Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Hallitus ajautui kiistaan kohulaissa – Sisäministeri Mykkänen ei lähdekään esittämään kaksoiskansalaisille täyskieltoa sotilasvirkoihin

Puolustusministeriö ja sisäministeriö ovat valmistelleet puolitoista vuotta lakiehdotuksia, joilla kaksoiskansalaisten pääsy estettäisiin Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin.

Puolustusvoimat valmiusjoukot armeija varusmies
Kuva: Elisa Kinnunen
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle uutisoi keväällä 2017, että Puolustusvoimat on alkanut kohdella Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisia eri tavoin kuin muita. Venäjän kansalaisuuden omaavat varusmiehet eivät päässeet enää esimerkiksi lennokkikoulutukseen.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) raivostui uutisesta.

Muutama tunti Ylen uutisen jälkeen Niinistö kuitenkin ilmoitti laittavansa vireille lakihankkeen, jolla kaksoiskansalaisten pääsy estettäisiin sotilasvirkoihin ja upseerin virkaan johtaviin opintoihin.

Myös sisäministeriö ilmoitti pian Ylen uutisen jälkeen käynnistävänsä lakihankkeen, jolla kaksoiskansalaisten pääsy estettäisiin Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin.

Puolustusministeriö ja sisäministeriö ovat valmistelleet puolentoista vuoden ajan omia lakiehdotuksiaan.

Puolustusministeriö on alusta lähtien ajanut täyskieltoa kaksoiskansalaisille sotilasvirkoihin.

Sisäministeriössä on ollut pohdinnassa täyskielto tai niin sanottu vastavuoroisuusperiaate. Se tarkoittaa sitä, että Suomi hyväksyisi sotilasvirkoihinsa kaksoiskansalaiset niistä maista, jotka hyväksyvät Suomen kansalaiset sotilasvirkoihinsa.

Kaksoiskansalaisuuslaki on herättänyt kohua ja saanut paljon vastustusta, koska siinä syrjittäisiin voimakkaasti kaksoiskansalaisia.

Toisaalta lakia on perusteltu siksi, että Suomen turvallisuuden kannalta olisi tärkeää estää kaksoiskansalaisten pääsy niin Puolustusvoimien kuin Rajavartiolaitoksenkin sotilasvirkoihin.

Sisäministeri lipesi lakiehdotuksesta viime metreillä

Kaksoiskansalaisia koskeva lakiesitys oli tarkoitus viedä eduskuntaan muutamien viikkojen kuluttua.

Nyt sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on kuitenkin lipeämässä lakihankkeesta aivan viime metreillä.

Mykkänen sanoi Ylelle keskiviikkona, ettei hän aio lähteä esittämään hallitukselle ja eduskunnalle täyskieltoa kaksoiskansalaisille Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin.

– Harkinnan jälkeen me olemme Rajavartiolaitoksen osalta päätyneet siihen, että tällaiseen kaksoiskansalaisuuden kieltoon ei ole tarvetta. Turvallisuusselvitysten perustella voidaan jatkossakin rajavartioston koulutukseen valittavat valikoida, Mykkänen sanoi.

Ministeri Mykkäsen mukaan sisäministeriössä mieli muuttui, kun siellä oli pohdittu esimerkiksi ruotsinsuomalaisten tilannetta.

– Tässä tietysti joudutaan harkitsemaan hyvin vakavasti sitä, että esimerkiksi tuhannet ruotsinsuomalaiset, jotka ovat kaksoiskansalaisia, miten heidän asetelmansa tässä muuttuisi. Meidän lähtökohtamme on, että turvallisuusselvitysten kautta on mahdollista rajavartioston osalta nämä sinänsä tarpeelliset huolet hallita.

Puolustusministeri haluaa kaksoiskansalaisille täyskiellon sotilasvirkoihin

Mykkäsen mukaan puolustusministeri Jussi Niinistö on tietoinen siitä, ettei sisäministeriö lähdekään yhdessä puolustusministeriön kanssa esittämään kaksoiskansalaisia koskevaa lakia.

– Tämä on yhteisymmärryksessä puolustusministeriön kanssa todettu, että (sisäministeriön alaiseen) rajavartiostoon ei kieltoa tehdä, Mykkänen sanoo.

Puolustusministeri Niinistö sanoi puolestaan Ylelle, että Puolustusvoimien sotilasvirkoja koskeva laki on joka tapauksessa menossa valtioneuvoston istuntoon lokakuun puolivälissä.

Niinistö odottaa vielä Mykkästä mukaan.

– Puolustushallinnon osalta luonnollisesti tulevat hallituksen esitykset, jotka sitten hallituskumppanit kuittaavat. Ja odotamme tietenkin, että sisäministeriö saa oman rajavartiolaitosta koskevan kaksoiskansalaisuuslakiesityksensä valmiiksi, jotta sekin saadaan eduskunnalle. Mutta jokainen ministeriö tietysti vastaa omasta tontistaan, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan tämä eduskunta voisi käsitellä kaksoiskansalaisten lain, ja se voisi tulla voimaan jo ensi vuoden alussa.

Niinistön mukaan Suomeen tarvitaan ehdottomasti laki, jolla kaksoiskansalaisten pääsy estetään sotilasvirkoihin.

– On tärkeää, ettei synny lojaliteettiristiriitoja. Pidämme tärkeänä, ettei henkilöön, joka on kaksoiskansalainen tai kenties useamman valtion kansalainen, kohdistu epätoivottavia vaikuttamisyrityksiä, jotka voisivat vaikuttaa kansalliseen turvallisuuteen, Niinistö korostaa.

Suosittelemme