Hyppää sisältöön

Lautaselle kakkaava kettu jäi kiinni itse teossa – miksi ketut ulostavat esineiden päälle?

Riistakameran kuvassa kyykkii kettu. Asennosta näkee, että kettu on kakalla. Luontoillan asiantuntijan mukaan kyseessä ei ole haiseva vastalause eikä kakkakepponen, vaan jätökset ovat kettujen muistilappuja.

Lautaselle kakkaava kettu tallentui Katja Saarikankaan riistakameraan. Kuva: Katja Saarikangas

– Sen päivän paras juttu! Ei ole noin mahtavaa kuvaa ennen kameralle tarttunut.

Näin kuvailee nastolalainen Katja Saarikangas reaktiotaan, kun riistakameran tallentamat kuvat paljastivat ketun hämärähommat.

Saarikangas oli vienyt riistakameran viereen lautasen vesiastiaksi, koska kesä oli niin kuuma ja kuiva. Juomassa kävi koko joukko pienempiä ja vähän suurempiakin eläimiä, kunnes paikalle hiippaili kettu, joka päätti jättää lautaselle haisevan vastalauseensa.

Kuvasta näkee, että kettu tähtää toimituksensa suoraan lautaselle. Siinä vaiheessa, kun Saarikangas kävi läpi riistakameran satoa ja löysi kuvan, oli luonto kuitenkin jo siivonnut yöllisen puuhastelun jäljet.

– Mitään jätöksiä emme löytäneet enää silloin, kun kuvan näimme. Tutkimme myös ympäristöä, mutta mitään ei näkynyt. Ajattelin kuitenkin, että hän ei ehkä ollut Muumien ystävä, joten vaihdoin juomakuppina olleen Muumi-lautasen toisenlaiseen lautaseen.

Katja Saarikangas julkaisi kuvan asioilleen kyykistyneestä ketusta Facebookissa. Se keräsi nopeasti liudan kommentteja, jossa kerrottiin vastaavista tapauksista. Kettu on kakkinut paitsi lautaselle, muun muassa keskelle pihaa raahaamansa nuken päälle.

Läjät ovat kettujen muistilappuja

Yle Radio Suomen Luontoillan asiantuntija, eläintieteen tohtori Heidi Kinnunen sanoo, että uloste on ketun tapa merkata jännittävät asiat. Repolainen voi jättää merkkinsä kiinnostavaan esineeseen tai paikkaan virtsaamalla niin kuin koira, mutta myös tuhdimmat jätökset toimivat muistilappuina.

– Kaikki uusi ja erilainen kiinnostaa kettuja ja niillä on aika vahva tapa merkata kiinnostavat asiat. Ulostemerkit ovat vähän niin kuin ihmisten muistilappuja. Haju saattaa säilyä monta päivää ja ohikulkiessaan kettu muistaa, että tässä oli jotain, joka kiinnosti sitä.

Ketut merkkaavat virtsalla ja ulosteella myös reviiriään, mutta tässä tapauksessa Kinnunen uskoo kakan toimivan enemmän ketun omana muistilappuna. Jos kettu olisi lautasen sijaan kakannut vaikkapa myyrien suosiman pellon reunoille, siinä olisi selkeämpi viesti lajitovereille.

Ketut ovat uteliaita eläimiä. Citykettu kävi kurkistamassa Ylen Aamu-tv:n kuvauksia Pasilassa kesällä 2014. Kuva: Yle

Haju toimii kuin tietotoimisto

Kettu jättää ulostejälkiä joka puolelle reviiriään. Tarkoitus on kertoa muille ketuille, kuka täällä asuu ja käskee. Joskus kakkamerkeillä halutaan myös pitää kilpailijat poissa omilta apajilta.

– Merkkejä voidaan jättää vaikka sinne, missä on paljon myyriä. Se voi olla muistilappu ketulle itselleen, että täällä oli paljon saalista. Tai sitten se on merkki kavereille, että "hei kuule, täällä on mun myyrät, älä sinä tule tähän".

Luontoillan asiantuntija Heidi Kinnunen sanoo, että ketun uloste sisältää isoja määriä informaatiota, jota meidän ihmisten on tietenkin vaikea hahmottaa. Ketulle haju kuitenkin kertoo heti, kuka kulmilla on kulkenut.

– Kettu ei saman alueen tuttujen kettujen jälkiä kauan haistele. Sellaisen kakan ohi kuljetaan nuuskaisemalla: "ai, Pera kävi tässä". Ei muuta kuin ohi vaan.

Aina hajujälki ei kuitenkaan ole osa hienostunutta viestijärjestelmää. Joskus kyse voi olla ihan silkasta leikistä.

Nukke näyttää kanilta, golf-pallo munalta

Tarina nuken päälle kakanneesta ketusta ei hämmästytä eläintieteen tohtori Heidi Kinnusta. Ketut ovat hyvin leikkisiä ja Kinnunen epäilee, että asialla on ollut nuori kettu.

Nuoret ketut ovat yhtä leikkisiä kuin koiranpennut. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

– Nuoret ketut leikkivät ihan samaan tapaan kuin koiranpennut. Vieraat kohteet ja hassut hajut kiinnostavat. Nukke on sen kokoinen, että se vastaa hyvää saalista, kuten citykania. Sen retuuttaminen voi tuottaa ketulle mielihyvää ja toimii saalistusharjoituksena.

Samasta syystä kettuja on nähty joskus varkaissa golf-kentillä. Esimerkiksi Ilta-Sanomien videossa näkyy, kuinka kettu innostuu golf-pallosta (siirryt toiseen palveluun).

Kinnusen mukaan pieni ja nopeasti liikkuva pallo voi näyttää ketun silmissä myyrältä, joka saa jalat alleen ja lähtee karkuun. Sellaista houkutusta voi olla vaikea vastustaa.

– Pallo voi myös pompahdella samaan tapaan kuin vaikkapa hieman vahingoittunut lintu. Luulen, että liike voi olla se tekijä, joka laukaisee ketussa ajatuksen siitä, että se kannattaa ottaa kiinni.

Tosin myös paikallaan oleva pallo voi inspiroida kettua. Jos kettu on retkillään sattunut maahan pesivän linnun pesälle ja päässyt munien makuun, voi golf-pallo näyttää ketun mielestä varsinaiselta herkkupalalta. Ja herkkuahan pitää maistaa.

– Kettu on hirveän opportunistinen. Se testaa kaiken, mikä sen eteen osuu.

Katso video:

Ylen pihalla telmineet ketut ihastuttivat Aamu-tv:n katsojia

Suosittelemme sinulle