Hyppää sisältöön

Kitaristi Esa Pulliainen paljastaa: Baddingiä eivät tunteneet edes bändikaverit

Kitaristilegenda esittelee studiossa myös kuulaan kitarasoundinsa salaisuuksia.

Esa Pulliainen esittelee kitarasoundinsa salaisuuksia
Esa Pulliainen esittelee kitarasoundinsa salaisuuksia
Anne Achte

Kitaristi Esa Pulliainen lähtee taas tien päälle. Yhdessä Agentsien kanssa, mutta tällä kertaa mukana on myös laulaja Ville Valo.

Agents ja Valo ovat levyttäneet Rauli "Badding" Somerjoen ennen julkaisemattomia kappaleita.

Vanhat demokasetit kaivettu esiin

– Kun teimme 80-luvulla levyjä Raulin kanssa, hän lähetti aina postissa demokasetteja biiseistä, joita halusi levylle. Kasetit odottivat pitkään kirjoituspöydällä, ennen kuin nyt päätin tehdä niille jotain, Pulliainen kertoo.

Se jotain on seitsemän uutta Somerjoen tekemää kappaletta. Osittain levytyksissä laulusolistina on Badding itse, osittain laulamassa on Ville Valo.

– Kaseteilla Rauli lauloi tai vihelteli ja rummutti polviinsa. Niiltä on irrotettu hänen lauluäänensä ja nykytekniikkaa hyväksikäyttäen soitettu laululle taustat, Esa Pulliainen selittää.

Vanhan bändikaverin kuunteleminen ja hänen laulujensa levyttäminen tuntuu Pulliaisesta jännittävältä.

– En oikeastaan tuntenut Raulia. Rauli piti etäisyyttä palkollisiin – olin hänen kapellimestarinsa, bändiliiderinsä tai sovittajansa, mutta se etäisyys säilyi koko ajan, Pulliainen paljastaa.

Yhteistyö Ville Valon kanssa on sujunut mutkattomasti. Agents ja Valo esittivät yhdessä Baddingin musiikkia TV2:n Laulava Sydän-ohjelmasarjassa 1990-luvun lopussa. Esa Pulliaisen mukaan yhteistyö tuntui siltä, kuin välissä ei olisi ollut vuosia lainkaan.

– Baddingin musiikki on kaunista ja ajatonta. Sanoitukset ovat välillä hyvinkin koskettavia, Pulliainen kuvailee.

Vanheneminen on p*skaa

Kitaristin työ on fyysistä, ja kunnossa pitäisi olla. Kitaristilegendankin pitää verrytellä sormia ja käsivarsia ennen jokaista keikkaa, jotta kankeus katoaa.

– Niinkuin Astrid Lindgren sanoo, vanheneminen on yhtä paskaa, Pulliainen puuskahtaa.

Pulliainen ei tunnusta juurikaan treenaavansa, mutta soittaa muuten paljon. Hän käyttää tekniikkaa apuna kuulaan kitarasoundinsa luomisessa, mutta se ei pelkästään riitä.

– Kyllä sormet ja tatsi on kuitenkin aika tärkeä asia, Pulliainen kuittaa.

Katso koko ohjelma tästä:

Kitaristi Esa Pulliainen Puoli seiskan vieraana.

Suosittelemme sinulle