Hyppää sisältöön

Vuosiksi vankeuteen tuomittu Pakistanin ex-pääministeri vapautui vain kahden kuukauden jälkeen

Nawaz Sharifin ja hänen tyttärensä pitkät vankeustuomiot liittyivät veroparatiiseihin ja luksusasuntoihin Lontoossa.

Pakistanin entinen pääministeri Nawaz Sharif vaimonsa hautajaisissa Lahoressa Pakistanissa
Pakistanin entinen pääministeri Nawaz Sharif osallistui vaimonsa hautajaisiin Lahoressa Pakistanissa 14. syyskuuta 2018. Sharif tyttärineen pääsi tuolloin vankilasta hautajaisten ajaksi. Kuva: Rahat Dar / EPA
Markus Myllyoja

Pitkän vankeustuomion saaneet Pakistanin entinen pääministeri Nawaz Sharif on vapautunut vankilasta vain kahden kuukauden jälkeen. Islamabadissa istuva oikeus päätti keskiviikkona vapauttaa sekä Sharifin, hänen tyttärensä ja vävynsä.

Entinen pääministeri Sharif sai heinäkuussa kymmenen vuoden vankeustuomion ja hänen tyttärensä Maryam Sharif seitsemän vuoden vankeustuomion. Vävyn tuomio oli yhden vuoden mittainen.

Tuomiossa kyse luksusasuntojen kaupoista

Vuonna 2016 julki tullut Panaman paperit -tietovuoto linkitti pääministeri Sharifin lapset veroparatiisiyhtiöihin. Sharifin perhe oli hankkinut Lontoosta luksusasuntoja paratiisiyhtiön kautta, eivätkä he pystyneet osoittamaan hankkineensa asunnot laillisin tuloin.

Sharifien valitus tuomioista on edelleen käsiteltävänä, mutta tuomari määräsi heidät vapautettavaksi käsittelyn ajaksi. Tuomarin mukaan syyttäjä ei ole kyennyt osoittamaan, että Nawaz Sharif omistaa asunnot. Sharifit ovat kiistäneet syytteet, ja Nawaz Sharif on sanonut pitäneensä tuomiota poliittisena.

Sharifien vapautusta oli keskiviikkona vankilan luona juhlimassa joukko entisen pääministerin tukijoita, jotka peittivät tätä kuljettaneen auton ruusun terälehdillä. Sharifin puolue hävisi Pakistanissa heinäkuussa järjestetyt vaalit. Puoluetta johtaa nykyään Nawaz Sharifin veli.

Pakistanin korkein oikeus pakotti Nawaz Sharifin eroamaan pääministerin paikalta korruptiosyytösten takia vuonna 2017. Sharifit palasivat maanpaosta Pakistaniin heinäkuun puolivälissä vaalikampanjaa varten, ja heidät pidätettiin välittömästi.

Lue lisää:

Krikettisankari Imran Khanin puolue julistautui voittajaksi Pakistanin vaaleissa

Pakistanilaiset äänestävät parlamenttivaaleissa, ehdokkaita myös ääri-islamilaisista ryhmistä (25.7.2018)

Panaman paperien paljastama Pakistanin ex-pääministeri otettiin kiinni – myös tytär saattaa joutua vankilaan

Pakistanin ex-pääministerille 10 vuoden vankeustuomio korruptiosta

Pakistanin pääministeri joutuu eroamaan korruptioepäilyjen vuoksi (28.7.2017)

Suosittelemme sinulle