Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yhdysvallat määräsi pakotteita Kiinalle venäläisten hävittäjien ja ohjusten ostamisesta

Pakotteiden kohteeksi joutui Kiinan asevoimien laitekehitysosasto ja sen johtaja.

Neljä hävittäjää lentää muodostelmassa vasten sinistä taivasta.
Kiina osti viime vuonna Venäjältä 10 Suhoi Su-35 -hävittäjälentokonetta (kuvassa lentonäytöksessä Moskovassa) ja tänä vuonna S-400 -ilmatorjuntaohjuksia. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltojen hallitus määräsi torstaina pakotteita Kiinan asevoimille Venäjän kanssa tehtyjen asekauppojen takia.

Kiina osti viime vuonna Venäjältä 10 Suhoi Su-35 -hävittäjälentokonetta ja tänä vuonna S-400 -ilmatorjuntaohjuksia.

Yhdysvaltojen mukaan asekaupat rikkoivat laajoja pakotteita, jotka Yhdysvallat asetti Venäjälle Krimin miehityksen ja epäillyn presidentinvaaleihin sekaantumisen takia.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö ilmoitti, että Kiinan vastaiset pakotteet kohdistuvat maan asevoimien laitekehitysosastoon EDD:hen ja sen johtajaan Li Shangfuun.

Pakotteiden johdosta amerikkalaiset eivät saa käydä kauppaa EDD:n ja Lin kanssa. EDD:lle ei myönnetä vientilupia ja se suljetaan Yhdysvaltojen finanssijärjestelmän ulkopuolelle.

Kiina kehotti perjantaina Yhdysvaltoja perumaan pakotteet tai muuten maa joutuu "kantamaan seuraamukset".

Mustalle listalle joutuminen estää kaupankäynnin

Presidentti Donald Trumpin hallinto sääti vuonna 2017 Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) -nimisen lain. Sen tarkoitus on rangaista taloudellisten ja poliittisten pakotteiden avulla Venäjää, Irania ja Pohjois-Koreaa.

Laki antaa Yhdysvaltojen hallitukselle mahdollisuuden ryhtyä toimiin sellaisia yrityksiä ja henkilöitä kohtaan, jotka tekevät kauppaa CAATSA-listalle asetettujen tahojen kanssa.

Kiinan asevoimien laitekehitysosasto EDD ja sen johtaja Li Shangfu joutuivat Yhdysvaltojen pakotteiden kohteeksi, koska Venäjän valtion asevientiyhtiö Rosoboronexport oli CAATSA-pakotelistalla Syyrian hallituksen tukemisesta.

Lisäksi Yhdysvallat asetti CAATSA-listalle 33 henkilöä, joilla on yhteyksiä Venäjän asevoimiin ja tiedustelupalveluihin.

Yhdysvallat ilmoitti voivansa harkita pakotteiden asettamista myös muille maille, jotka ostavat Venäjältä hävittäjiä ja ohjuksia. Esimerkiksi Yhdysvaltojen liittolaismaa Turkki neuvottelee Venäjän kanssa S-400 -ohjusjärjestelmien hankkimisesta.

Artikkelin kuva vaihdettiin 22.9. kello 15.53, koska oli aihetta epäillä kuvassa olevan Suhoi-34-kone eikä Suhoi-35, kuten kuvatekstissä kerrottiin.

Suosittelemme sinulle