksi aiottu osa valmistui vuonna 1979.

-
Kuva: Linus Hoffman / Yle
Joni Piirainen

Lähitapiola olisi valmis purkamaan omistamansa Hotelli Hamburger Börsin kiinteistön ensi kesänä. Torin laidassa olevan uudemman osan tilalle rakennettaisiin uusi hotelli vuonna 2021.

Vuosi sitten uutisoitiin, että Turun Osuuskauppa luopuu Hamburger Börsistä. Tuolloin kiinteistön omistava LähiTapiola ilmoitti hotellin remontoinnista ja siirtymisestä Scandic Hotelsille alkuvuodesta 2021.

Hotellin remontoimista ei kuitenkaan harkita enää.

– Meillä oli suunnitelmana remontoida hotelli, mutta uuden rakentaminen on kustannustehokkaampaa ja vain hieman kalliimpaa, kertoo LähiTapiolan kiinteistösijoitusjohtaja Vesa Eskoli.

Hänen mukaansa uudisrakennus sopii jatkossa paremmin kaupunkikuvaan, sillä kauppatorin ympäristö muuttuu lähivuosina paljon.

Uuden rakentaminen on kustannustehokkaampaa ja vain hieman kalliimpaa.

Vesa Eskoli

Schauman Arkkitehtien toimitusjohtaja Janne Helin pitää uudisrakennushanketta vaativana.

– Hanke on haastava, mutta samalla kunnianhimoinen. Olemme innoissamme, jos pääsemme rakentamaan aivan Turun keskustaan jotain ihan uutta, kertoo Helin.

Helin paljastaa, että Hamburger Börsin uusi sisäänkäynti tulisi Kauppiaskadun puoleisen sisäpihan kautta.

Vanhan Börsin purkamisesta uutisoi ensimmäisenä Åbo Underrättelser. (siirryt toiseen palveluun)

Turun kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Lähitapiolan suunnitelmia Börsin uudisrakennuksesta vielä tänä syksynä.

-
Kuva: Turun kaupunki

Seinän takana yli satavuotiasta historiaa

Hamburger Börsin hotellin juuret ulottuvat vuoteen 1894, jolloin paikalle avattiin ravintola Hamburger Bierhalle. Kauppiaskadun puoleinen jugend-tyylinen osa rakentui vuonna 1895. Tämä osa on suojeltu, eikä mahdollinen purkutuomio koske sitä.

Hamburger Börsin historia on ollut vaiherikas. Jugendtyylinen hotellirakennus valmistui keskeiselle paikalle Turun keskustaan, kauppatorin laidalle vuonna 1909.

Se purettiin voimakkaasta vastustuksesta huolimatta 1976. Historiallisen rakennuksen purkaminen sai tuolloin laajasti valtakunnallistakin huomiota.

Nykyinen hotellirakennus valmistui kolme vuotta myöhemmin vuonna 1979. Nimenomaan tämän osan purkamista nyt kaavaillaan.

Otsikkoa muutettu klo 9.36. Purkusuunnitelmat eivät koske Börsin vanhaa osaa. Suunnitelmia purkamisesta ja uudisrakennuksesta ei ole vielä päätetty edes lautakuntatasolla.

Sokos Hotel Hamburger Börsin julkisivu Turun keskustassa.
Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Suosittelemme sinulle