Hyppää sisältöön

Sinisten Sampo Terho: Jos Timo Soini kaatuu, hallitus kaatuu

Sinisten puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan on itsestään selvää, että ulkoministeri Timo Soiniin kohdistuva mahdollinen epäluottamusäänestys on myös hallituskysymys.

Ministeri Sampo Terho (sin.) olettaa, että kaikki keskustan ja kokoomuksen kansanedustajat tukevat ulkoministeri Timo Soinia mahdollisessa epäluottamusäänestyksessä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Siniset tekevät ulkoministeri Timo Soinia (sin.) kohtaan suunnitellusta epäluottamusäänestyksestä hallituskysymyksen.

Jos siis Timo Soini saisi perjantaille kaavailussa äänestyksessä epäluottamuslauseen, Terhon mukaan koko hallitus saisi epäluottamuslauseen ja hallitus kaatuisi.

– Sinisille on itsestään selvää, että kun yksi hallituksen ministeri saa epäluottamusesityksen, niin silloin koko hallitus on saanut epäluottamusesityksen. Jos Soini kaatuu, niin hallitus kaatuu. Jokainen ministeri on osa tätä yhteistä hallitusta, sanoo Sampo Terho Ylelle.

Eurooppa- kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho olettaa, että hallituskumppaneiden keskustan ja kokoomuksen kaikki kansanedustajat tukevat Soinia.

– Olen varma, että kaikki hallituspuolueiden edustajat tulevat tukemaan Soinia. Kysymys on mielipiteenvapaudesta ja siitä, että ministerilläkin on oikeus uskonnon ja mielipiteen vapauteen.

Petteri Orpo ei luvannut yksimielistä tukea kokoomuksesta

Eilen Verkkouutisten haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi, ettei kokoomuksen eduskuntaryhmä pidä tavasta, jolla Soini on toiminut. Orpon mukaan kokoomusryhmä aikoo äänestää Soinin luottamuksen puolesta. Yksimielistä tukea ryhmästä Orpo ei haastattelussa luvannut.

– Jokainen tekee viime kädessä itse päätöksen. Lähtökohta on se, että me äänestämme hallituksen luottamuksen puolesta

Pääministeri Juha Sipilä sanoi eilen, että Timo Soinilla on hallituspuolueiden täysi tuki mahdollisessa luottamusäänestyksessä.

– Ei meillä ole huomauttamista ulkoministeri Soinin toimintaan ulkoministerinä, Sipilä vakuutti tiistaina.

Oppositiopuolueista SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP ovat ilmoittaneet tuovansa Soinin aseman epäluottamusäänestykseen aborttiin liittyvien toimien ja kommenttien vuoksi. SDP tehnee esityksen epäluottamuslauseesta torstaina budjettikeskustelussa, jossa käsitellään ulkoministeriötä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi pari viikkoa sitten, että Soini on toiminut ulkoministerinä toistuvasti naisten oikeuksia vastaan.

Perussuomalaiset eivät mukana Soinin epäluottamuslauseessa

Perussuomalaiset eivät kerro, mikä on puolueen kanta ulkoministeri Timo Soinin epäluottamusäänestyksessä.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo Ylelle, että perussuomalaiset “eivät ole mukana vihervasemmiston mahdollisessa epäluottamuslauseessa”. Halla-ahon mukaan ryhmä tehnee asiasta ryhmäpäätöksen.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.) vahvistaa, että asiasta päätetään eduskuntaryhmän kokouksessa torstaina.

Perussuomalaiset ei aio kuitenkaan tiedottaa päätöksestään. Puolueen kanta selviää vasta perjantaina, kun Soinin epäluottamuksesta äänestetään.

Jos perussuomalaiset eivät äänestä Soinin epäluottamuslauseen puolesta, on todennäköistä, ettei Soini saa toiminnastaan epäluottamuslausetta.

Oppositiosta Kristillisdemokraattien kansanedustajat ovat aiemmin ilmaisseet tukevansa Soinin oikeutta omiin mielipiteisiinsä. Monille kristillisdemokraateille sopivat Soinin näkemykset abortista.

Oikeuskansleri: Soinin osallistuminen vapaa-ajalla oli ongelmallista

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan ulkoministeri Timo Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen virkamatkalla, mutta vapaa-ajallaan, oli ongelmallista, mutta ei lainvastaista.

Oikeuskansleri arvioi tiistaina, että ulkoministerin toiminnassa harkinta ja pidättyvyys olisivat tarpeen, jotta ei syntyisi väärinkäsityksiä tai epäilyjä siitä, mitkä ovat Suomen ja mitkä Soinin omia kantoja.

– Kannanotoista on oltava selvästi erotettavissa, onko ne esitetty valtion edustajana vai kansanedustajana tai yksityshenkilönä, oikeuskansleri Tuomas Pöysti totesi.

Timo Soini osallistui abortinvastaiseen tilaisuuteen toukokuussa Kanadassa vapaa-ajallaan, mutta virkamatkalla.

Suosittelemme sinulle