Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kuluttajavirasto kehottaa varovaisuuteen pääsylippujen jälleenmyyjän Viagogon kanssa

Virasto on saanut satoja valituksia kuluttajilta Viagogo-lipunmyyntisivustosta, joka on muun muassa perinyt konserttilipuista roimaa ylihintaa.

Kuvakaappaus Viagogo.com/fi -nettisivuilta.
Kuvakaappaus Viagogo.com/fi -nettisivuilta. Kuva: Viagogo.com/fi
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

"Jenni Vartiaisen keikka KooKoo LIVE! -tapahtumassa 9.11. Kouvolassa. Loppuunmyyty!"

"Samuli Edelmannin konsertti Kuopion Musiikkikeskuksessa 11.11. Loppuunmyyty!"

Näin mainostaa pääsylippuja jälleenmyyvä sivusto Viagogo. Kumpikaan ei pidä paikkaansa.

Vartiaisen keikalle on saatavilla lippuja virallisen lippumyyjän Ticketmasterin sivuilla. Edelmannin konserttia ei kiertueaikataulussa ole laisinkaan.

Tällä viikolla kaksi turkulaista teatteria varoitti Viagogon myymistä ylihinnoitelluista lipuista.

Satoja valituksia

Sveitsiläisen Viagogon toiminta herättää närää entistä enemmän ympäri maailmaa. Suomessa kuluttajaviranomainen on saanut viime vuosien aikana noin 300 yhteydenottoa ihmisiltä, jotka kokevat tulleensa huijatuiksi.

Yleisin syy on ollut se, että lipun hinta on ollut lopulta suurempi kuin mitä tilauksen yhteydessä verkkokaupassa on lippujen hinnaksi esitetty. Karu totuus on paljastunut vasta luottokorttilaskusta.

– Jos olet ostanut liput luottokortilla ja sinulta on veloitettu enemmän kuin mitä lippujen hinnaksi on kerrottu, voit reklamoida aiheettomista kuluista suoraan luotonantajalle. Myös debit-korttimaksun osalta voi reklamoida pankille, jos korttiveloitus on täysin aiheeton sillä perusteella, ettet ole antanut suostumusta maksutapahtuman toteuttamiseen, neuvoo lakimies Miina Ojajärvi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Kuluttaja-asiamiehen saamissa yhteydenotoissa on myös tuotu esiin, että yritys myy lippuja tapahtumiin ennen kuin liput ovat virallisesti tulleet myyntiin.

Googlettamalla harhaan

Konserttilippuja etsivä päätyy usein Viagogo-palveluun hakemalla lippuja Googlesta. Jälleenmyyjä tulee lähes poikkeuksetta hakutuloksissa mainospaikalla ensimmäisenä vaihtoehtona.

Harvemmin konserteissa käyvä hämääntyy luulemaan Viagogo-sivustoa viralliseksi lipunmyyntipaikaksi.

MTV Uutiset käsitteli uutisessaan Viagogon epäselvyyksiä ja yritti saada vastausta Googlelta, miksi se antaa näkyvän paikan ihmisiä vedättävälle yrityksille. Googlen vastaus oli ympäripyöreä ja uutisessa arveltiin, että yritys ei ole kovin hanakka puuttumaan Viagogon toimintaan, sillä se on merkittävä mainostaja Googlelle.

Sveitsi haastoi oikeuteen

Lippujen jälleenmyynti ei ole Suomessa rikos. Sveitsiin rekisteröitynyt Viagogo on taktisesti suojautunut EU-lainsäädännön ulkopuolelle, joten Suomen viranomaistenkin on vaikea puuttua sen toimintaan.

Kotimaa Sveitsi haastoi Viagogon oikeuteen viime vuonna huijausepäilyistä. Suomen kuluttajaviranomainen odottaa nyt oikeuden päätöstä ennen mahdollisista jatkotoimenpiteistä päättämistä.

– Seuraamme tarkasti Sveitsin päätöstä. Sen myötä voidaan mahdollisesti sulkea verkkosivuston kaikki kieliversiot, jolloin suomalaisetkin saisivat siitä avun. Mikäli tuomioistuimen ratkaisu ei riitä, harkitsemme jatkotoimenpiteitä, sanoo lakimies Kristiina Vainio Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Päätöstä odotellessa virasto on kertonut sosiaalisen median kanavissaan Viagogon toimintaa liittyvistä ongelmista. Varsinaista varoitusta virasto ei ole verkkosivusta antanut, mutta kehottaa varovaisuuteen sen kanssa asioimisessa.

Artisti joutuu syypääksi

Musiikkialalla Viagogon tyyppisistä lippujen jälleenmyyjistä puhutaan paljon. Yhteinen näkemys on, että hämäräbisnes saataisiin kitkettyä pois.

Suomen suurimman kotimaisen musiikin ohjelmatoimiston Warner Music Liven markkinointipäällikkö Jaana Kapanen sanoo, että tapahtumajärjestäjän näkökulmasta tärkeintä on se, että lipun ostaminen on turvallista asiakkaalle. Näin ei kuitenkaan jäälleenmyyntiä harjoittavien sivustojen kanssa käy.

– Tämä näkyy loppuunmyydyissä konserteissa, jolloin hinta saattaa nousta kolmin- nelin- tai viisinkertaiseksi. Me tapahtumajärjestäjänä ei saada siitä mitään ylimääräistä eli raha menee täysin väärään paikkaan.

Liian kovan hinnan konsertista maksaneen asiakkaan silmissä vika saattaa kaatua artistin kontolle, vaikka tällä ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

– Mietimme artistien kanssa sitä, missä konsertteja tehdään ja mikä lipun hinta on. Kun sitä lähdetään käyttämään hyväksi, niin eihän se missään nimessä näytä artistien piireissä hyvältä.

Kapasen mukaan tapahtumajärjestäjillä on tällä hetkellä hyvin vähän mahdollisuuksia puuttua Viagogon toimintaan. Kaikki odottavat Sveitsin oikeuden päätöstä.

Sitä odotellessa Warner Music Live pyrkii tuomaan esiin jokaisen tapahtuman kohdalla selkeästi sen, mikä on virallinen lipunmyyjä.

– Lipunmyynnissä näkyy se, että me suomalaiset olemme rehtiä kansaa. Lippujen väärinkäyttöä ja trokaamista on, mutta sitä ei ole vielä niin paljon. Se on vielä hallinnassa.

Viagogo-sivusto ei vastannut Yle Uutisten haastattelupyyntöön.

Lue myös:

Kaksi turkulaisteatteria varoittaa kalliista nettilipuista

Tarjolla tuplahintaisia lippuja ja "ei oota" – lippukauppa Viagogo aiheuttaa harmia kesäteatterille

Raisiolaismies maksoi konserttilipusta kiristyshinnan: "Kyllä tämä sovitulta jutulta haiskahtaa" – viranomaisille kymmeniä valituksia

Suosittelemme sinulle