Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kokoomusjohto vakuuttaa yksimielistä tukeaan Soinille, ryhmässä silti erimielisyyttä – Orpo: Äänestämme hallituksen luottamuksen puolesta, Sirén: En äänestä Soinin luottamuksen puolesta

Perussuomalaiset ei kerro yksimielistä kantaansa ennen perjantaita. Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén kertoi ilmoittaneensa ryhmälle, ettei aio äänestää Soinin puolesta.

Petteri Orpo ja Timo Soini Kultaranta-keskusteluissa.
Petteri Orpo ja Timo Soini Kultaranta-keskusteluissa Naantalissa 11. kesäkuuta. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Tulikukka de Fresnes,
Ari Hakahuhta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokoomuksen eduskuntaryhmästä kuului torstaina toisenlainen viesti ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamusäänestyksestä, kuin kokoomuksen kansanedustajat Saara-Sofia Sirén ja Jaana Pelkonen aikaisemmin päivällä viestittivät.

Sekä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen painottivat, että kokoomusryhmä äänestää yksimielisesti hallituksen yhtenäisyyden puolesta. Keskustelua asiasta käytiin ryhmässä pitkään.

– Oikeus aborttiin on meidän ryhmälle täysin selvä asia. Nyt ei olla päättämässä aborttioikeudesta, se on ratkaistu vuosikymmeniä sitten. Nyt on kysymyksessä opposition verhoama hallituksen luottamusäänestys, ja kokoomuksen ryhmä oli yksimielinen, että olemme hallituksen tukena, Jokinen sanoi.

Kyse on SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n epäluottamusesityksestä Soinin aborttikannanottoja kohtaan.

Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan Soinin käyttäytyminen on ulkoministerinä ollut aborttikysymyksessä osin moitittavaa, mutta hän pitää uskottavana, että Soini on ottanut opikseen hallituksen kesken käydyistä keskusteluista sekä oikeuskanslerin lausunnosta.

– On päivänselvää, että naisten ja tyttöjen asema ja niiden puolustaminen on kokoomukselle ja hallitukselle aivan jakamaton selkeä asia, Orpo sanoi.

Orpon mukaan perjantain äänestyksessä on kyse kuitenkin hallituksen yhtenäisyydestä.

–Meille tämä näyttäytyy äänestyksenä hallituksen luottamuksen puolesta, ja tulemme äänestämään hallituksen luottamuksen puolesta, Orpo sanoi.

Sirénillä eri näkemys

Saara-Sofia Sirén kertoi kuitenkin asiasta toisin. Eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen hän sanoi kertoneensa ryhmälle, että ei aio äänestää perjantaina Soinin luottamuksen puolesta.

– Huomisen aikataulut ovat hyvin haastavat, mutta tarkoitukseni on olla paikalla salissa, Sirén sanoi.

Myös kansanedustaja Jaana Pelkonen aikoo olla läsnä istuntosalissa Soinin luottamusäänestyksen aikana. Ylen illalla tavoittama Pelkonen vahvisti edelleen, ettei aio tukea Soinia äänestyksessä.

– Todennäköisimmin istun paikallani, enkä aio tehdä yhtään mitään. En pysty antamaan Soinille luottamusta, se on varma, sanoo Pelkonen.

Pelkonen ei siis aikoisi äänestää Soinin puolesta, mutta ei myöskään tyhjää tai epäluottamuslauseen puolesta. Vielä aamupäivällä Pelkonen arveli äänestävänsä tyhjää tai Soinia vastaan.

– Soini vetoaa omaantuntoon, minä vetoan omaantuntoon, kiteyttää Jaana Pelkonen.

Joskus aiemminkin eduskunnan äänestyksissä yksittäinen hallituspuolueen edustaja on saattanut olla paikalla istuntosalissa, mutta ei ole äänestänyt mitään.

Kokoomuksen Jokinen: Etukäteen ilmoitettu useita poissaoloja

Perjantaiksi on eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mukaan etukäteen ilmoitettu useita poissaoloja.

Kun Jokiselta kysyttiin eduskunnassa, minkälaisen sanktion saavat ne kansanedustajat, jotka eivät äänestä yhtenäisesti, Jokinen toisti, että ryhmän kanta on yhtenäinen.

–Ryhmäpäätös oli täysin yksimielinen tämän keskustelun pohjalta. Jokaisella on oikeus omaan ajatukseen ja mielipiteeseen, kuten ulkoministerilläkin on, mutta tässä on myös poliittinen ulottuvuus. Siitä on kysymys, kun äänestetään hallituksen luottamuksesta, Jokinen sanoi.

Orpon mukaan kukaan kokoomuslaisista ei ole pyörtänyt kantaansa itse asiaan eli aborttiin.

–Ei tässä ole kukaan pyörtänyt mielipiteitään tai ajatuksiaan yhtään mihinkään. Kokoomus on moniarvoinen puolue ja meillä saa keskustella ja olla eri mieltä, mutta kuten ryhmäpuheenjohtaja sanoi me tuemme yksimielisesti hallituksen työn jatkoa huomenna salissa.

Äänestävätkö perussuomalaiset tyhjää?

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätyi ryhmäkokouksessaan yksimieliseen ratkaisuun siitä, miten ryhmä äänestää. Puolue ei tehnyt ryhmäpäätöstä asiassa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri sanoo, että ryhmä ei kuitenkaan kerro äänestysratkaisuaan etukäteen.

– Emme halua kertoa päätöstä, jotta muutkin puolueet voivat ihan itsenäisesti harkita, eivätkä laskeskele sen mukaan, mitä muut äänestävät. Uskaltavat äänestää sen, mitä ovat aidosti mieltä, sanoo Meri.

Meren lausunto saattaa viitata siihen, että perussuomalaiset saattavat äänestää luottamusäänestyksessä tyhjää.

Jos perussuomalaiset eivät tue epäluottamuslausetta Soinia vastaan, heikkenee epäluottamuslauseen menestysmahdollisuus.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho viestitti keskiviikkona Ylelle, että perussuomalaiset "eivät ole mukana vihervasemmiston mahdollisessa epäluottamuslauseessa".

– Me emme myöskään lähde ajojahtiin siitä, että ihmiset eivät saisi käyttää sananvapauttaan. Me emme lähde kumpaankaan kelkkaan, Leena Meri lisää.

Oppositiossa kaikki kristillisdemokraatit tukevat Soinia, eivät epäluottamuslausetta.

Antti Kaikkonen: "Jokainen painaa vihreää"

Keskustan ryhmästä tulleista kriittisistä äänistä huolimatta myös keskustan eduskuntaryhmä äänestää ryhmäjohtaja Antti Kaikkosen mukaan yhtenäisenä Soinin luottamuksen puolesta.

– Ulkoministeri Soini on käyttänyt huonoa harkintaa parissa yhteydessä aborttiasian suhteen, mutta katsomme keskustassa, että äänestetään koko hallituksen luottamuksesta, ja äänestämme vihreää nappia, Kaikkonen sanoi.

Kaikkosen mukaan osa keskustan kansanedustajista ei pidä "alkuunkaan", siitä, miten Soini on Suomen maailmalla edustanut.

– Tämä ei silti ole sen mittakaavan kysymys, että tällä hallitusta haluttaisiin tähän kaataa.

Siihen epäluottamus Kaikkosen mukaan johtaisi.

–Jos tässä yksittäisiä ministereitä kaatuu, kyllä siinä käytännössä koko hallituskin menee, ja tämänhän myös sininen ryhmä on tehnyt selväksi.

Keskustassa ei ole katsottu hyvällä sitä, että kokoomuksen kansanedustajista osa tehnyt irtiottoja.

– Emme hyväksy semmoista ja odotamme ja edellytämme että hallituskumppanit työtämme tukevat, Kaikkonen sanoi.

Juttua täydennetty 20.9. 2018 klo 18.25. Lisätty kokoomuksen kansanedustajan Jaana Pelkosen kommentit.

Suosittelemme