Hyppää sisältöön

Danske Bankin selvitys: Rahanpesuongelma perittiin suomalaiselta Sampo-konsernilta

Danske Bankin tilaamassa raportissa kerrotaan, että sen Viron-yksikön rahanpesuongelmat alkoivat jo kun se oli suomalaisessa omistuksessa. Sammosta kiistetään, että se olisi tiennyt rikollisesta toiminnasta.

Danske Bank ilmoitti viime vuonna lopettavansa toimintansa Baltian maissa ja Venäjällä. Danske Bankin konttori Tallinnassa vuonna 2017. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Suomen kolmanneksi suurin pankki Danske Bank on keskellä vakavaa kriisiä.

Danske Bankin pääjohtaja Thomas Borgen erosi keskiviikkona. Äkkilähdön taustalla on Tanskan suurinta pankkia riepotellut rahanpesuskandaali

Pankki julkaisi keskiviikkona tilaamansa selvityksen. Siinä pureuduttiin epäilyttäviin tilisiirtoihin, joita Danske Bankin Viron-yksikön kautta on kulkenut viime vuosina.

Raportissa tuodaan esille myös Danske Bankin Viron-yksikön entisen omistajan eli Sampo-konsernin aikaiset tapahtumat.

Asianajotoimiston tekemän raportin mukaan Viron-yksikön kyseenalaiset toimintatavat alkoivat jo suomalaisten omistajien aikana.

Sammosta vastattiin tänään keskiviikkona Ylelle, että sen tiedossa ei ole, että Viron-yksikössä olisi tapahtunut rikollista toimintaa sinä aikana, kun se omisti pankin. Sammon tiedossa ei myöskään ole, että se olisi ollut osa mitään tutkintaa.

Danske Bankin pääjohtaja Thomas F. Borgen erosi keskiviikkona rahanpesuskandaalien takia. Kuva: Nils meilvang / EPA

Raportti: Venäjän keskuspankki varoitti rahanpesusta jo vuonna 2007

Danske Bank osti vuonna 2006 finanssikonserni Sammolta sen pankkitoiminnot. Siinä yhteydessä myös Viron-toiminnot siirtyivät Danske Bankin omistukseen.

Epäilyttäviin rahansiirtoihin olisi pitänyt puuttua jo silloin, raportissa todetaan.

“Vuonna 2007 Viron finanssivalvonta julkaisi kriittisen tarkastusraportin. Samaan aikaan Danske Bank sai tarkennettua tietoa Venäjän keskuspankilta (Tanskan finanssivalvonnan kautta).”

“Tämä tieto viittaisi mahdolliseen ‘verojen ja tullimaksujen kiertoon’ sekä ‘puhtaaseen rikolliseen toimintaan, kuten ‘miljardien ruplien’ rahanpesuun kuukausittain”, raportissa sanotaan.

Danske Bank on käynyt läpi Viron-yksiköiden asiakkaiden tilisiirtoja ja selvitellyt rahojen alkuperää. Asiakkaista 6 200:lla on raportin mukaan epäilyttäviä tilisiirtoja.

Näistä neljännes eli noin 1 500 on tullut raportin mukaan pankin asiakkaaksi jo silloin, kun pankki oli Sampo-konsernin omistuksessa.

Danske Bank ei raportissa kuitenkaan syytä Sampo-konsernia nykyisistä ongelmistaan, vaan toteaa suorasanaisesti epäonnistuneensa epäilyttävien tilisiirtojen selvittelyssä ja rahanpesua ehkäisevissä toimissa.

Satojen miljardien tilisiirrot

Vuonna 2014 pankki sai sisäisen ilmiantajan raportin, jossa kerrottiin Viron-yksikön epäselvyyksiä sekä kyseenalaisista toimintatavoista.

Meni kuitenkin vuosia ennen kuin pankki alkoi selvittää tapahtumia.

Epäselvyydet liittyivät etenkin pankin ei-virolaisiin asiakkaisiin, kuten venäläisiin, ukrainalaisiin ja azereihin, raportissa todetaan.

Raportissa todetaan muun muassa seuraavaa:

  • Vuosien 2007 ja 2015 välillä ei-virolaisten asiakkaiden tekemien tilisiirtojen arvo oli noin 200 miljardia euroa.
  • Pankki tutki tarkemmin 6 200 asiakkaan tilejä ja toimintaa. Lähes kaikissa tapauksissa rahojen alkuperässä tai muissa asiakkaaseen liittyvissä taustoissa oli epäselvyyksiä.
  • Pankin valvontajärjestelmä rahanpesun ehkäisyssä petti pahasti. Danske Bank kertoo raportissa syyksi muun muassa sen, että Viron-yksiköllä oli oma IT-järjestelmä, joka ei ollut osa konsernin käyttämää järjestelmää.
  • Vaikka epäilyttäviä tilisiirtoja on paljon, ei se pankin mukaan vielä kerro, että niihin liittyisi rikollista toimintaa.
  • Danske Bank epäilee, että osa pankin työntekijöistä on tietoisesti auttanut tai jättänyt puuttumatta kyseenalaisiin tilisiirtoihin ja muuhun toimintaan. Yhteensä tilisiirtoja oli toteuttamassa 42 pankin työntekijää.
  • Pankki on tehnyt ilmoituksen työntekijöiden toiminnasta Viron finanssivalvonnalle.
Mediatietojen mukaan Danske Bankin rahanpesuepäilyt liittyisivät myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirin. Kuva: Aleksei Nikolski / AFP

Putinin serkku ja venäläistä rahaa

Danske Bankia koskevat rahanpesuepäilyt nousivat esiin, kun tanskalaislehti Berlingske (siirryt toiseen palveluun) sai haltuunsa pankin sisäisen whistleblowerin eli epäilyttävästä toiminnasta tietoja viranomaisille luovuttaneen henkilön raportin.

Myöhemmin myös muun muassa brittilehti Guardian on kertonut yksityiskohtia tilisiirroista. Ne osoittavat Danske Bankin laiminlyöneen pahoin rahanpesun ehkäisyä koskevia velvollisuuksiaan.

Esimerkiksi brittiläisellä yhtiöllä oli tili Danske Bankin Viron-yksikössä. Yhtiö oli rekisteröitynyt Britanniassa “pienyhtiöksi”.

Yhtiön pankkitilin kautta kulki päivittäin jopa kymmeniä miljoonia euroja.

Brittiyhtiön omistivat useat veroparatiisiyhtiöt, joiden taustalla on The Guardianin (siirryt toiseen palveluun)mukaan venäläisiä. Ilmiantajan raportin mukaan rahoja päätyi todennäköisesti muun muassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin serkulle Igor Putinille.

Tanska kiristää rahanpesulakejaan

Danske Bankia on arvosteltu voimakkaasti siitä, että pankilta vei vuosikausia puuttua epäilyttävään rahaliikenteeseen.

Pankki sulki vuonna 2015 kymmenien, lähinnä venäläistaustaisen asiakkaittensa tilejä. Sisäisen selvityksen Danske Bank aloitti kuitenkin vasta, kun useat tiedotusvälineet eri puolilla maailmaa olivat kertoneet tapahtumista.

Eilen tiistaina Tanskan suurimmat puolueet sopivat, että maa tiukentaa lakeja, joilla pyritään ehkäisemään rahanpesua.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Tanska muun muassa korottaa seitsenkertaiseksi sakot, joita rahanpesun ehkäisyn laiminlyönnistä voi seurata.

Yhdysvallat kiinnostui likaisesta venäläisrahasta

Danske Bankin tapaus ei ole ainoa laatuaan, jossa epäillään Venäjältä peräisin olevan rahan pesemistä.

Viime vuonna useat mediat eri puolilla maailmaa kertoivat laajasti rahanpesuvyyhdistä. Arviolta 20 miljardia dollaria rikollista venäläisrahaa pestiin Venäjältä Moldovan kautta Latviaan, ja sieltä eri EU-maihin.

Rahaa päätyi myös Suomeen, kertoi Ylen MOT-ohjelma. Se oli ainoana mediana Suomessa tutustumassa aineistoon.

Pesulaksi nimetyn tapauksen paljasti kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö OCCRP.

Myös Yhdysvaltain viranomaiset seuraavat Danske Bankin tapausta huolella, talouslehti Wall Street Journal on kertonut. (siirryt toiseen palveluun)

Danske Bank on Tanskan suurin pankki. Jos Yhdysvaltain viranomaiset esimerkiksi vaikeuttaisivat sen maksuliikennettä, olisi sillä erittäin vakavia seurauksia Danske Bankin toiminnalle.

Likaista rahaa virtaa Viron läpi

Danske Bank on lyhyen ajan sisällä jo toinen Virossa toimiva pankki, jonka toimintaa viranomaiset tutkivat rahanpesuepäilyjen takia.

Maaliskuussa Euroopan keskuspankki (EKP) peruutti pienen ukrainalaisomistuksessa olleen Versobankin pankkitoimiluvan. EKP ryhtyi toimiin sen jälkeen, kun pankin valvonnasta vastanneet Viron viranomaiset olivat pyytäneet (siirryt toiseen palveluun) toimiluvan peruuttamista.

Syynä olivat rahanpesuepäilyt.

Pankilla oli vain pieni markkinaosuus Virossa, eikä sen sulkeminen aiheuttanut merkittäviä ongelmia maan (siirryt toiseen palveluun)rahoitusjärjestelmälle.

Suosittelemme sinulle