Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Koiranomistajat turvautuvat yhä useammin ammattikouluttajaan – niskuroivan koiran takana on usein tietämätön ihminen

Suomen eläintenkouluttajien yhdistyksestä kerrotaan, että kiinnostus koirien hyvinvointiin ja käytökseen on lisääntynyt viime vuosina.

Welshcorgi Topi koulutustreeneissä Kotkassa.
Welshcorgi Topi osaa jo monenlaisia taitoja ja temppuja. Kuva: Sanni Harmanen / Yle
Sanni Harmanen
Avaa Yle-sovelluksessa

KOTKA Neljä- ja puolivuotias Elmo tuijottaa keskittyneesti. Lattialla aivan kuonon edessä on herkkupala, mutta se pitäisi jättää rauhaan.

Kotkalainen Jenny Aapio on tuonut sekarotuisen koiransa ohjattuihin koulutustreeneihin. Maanantaisten vakitreenien kävijöistä jokaisella on jo aiempia kursseja takanaan.

– Elmo on jännittänyt vieraita paikkoja, joten olemme työskennelleet, jotta niistä tulisi sille rennompia, Aapio kertoo.

Salin toisessa nurkassa Jenni Niemelä yrittää kiinnittää eurasier-rotuisen Kelvinin huomion. Niemelästä on mukavaa, että Kelvin tapaa treeneissä muita koiria, mutta nyt pitäisi keskittyä luopumisharjoituksiin eikä kingcharlesinspanieli Suloon.

Treenaaminen helpottuu, kun eläintenkouluttaja Tanja Torvinen nostaa sermin näköesteeksi koirakkojen väliin.

Sekarotuinen Elmo-koira koulutustreeneissä Kotkassa.
Luopua vai eikö luopua? Sekarotuinen Elmo harjoittelee itsehillintää omistajansa Jenny Aapion ohjauksessa. Kuva: Sanni Harmanen / Yle

Torvisen eläinkoulutusyritys Eläinkoulutus Taito on toiminut vajaan vuoden. Siellä koirat voivat osallistua muun muassa haistelu-, temppu- tai koiratanssikurssille.

– Ihmiset haluavat selkeästi harrastaa koiriensa kanssa. Perinteisen koulutuksen rinnalle on tullut monia ja monenlaisia harrastelajeja, joita voi harrastaa kaikenlaisten koirien kanssa, Torvinen kertoo.

Normaaliessa treeneissä keskitytään kuitenkin perusasioihin: hihnassa kulkemiseen, ohittamiseen, rauhoittumiseen ja muihin koira-arjen taitoihin.

Eläintenkouluttaja Tanja Torvinen
Eläintenkouluttaja Tanja Torvinen on huomannut, että ihmiset haluavat käydä harrastuksissa koiriensa kanssa. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Johdonmukaisuus on avainasemassa

Suomen eläintenkouluttajat ry:stä kerrotaan, että ammattimaisen koirankoulutuksen suosio on kasvanut viime vuosina.

Yhdistyksen puheenjohtaja Tytti Lintenhofer arvioi, että suomalaiset koiranomistajat ovat aiempaa tietoisempia koiran käyttäytymisestä ja entistä kiinnostuneempia lemmikkinsä hyvinvoinnista.

– Koiria on tutkittu menneisyydessä verrattain vähän, mutta nykypäivänä tietoa on saatavilla enemmän. Mitä enemmän tietoisuus lisääntyy, sitä enemmän se vaikuttaa sinne hihnan toiseen päähän. Nykyään ymmärretään, että jos koiran hyvinvointiin ja käyttäytymistarpeisiin satsataan, niin arjen haasteita on huomattavasti vähemmän, Lintenhofer kertoo.

Tärkeää koiran koulutuksessa on johdonmukaisuus. Jokainen koiranomistaja päättää itse, saako koira hypätä kotona sohvalle vai ei, mutta päätöksessä on pysyttävä.

– Ei voi olla niin, että maanantaina koira saa olla sohvalla, tiistaina ei saa ja keskiviikkona vain silloin, kun tietyt perheenjäsenet eivät ole kotona. Silloin koira ei tietenkään voi tietää, miten sen pitäisi toimia, Lintenhofer kuvailee.

Koira kaipaa koiramaista tekemistä

Tytti Lintenhoferin mukaan yleinen väärinkäsitys on, että koiran tarpeista puhuminen tarkoittaisi koiran inhimillistämistä.

– Nimenomaan ei tarkoita! Siinä mennään ihan tieteen mukaan: mikä on koiran ja jonkun rodun lajityypillistä käyttäytymistä ja miten siihen tarpeeseen vastataan.

Jos koira saa tehdä arjessaan koiramaisia asioita, kuten liikkua, haistella ja pureskella, se voi paremmin. Lintenhofer kertoo, että monet ongelmat koiran kanssa johtuvat koiran rodun ja arjen yhteensopimattomuudesta.

– Esimerkiksi suomenajokoira voi olla hyvinkin onnellinen kaupunkiasunnossa, mutta rotuominaisuuksien perusteella se ei ole kaupunkilaiskoira. Todennäköisesti sellaisen koiran kanssa tulee herkemmin ongelmia kaupungissa. Toki yksilötasolla voi aina löytyä poikkeuksia.

Jenni Niemelä ja Kelvin-koira koulutustreeneissä Kotkassa.
Jenni Niemelästä on mukavaa, että puolivuotias Kelvin tapaa treeneissä muita koiria. Kuva: Sanni Harmanen / Yle

Ammattimainen kouluttajakaan ei pysty muuttamaan koiran perusolemusta. Lintenhoferilla on ollut ongelmakoirakoulutuksessaan asiakkaita, jotka ovat toivoneet, että voisivat pitää ajokoiraansa pihalla vapaana eikä se lähtisi ajamaan takaa metsänlaidassa huomaamaansa jänistä. Toisaalta koiraa kuitenkin käytettäisiin myös metsästyksessä.

– Nämähän ovat sellaisia mahdottomia yhtälöitä. Koiralta ei voi odottaa, että jotakin niin vahvaa ominaisuutta voisi kytkeä pois päältä, Lintenhofer sanoo.

Ilman kurssejakin voi onnistua

Lintenhofer uskoo, että kursseihin tai ammattimaiseen kouluttajaan turvautuminen ei ole välttämätöntä, että saa koiransa koulutettua.

– Ehdottomasti jokainen pystyy kouluttamaan oman koiransa, jos on tarpeeksi tietoa ja ymmärrystä, Lintenhofer sanoo.

Hän kuitenkin toteaa, että ensimmäisen koiran kohdalla koulutusta voi olla helpompi opetella käytännön kursseilla kuin kirjoja lukemalla. Apua voi hakea esimerkiksi paikallisesta koirayhdistyksestä. Lisäksi treenit voivat tarjota koiralle mieluisaa lajityypillistä puuhaa.

Kotkalainen Marjukka Pylkkänen Pyry-koiransa kanssa koulutustreeneissä.
Marjukka Pylkkänen saapui vakitreeneihin Pyryn kanssa. Pyry on rodultaan polski owczarek nizinny, tai "poni", kuten Pylkkänen sanoo. Kuva: Sanni Harmanen / Yle

Lue myös:

"Älä tee koirasta neljän seinän vankia" – Eläintenkouluttaja puuttuisi nopeasti koirien käytöshäiriöihin

Kennelliitto koirahyökkäysten kasvusta: Osaan roduista voisi tarvita luvan

"Nyt kuolen", ajatteli Laura Salmela, 33, kun naapurin koira raateli hänen kasvojaan – karut tilastot paljastavat, ettei hän ole ainoa uhri

Suosittelemme sinulle