Hyppää sisältöön

Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen äänin 100–60 – Orpolta synninpäästö äänestämättä jättäneille kokoomuslaisille: "Hyväksyin sen"

Kokoomuksen kansanedustajat Saara-Sofia Sirén ja Jaana Pelkonen kertoivat äänestyksen jälkeen ilmoittautuneensa tarkoituksella poissaoleviksi, vaikka olivat läsnä salissa.

Timo Soinin kohtalo ratkeaa – eduskunta äänestää luottamuksesta
Timo Soinin kohtalo ratkeaa – eduskunta äänestää luottamuksesta

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) on saanut eduskunnan luottamuksen äänin 100–60.

Eduskunta äänesti Soinin luottamuksesta tänään perjantaina. Epäluottamuslausetta esitti oppositiopuolue SDP Soinin abortin kieltämistä tukevien kannanottojen vuoksi.

Eduskunnan sivuilla olevan virallisen tuloksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Soinin luottamuksen puolesta äänesti 100 kansanedustajaa. Soinia vastaan äänesti 60 edustajaa. Tyhjää äänesti 18 ja poissaolevia oli 21.

Näin kansanedustajat äänestivät Soinin luottamuksesta: selkeä tuki äänin 100–60

Yle näytti iltapäivän tapahtumat eduskunnassa suorana verkossa ja TV1:ssä. Voit katsoa tallenteen eduskunnan tapahtumista klikkaamalla yllä olevaa kuvaa.

Vartiainen aiheutti sekaannusta

Sekaannusta äänestystuloksen tulkinnassa aiheutti kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen väärä napinpainallus.

Vartiainen ilmoitti heti äänestyksen jälkeen painaneensa vahingossa uudestaan läsnä-nappia, mutta tarkoittaneensa painaa jaa-nappia eli äänestävänsä Soinin luottamuksen puolesta. Näin Vartiainen rekisteröityi poissaolevaksi.

Äänestyksen lopputulokseen Vartiaisen ilmoituksella ei kuitenkaan enää ollut vaikutusta. Äänestysnappia painettuaan kansanedustaja voi saada pöytäkirjaan merkinnän virheestään, mutta hän ei voi enää muuttaa ääntään.

Myös opposition kansanedustajista Emma Kari (vihr.) ja Sanna Marin (sd.) kertoivat Twitterissä olleensa läsnä salissa ja äänestäneensä ei, mutta äänet eivät menneet perille ja molemmat kirjattiin poissaolevaksi äänestyksestä.

Jotkut kokoomusedustajat jättivät äänestämättä

Kokoomuksen kansanedustajat Saara-Sofia Sirén ja Jaana Pelkonen kertoivat Ylen haastattelussa äänestyksen jälkeen ilmoittautuneensa tarkoituksella poissaoleviksi, vaikka olivat läsnä salissa.

– En kokenut, että kysymyksessä olisi ollut hallituskysymys ja pidän valitettavana, että se sellaiseksi tehtiin, mutta kun näin oli ja yksittäisen kansanedustajan ääni oli se, joka kannattelee hallituksen jatkoa, niin katsoin että ei ole muuta vaihtoehtoa kuin näyttää oma mielipiteensä olemalla äänestämättä, Sirén selittti.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ilmoitti keskiviikkona, että jos Soini kaatuu, niin koko hallitus kaatuu.

– Tässä oli aika vaikeassa puun ja kuoren välissä olevassa tilanteessa, että ministerille en voi antaa luottamusta, mutta myöskään en suostunut olemaan kaatamassa hallitusta, Pelkonen sanoi.

Kokoomusedustajista poissa olivat myös Sari Multala ja Lenita Toivakka. Sirénin ja Pelkosen tavoin Toivakka oli läsnä istuntosalissa. Hän perusteli toimiaan Twitterissä.

– Myös minulla on omat periaatteeni ja arvoni. Niihin kuuluu erittäin vahvasti tasa-arvon ja naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaminen. Ja niitä aion puolustaa myös tänään. Taistellaan arvojen puolesta, Toivakka tviittasi.

Orpolta synninpäästö

Poissaoleviksi ilmoittautuneet kokoomuslaiset saivat puolueen puheenjohtajalta Petteri Orpolta heti synninpäästön. Orpo sanoi Ylen haastattelussa ymmärtävänsä niitä henkilöitä, jotka eivät äänestäneet, sillä kysymyksessä oli hyvin vaikea asia.

Hyväksyin sen, että he pidättäytyivät äänestämästä.

Petteri Orpo

– Erityisesti meidän naisedustajat kokivat, että heitä painostetaan, kun tähän asiaan kytketään muita asioita, jotka eivä liity millään tavalla tähän, Orpo sanoi.

Orpon mukaan äänestäminen tuli heille erittäin vaikeaksi eikä rangaistusseuraamuksia ole tulossa.

– Minun täytyy sanoa, että hyväksyin sen, että he pidättäytyivät äänestämästä.

Soini: Luottamus tuli selvin numeroin

Timo Soinin mielestä äänestystulos ei jättänyt epäselväksi sitä, onko hänellä eduskunnan luottamus.

– Se on ja selvin numeroin, Soini totesi toimittajille äänestyksen jälkeen.

Soinin mielestä hallituspuolueille ei jää äänestyksestä säröjä.

Elämä jatkuu. Minä menen pesemään pyykkiä, pakkaamaan laukkuni ja lähden huomenna New Yorkiin Suomen ulkoministerinä.

Timo Soini

– Elämä jatkuu. Minä menen pesemään pyykkiä, pakkaamaan laukkuni ja lähden huomenna New Yorkiin Suomen ulkoministerinä. Toinen vaihtoehto olisi ollut pakata Volvo ja lähteä Sastamalaan kesämökille, Soini letkautti.

Soinilta kysyttiin, aikooko hän jatkossakin kirjoittaa blogissaan abortista.

– Eiköhän minun aborttikanta ole nyt tässä maassa tullut viimeisen 30 vuoden aikana tullut hyvin selväksi, Soini vastasi.

Soinilta tiedusteltiin myös, oliko aborttikohussa itse asiassa kyseessä sinisten poliittinen operaatio, jonka pyrkimyksenä on tehdä puolue tunnetuksi ja tehdä eroa perussuomalaisiin.

– Tällaista operaatiota ei kukaan järjestä jonkun julkisuuden takia. Ehkä olisi hyvä ymmärtää, että kaikilla ihmisillä on vakaumuksia – sellaisia kysymyksiä, jotka eivät heille ole pelin eikä politikoinnin aihe, Soini vastasi.

Perussuomalaiset äänesti tyhjää

Perussuomalaisten koko eduskuntaryhmä äänesti tyhjää. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Leena Meren mukaan sananvapauden ja omantunnonvapauden puolustaminen oli heille tärkeämpää kuin Soinia koskeva kysymys.

– Meillä on ihmisiä, jotka toivoisivat, että Soini poistuisi ministerinaitiosta. Me emme lähteneet nyt mihinkään henkilökohtaisille kostoretkille, Meri sanoi Ylen haastattelussa.

Feldt-Ranta: Vastoin Suomen linjaa

Epäluottamuslauseen tehneen SDP:n kansanedustajan Maarit Feldt-Rannan mielestä Soini on toistuvasti esiintynyt vastoin Suomen ulkopoliittista linjaa.

– Hän on toistuvasti senkin jälkeen, kun hän on saanut pääministeriltä nuhteet ja myöskin presidentiltä huomautuksen, jatkanut tätä. Myös eilen eduskunnan täysistunnossa hän totesi, että hän jatkossakin pidättää itsellään oikeuden toimia oman harkintansa mukaan, Feldt-Ranta perusteli perjantaina eduskunnassa juuri ennen eduskunnan äänestystä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi äänestyksen jälkeen, että "sanojen ja tekojen ristiriita näyttää olevan on aika vahva".

– Nyt kävi sillä tavalla, että valtapolitiikka voitti, Rinne sanoi.

Näin yksittäiset kansanedustajat äänestivät

Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista.

Jos taulukko ei näy lataa sivu uudelleen.

Suosittelemme sinulle