Hyppää sisältöön

Barack Obama tulee ensi viikolla Suomeen – mutta mitä muuta 57-vuotias eläkeläispresidentti tekee ajankulukseen?

Yhdysvaltain entinen presidentti on palannut kampanjapolulle avittaakseen demokraatteja kongressivaaleissa.

Barack Obama
Kuva: Stina Tuominen / Yle
Aishi Zidan,
Stina Tuominen

– Elämässä ei ole mitään säälittävämpää kuin entinen presidentti.

Näin Yhdysvaltain kuudennen presidentin John Quincy Adamsin kerrotaan tuumineen jo 1800-luvun alkupuolella. Barack Obaman hymy on kuitenkin ollut lomakuvissa leveä.

Ihan pelkkiä vesileikkejä hänen elämänsä presidenttiyden jälkeen ei ole ollut. Entisille presidenteille tyypillisen hiljaiselon on tehnyt vaikeaksi poikkeuksellinen seuraaja, joka purkaa Obaman kauden päätöksiä.

Nyt 57-vuotias Obama on tehnyt paluun politiikkaan vauhdittaakseen demokraattien kampanjaa Yhdysvaltain marraskuun kongressivaaleissa. Yhdysvalloissa odotetaan, onko edessä jonkinlainen Obaman ja presidentti Donald Trumpin mittelö.

Ennen kuuminta vaalirupeamaa Obama kuitenkin piipahtaa Suomessa. Entinen presidentti nousee torstaina lavalle Helsingissä liike-elämän konferenssin Nordic Business Forumin yhteydessä.

Onko yksikään eläkeläinen yhtä kiireinen kuin Barack Obama?

Barack Obama varjosurffaa -piirros

Biitsillä Bransonin kanssa – Obama vaihtoi vapaalle

Kaikkein iloisimmillaan Obama nähtiin viime vuonna, kun kahdeksan vuoden rupeama Valkoisessa talossa oli ohi. Yhdysvaltain presidentin työ on ympärivuorokautista ja turvatoimet ovat niin mittavat, että Obaman elämä on ollut äärimmäisen rajoitettua.

Obama vaihtoikin tammikuussa 2017 vähäksi aikaa vapaalle perheensä kanssa. Hän on ehtinyt muun muassa maistella viiniä Italian Toscanassa, nauttia auringosta ja merestä Ranskan Polynesiassa ja pelata golfia kotiosavaltiossaan Havaijilla.

Kanariansaarilla tai jonottamassa Colosseumille muiden turistien kanssa Obaman perheeseen ei törmää. Yhdysvaltain entiset presidentit ja heidän puolisonsa ovat koko loppuikänsä salaisen palvelun suojeluksessa. He eivät saa turvallisuussyistä esimerkiksi ajaa itse.

Ei siis ole ihme, että Obamat lomailevat syrjäisemmissä paikoissa paratiisisaarilla ja yksityishuviloilla.

Yhden ensimmäisistä lomamatkoistaan Obamat tekivät Karibianmerellä Brittiläisillä Neitsytsaarilla sijaitsevalle brittimiljardööri Richard Bransonin huvilalle. Siellä Obama kuvattiin kokeilemassa leijalautailua.

Muutenkaan entisen presidentin ei tarvitse etsimällä etsiä lomaseuraa. Bransonin lisäksi Obamat ovat ehtineet lomailla esimerkiksi Tom Hanksin, Oprah Winfreyn ja Bruce Springsteenin kanssa luksusjahdilla.

Presidenttien vertaisryhmä, josta yksi on poissa

Monia meistä varmasti harmittaisi, jos eläkkeelle lähtiessä seuraaja haluaisi tehdä kaiken toisin. Näin on käynyt Barack Obamalle.

Presidentti Trump näyttää ottaneen tehtäväkseen purkaa Obaman kauden päätökset republikaanien hallussa olevan kongressin tuella.

Barack Obama katsoo televisiosta kun Trump puhuu.

Trump on yrittänyt kaataa Obaman vaivalla läpi viemän terveydenhuoltouudistuksen. Hän on ilmoittanut Yhdysvaltain vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta sekä Iranin kanssa solmitusta ydinsovusta. Myös esimerkiksi Obaman kauden maahanmuuttouudistuksia on pyritty purkamaan.

Yhdysvaltain presidenteillä ei ole tavallisesti tapana haukkua seuraajiaan julkisuudessa.

Obamakin pysytteli eläkepäiviensä alkuvaiheessa pääosin hiljaa Trumpin tekemisistä. Hän on itse kiitellyt edeltäjäänsä George W. Bushia siitä, että tämä antoi hänelle tilaa presidentin tehtävien haltuun ottamisessa.

Kun purkupäätöksiä alkoi kasaantua, Obama ryhtyi kommentoimaan niitä hillittyyn tyyliin. Haastatteluissaan Obama näyttää välttelevän Trumpin nimen lausumista.

Trumpin ja Obaman ei tiedetä puhuneen keskenään virkaanastujaisten jälkeen.

Turhautuminen näyttää kuitenkin kasvaneen. Kun Trump veti Yhdysvallat toukokuussa pois Iranin ydinohjelmaa rajoittavasta sopimuksesta, Obama kommentoi kipakasti (siirryt toiseen palveluun).

– Demokratiassa politiikka ja prioriteetit muuttuvat aina hallinnon vaihtuessa. Mutta maamme tekemien sopimusten jatkuva halveksunta heikentää Yhdysvaltain uskottavuutta ja asettaa meidät vastakkain maailman suurvaltojen kanssa, Obama sanoi.

Täysin ennenkuulumattomia entisten presidenttien näpäytykset seuraajilleen eivät ole. Entinen demokraattipresidentti Jimmy Carter esimerkiksi kritisoi republikaanipresidentti George W. Bushia Irakin sodasta.

Epäsuosittuna eläkkeelle jäänyt Bush on puolestaan arvostellut puoluetoverinsa Trumpin alkukauden maahanmuuttokeskustelun sävyä ja Yhdysvaltain eristäytymistä. Bushin kerrotaan naureskelevan (siirryt toiseen palveluun), että Trumpin hallinto saa hänen kautensa näyttämään varsin hyvältä.

Trumpin ja Obaman ei tiedetä puhuneen keskenään virkaanastujaisten jälkeen.

Se on poikkeuksellista, sillä Yhdysvaltain presidenteillä on tavallisesti ollut oma keskustelukerhonsa. Virka on niin ainutlaatuinen, että sen haltijat ovat hakeneet vertaistukea siltä pieneltä piiriltä, jolla on tehtävästä omaa kokemusta.

Vaalit edessä, Obama auttaa! Ottaako hän mittaa Trumpista?

Kovin kauan eläkeläispresidentti Obama ei ole malttanut pidättäytyä politiikan teosta.

Yhdysvalloissa valmistaudutaan parhaillaan marraskuun tärkeisiin välivaaleihin, joissa demokraatit yrittävät vallata kongressin republikaaneilta. Siksi Obama on lähtenyt (siirryt toiseen palveluun)tien päälle vaalityöhön.

Obama on käynnistellyt kampanjointia Kalifornian ja Ohion osavaltioista, joissa käydään vaalien tärkeitä kamppailuja. Hän on antanut tukensa kymmenille demokraattipuolueen ehdokkaille.

Obama on demokraateille myös tärkeä kampanjakassan kannalta. Hänen varainkeruutapahtumiinsa on (siirryt toiseen palveluun) voinut ostaa lippuja, joiden hinnat vaihtelevat tuhansista dollareista jopa sataan tuhanteen.

Obama on varsinkin omiensa keskuudessa yhä erittäin suosittu. Kesällä julkaistun kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) 44 prosenttia yhdysvaltalaisista nimesi Obaman parhaaksi tai toiseksi parhaaksi presidentiksi oman elämänsä aikana. 33 prosenttia vastaajista nimesi Bill Clintonin, 32 prosenttia Ronald Reaganin.

Trumpin nimesi kyselyssä vain 19 prosenttia vastaajista. Yhdysvaltain jakautumisesta tosin kertoo, että republikaaneja kannattavista vastaajista 40 prosenttia piti Trumpia parhaana tai toiseksi parhaana presidenttinä.

Kaikki ehdokkaat eivät olekaan kaivanneet Obaman apua.

Obaman suosio näyttää nousseen presidenttivuosista. On puhuttu jopa liberaalien amerikkalaisten keskuudessa vallitsevasta Obama-nostalgiasta.

Samaan aikaan Obama kuitenkin jakaa yhä voimakkaasti mielipiteitä Yhdysvalloissa. Konservatiiveille hän on punainen vaate.

Siksi Obaman osallistuminen demokraattien vaalikampanjatyöhön voi joissakin osavaltioissa pelata republikaanien pussiin. Kaikki ehdokkaat eivät olekaan kaivanneet Obaman apua.

Asetelma on joka tapauksessa kiinnostava, sillä istuva presidentti Donald Trump kampanjoi republikaanien tukena. Tilannetta on kuvattu lehdistössä jopa eräänlaisena Obaman ja Trumpin mittelönä.

Kampanjapuheissaan Obama on hyökännyt aiempaa kovemmin Trumpin hallinnon politiikkaa ja republikaaneja vastaan. Hän ihmetteli muun muassa, kuinka vaikeaa Trumpille oli tuomita äärioikeiston väkivalta viime vuonna Charlottesvillessa. Yksi ihminen kuoli ja 19 loukkaantui, kun äärioikeiston kannattaja ajoi väkijoukkoon.

– Kuinka vaikeaa on sanoa, että natsit ovat pahoja? Obama ihmetteli sanomalehti The New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Trump sivalsi takaisin sanoen nukahtaneensa kesken Obaman puheen.

Obama on kuitenkin keskittynyt enemmän demokraattiäänestäjien aktivoimiseen kuin suoraan sanailuun Trumpin kanssa. Hän on todennut viimeisten kahden vuoden osoittaneen epäilijöille, että vaaleilla on väliä.

– Jos me emme toimi, asiat menevät vielä huonompaan suuntaan, Obama sanoi kampanjatilaisuudessa Kaliforniassa uutistoimisto AP:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Barack Obama pitää puhetta

Puhe Wall Streetillä: 345 000 euroa, kiitos

Rahasta Barack Obaman elämäntyyli eläkeläisenä ei jää kiinni. Yhdysvaltain entisille presidenteille on turvattu sopeutumiseläke instituution arvokkuuden säilyttämiseksi. Obama saa vuosittain reilun 200 000 dollarin eli noin 180 000 euron korvauksen.

Entiset presidentit saavat myös terveysvakuutuksen sekä rahaa matkustamiseen ja toimistonsa pyörittämiseen henkilökuntineen.

Obama on tehnyt mojovaa tiliä myös muun muassa puhujakeikoilla. Hän on noussut nopeasti maailman parhaiten palkattujen puhujien joukkoon. Esimerkiksi Wall Streetillä yrityksille pitämistään puheistaan Obama on tahkonnut tiettävästi noin 400 000 dollaria eli 345 000 euroa puheelta.

Toimintaa on arvosteltu, sillä tuoreessa muistissa on, kuinka Obama arvosteli finanssialan jättejä.

Todennäköisesti Obama esiintyy myös Helsingissä järjestettävässä yritysjohtajien verkostoitumiskonferenssissa Nordic Business Forumissa isoa korvausta vastaan, vaikka hänen palkkiotaan ei ole kerrottu julki. Lippuja tapahtumaan on voinut ostaa 1 290–2 990 euron hintaan.

Obama ei tietenkään ole ainoa tunnettu poliitikko, joka ansaitsee puheillaan. Myös esimerkiksi entinen presidentti Bill Clinton ja entinen ulkoministeri Hillary Clinton ovat keränneet valtavia puhujanpalkkioita.

Yhdysvalloissa onkin keskusteltu, pitääkö entisille presidenteille maksaa suuria sopeutumiseläkkeitä, kun he tienaavat nykyään muilla tavoilla niin hyvin.

"Inspiroivia tarinoita" tulossa Netflixin täydeltä

Eläkkeellä on aikaa katsoa taaksepäin ja muistella. Ja Barack ja Michelle Obamalla muisteltavaa riittää – he olivat ensimmäinen afroamerikkalainen presidenttipari Valkoisessa talossa.

Pariskunta on myynyt oikeudet molempien erillisiin kirjoihin yhteensä yli 60 miljoonalla dollarilla kustantamo Penguin Random Houselle.

Michelle Obaman kirja Becoming julkaistaan 13. marraskuuta (siirryt toiseen palveluun). Teos ilmestyy yhtä aikaa 24 kielellä, myös suomeksi nimellä Minun tarinani. Kirjassaan Michelle Obama muistelee elämäänsä lapsuudestaan Chicagon köyhissä naapurustoissa Valkoisen talon vuosiin asti.

Barack Obama kirjoittaa muistelmiaan.

Barack Obaman muistelmien julkaisuajankohta ei ole vielä tiedossa. Hän on ehtinyt jo aiemmin julkaista kolme kirjaa, joista ensimmäisessä hän käsitteli lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Tulevan kirjan odotetaan käsittelevän hänen vuosiaan presidenttinä.

Kirjalliset hankkeet eivät lopu elämäkertoihin. Obamat ovat myös tehneet rahakkaan ohjelmasopimuksen suoratoistopalvelu Netflixin kanssa.

Tarkemmista suunnitelmista ei vielä ole tietoa, mutta tiettävästi Obamat voivat sopimuksen nojalla tuottaa Netflixille esimerkiksi televisiosarjoja tai elokuvia.

Sanomalehti The New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) ohjelmien tarkoitus ei ole esimerkiksi hyökätä Trumpin politiikkaa vastaan. Obamat pyrkivät epäsuoraan vaikuttamiseen, mikä voisi tarkoittaa esimerkiksi "inspiroivien tarinoiden" jakamista. Niiden kautta Obamat voivat levittää omaa maailmankuvaansa miljoonayleisölle Yhdysvalloissa ja maailmalla.

Obamat ovat halunneet turvata oman poliittisen perintönsä myös siirtämällä sitä nuorille. Sitä he ovat tehneet Obaman nimeä kantavan säätiön kautta. Säätiön tarkoitus on rohkaista nuoria vaikuttamaan yhteiskunnassa.

Lisäksi rakenteilla on Obaman nimikkokeskus Chicagoon, josta hänen poliittinen uransa käynnistyi. Keskuksen yhteyteen tulee museo, kirjasto ja tiloja kansalaistoiminnalle. Sen odotetaan valmistuvan vuonna 2021.

Netflixin kautta Obamat voivat levittää maailmankuvaansa miljoonayleisölle Yhdysvalloissa ja maailmalla.

Uusi koti ja liian vähän kaappitilaa

Obamat ovat jääneet toistaiseksi asumaan Washingtoniin, jotta heidän nuoremman tyttärensä Sashan ei tarvitsisi vaihtaa lukiota.

Esikoinen Malia muutti kotoa jo vuosi sitten aloitettuaan syksyllä 2017 opintonsa Harvardin huippuyliopistossa.

Eläkeläispresidentin talon arvo on 8,1 miljoonaa dollaria (siirryt toiseen palveluun) eli noin 6,9 miljoonaa euroa. Makuuhuoneita on yhdeksän, keittiöitä kaksi. Salaisen palvelun henkilökunnalle on oma tilansa.

Michelle Obaman mukaan hänen miehensä on valittanut, ettei tälle ole jäänyt talossa riittävästi kaappitilaa.

Talo sijaitsee Washingtonin eliitin suosimassa Kaloraman kaupunginosassa. Samoilla nurkilla asuu paljon poliitikkoja ja diplomaatteja. Myös Donald Trumpin tytär Ivanka Trump ja hänen puolisonsa Jared Kushner ovat löytäneet kodin naapurustosta.

Muutto on ollut kuitenkin askel astetta normaalimman elämän suuntaan. Michelle Obama kuvaili talk show -juontaja (siirryt toiseen palveluun) Ellen DeGeneresin haastattelussa, miten voi esimerkiksi avata kotinsa oven itse ensimmäistä kertaa vuosiin.

Perheen koirat ovat tosin säikkyneet ovikelloa, koska eivät ole tottuneet sen ääneen Valkoisessa talossa.

Lue myös:

Barack Obama tulee Suomeen yritystapaamiseen – ensipyyntö jo virkakaudella

Suosittelemme sinulle