Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Historiallisen painimestaruuden voittanut Arvi Savolainen unelmoi jo uroteoista Tokion olympialaisissa – arvokisojen edustuspaikoista tulossa hurja suomalaisvääntö

Alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden voittanut Arvi Savolainen haastaa Elias Kuosmasen jatkossa Suomen ykköspainijan tittelistä 97-kiloisten sarjassa.

Arvi Savolainen lähikuvassa.
Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Ossi Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Arvi Savolainen teki keskiviikkoiltana suomalaista painihistoriaa Slovakian Trnavassa. Hän voitti kreikkalais-roomalaisen painin alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden ensimmäisenä suomalaisena. Kultamitali tuli 97-kiloisten sarjassa.

Torstaina puoliltapäivin Helsinki-Vantaan lentoasemalla onnitteluja otti vastaan väsynyt, mutta onnellinen maailmanmestari. Lahtelaispainija oli muutaman tunnin yöunien jälkeen yhä hämillään saavutuksestaan.

– Lapsena tuntui uskomattomalta termiltä, että joku voi olla maailmanmestari. Aivan uskomaton fiilis, Savolainen hämmästeli kultamitali kaulassaan ja kädet täynnä onnittelukukkia.

Savolainen saapui lentoaseman aulaan tyylikkäästi joukkuetovereiden kantamana kultatuolissa ja mestaruusvyö lanteillaan. Käsissä oli tilaa onnittelulahjoille, sillä matkatavarat jäivät välilaskun ja tiukan vaihdon jäljiltä Müncheniin.

– Kaikki meni, kuten suunnittelimme. Tuollaisessa turnauksessa kaiken pitää mennä nappiin, jos haluaa olla mitaleilla, Savolainen myhäili raukean oloisena.

MM-kisojen loppuottelussa Savolainen kukisti itävaltalaisen Markus Raggingerin selvästi pistein 5–0.

– Pystyin hallitsemaan finaalia. Minulla oli tietynlainen luotto itseeni. Tiesin, että kykenen voittamaan, jos kaikki menee hyvin. Matolla ei kuitenkaan voi alkaa juhlistamaan vaan kaikki konkretisoituu vasta, kun pilli soi.

Kausi ja samalla Savolaisen viimeinen vuosi junioreissa on nyt ohi. Seuraavaksi tavoitteet ovat aikuisten kilpailuissa. Päätähtäimenä on olympialaisissa menestyminen – ehkä jo vajaan kahden vuoden päästä Tokiossa.

– Se on häämöttävä unelma, joka on kovan työn takana. Näen kuitenkin, että se on realistinen mahdollisuus, Savolainen sanoo itsevarmana.

Arvi Savolainen kultatuolissa.
Savolainen saapui Helsinki-Vantaan lentoaseman aulaan tyylikkäästi kultatuolissa. Kuva: Yle / Ossi Saarinen

Savolaisen henkilökohtainen valmentaja Tapio Lattu on samoilla linjoilla. Hän painottaa, että Savolainen on tänä vuonna voittanut muun muassa aikuisten ranking-ykkösen ja useita arvokisamitalisteja.

– Aikuisiin siirtyminen ei ole minkäännäköinen haaste. Jo tänä vuonna on kaatunut ihan maailman huippuja. Sanotaan näin, että oma ajatus on, että 2019 otetaan miesten Suomen mestaruus. Sitä kautta edustuspaikka ja sitten 2020 olympialaiset. Tähän asti on mennyt omien ajatusten mukaan, mutta saa nähdä, jatkuuko, Lattu hymyilee.

– Arvilla tulee olympiavuonna 22 vuotta mittariin, joten ikä ei ole ainakaan mikään este. Tokiossa menestyminen on ilman muuta mahdollista, jos juna kulkee vähänkään tuossa kulmassa eteenpäin, lisää nuorten olympiavalmentaja Jarkko Ala-Huikku.

Savolainen mainitsee juuri Ala-Huikun yhdeksi lapsuuden idoleistaan. Ala-Huikku voitti kymmenen vuotta sitten Euroopan mestaruuden 60-kiloisten sarjassa Tampereella. Kaksikko aloitti yhteistyön neljä vuotta sitten.

– Katselin jo silloin, että mikä mies tämä on, kun kaikki tehdään jo kuin olympiakisoissa. Hän oli ollut valmis jo kauan aikaa tähän toimintaan. Ammattimaisuus paistaa hänestä läpi, Ala-Huikku kehuu.

Ala-Huikun mukaan Savolaisesta puhuttaessa kyse ei ole kuitenkaan mistään poikkeuslahjakkuudesta. Hän on teknisesti hyvä ja erinomaisella tilannetajulla varustettu painija. Ennen kaikkea Savolainen on raivannut tiensä huipulle raa'alla työllä.

– Se on aamuisin ja iltaisin kovaa harjoittelua. Sitä kautta tulee tulos. Ei tässä mitään oikoteitä tuonkaan miehen kohdalla ole ollut. Hän on erittäin kova harjoittelija. Hän keskittyy jokaiseen harjoitukseen hyvin, analysoi aina tapahtumia ja miettii koko ajan, mitä voi tehdä paremmin. Kilpailutilanteessa aivan ihanteellinen: kaikki lämmittelyt ja palauttavat toimenpiteet, valmentaja kuvailee.

Arvi Savolainen (vas.) ja hänen valmentajansa Tapio Lattu.
Savolainen ja hänen henkilökohtainen valmentajansa Tapio Lattu (vas.). Kuva: Yle / Ossi Saarinen

Henkilökohtainen valmentaja Lattu yhtyy Ala-Huikun kuvaukseen. Henkisellä puolella Savolaiselta löytyy kuitenkin harvinaisia ominaisuuksia.

– En tiedä, lähteekö se kotoa vai mistä. Jostain syystä hän on vaan niin poikkeuksellinen. Hän kestää henkisen paineen.

Savolaisen tunnollisesta harjoittelusta kertoo myös se, ettei Latun mukaan MM-finaalissa tarvinnut esittää erikoisuuksia. Lattu jännitti ratkaisuotteluita kotimaisemissa painisalin televisiosta, Ala-Huikku oli mukana Trnavassa.

– En ole koskaan nähnyt häntä niin keskittyneenä. Siinä ei sivuille vilkuiltu, kun aamulla käveltiin punnituspaikalle, Ala-Huikku hymähtää.

– Fokus oli koko ajan tekemisessä. Välillä tuli mietittyä, millä hommaa vähän rentoutettaisiin, ettei menisi yli. Joka kerta, kun hän nousi molskille ja pilli vihelsi, hän oli kuitenkin enemmän kuin valmis otteluun. Hän otti komennon joka ottelussa ja näytti, että tänne on tultu ottamaan mestaruus eikä mitään muuta.

Tokion olympialaisia ajatellen 97-kiloisten sarjassa on suomalaisittain erittäin mielenkiintoinen tilanne. Tällä hetkellä Suomen ykköspainija sarjassa on Elias Kuosmanen, 23, joka voitti viime vuonna EM-pronssia. Olympialaisissa yhtä maata voi edustaa vain yksi urheilija per sarja. Niin Savolainen kuin valmentajatkin näkevät kotimaisessa kilpailutilanteessa vain hyviä puolia.

– Sehän on minulle paras mahdollinen tilanne. Minulla on siinä mittari, joka on onnistunut jo miehissä pärjäämään. Voin verrata itseäni häneen ja saan joka päivä harjoitella sellaisen jannun kanssa. Ei voisi parempaa toivoa, Savolainen sanoo silmät kirkkaina.

– Aivan huikeaahan se on. Pojat treenaavat yhdessä Helsingissä käsittääkseni melkein päivittäin. Kumpikin vie kumpaakin eteenpäin. Arvi yrittää saada kiinni, ja Elias yrittää pitää takana, Lattu komppaa.

– Siellä ei ole varaa hengähtää yhtään, että pääsee edes edustamaan. Ihan täydellinen kuvio, Ala-Huikku sanoo.

Vaikka nyt puhutaan jo Tokiosta, Latun mukaan Savolaisen uran ykköstavoite on vuodessa 2024 ja Pariisin olympialaisissa.

– Tokio olisi totta kai plussaa ja sielläkin on mahdollista menestyä. Seuraavat olympialaiset ovat kuitenkin ne, jotka on joskus sinne aivosopukoihin piirretty.

Tokion Olympiapaikkoja on jaossa ensimmäisen kerran ensi vuoden MM-kisoissa. Sieltä kuusi parasta saavat maapaikat Tokioon. Lisäksi keväällä 2020 järjestetään kaksi karsintaturnausta. Ennen määrätietoisen harjoittelun jatkamista Savolainen aikoo nauttia hetken saavutuksestaan.

– Kyllä nyt on pienen puhalluksen paikka. Tässä viikko tai puolitoista annetaan vähän hengähtää ja fiilistellään. Sitten taas jatketaan työntekoa.

Lue myös:

Tässäkö Suomen painin suurin tulevaisuuden toivo? "Poikkeuksellinen luonne"

Historiallinen suoritus! Arvi Savolainen paini vakuuttavasti nuorten maailmanmestariksi

Huippulupaus Arvi Savolainen on painin suuri suomalaistoivo – "Voi voittaa vaikka olympiakultaa"

Suosittelemme sinulle