Hyppää sisältöön

Ainutlaatuinen tilaisuus: Putinilta saatuja Mannerheimin kirjeitä ja valokuvia nähtävillä vain ensi maanantaina

Mannerheim-materiaalia ei ole mahdollista pitää esillä tällä erää pidempään näyttelytilavarausten vuoksi. Sen uudelleen esille asettaminen myöhempänä ajankohtana saattaa kuitenkin tulla kyseeseen.

Presidentti Sauli Niinistö on lahjoittanut Kansallisarkistolle kokoelman Mannerheim-suvun alkuperäisiä asiakirjoja.
Presidentti Sauli Niinistö on lahjoittanut Kansallisarkistolle kokoelman Mannerheim-suvun alkuperäisiä asiakirjoja. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Jaana Hevonoja

Kansallisarkisto asettaa Venäjältä lahjaksi saatua marsalkka Mannerheimin sukuun liittyvää aineistoa yleisön nähtäville, mutta ainoastaan yhden päivän ajaksi.

Kooste aineistosta on nähtävillä ensi maanantaina eli 24. syyskuuta Kansallisarkistossa Helsingissä, kertoo arkiston viestintäpäällikkö Marie Pelkonen.

– Maanantain jälkeen aineisto viedään vitriineistä arkiston kätköihin. Siellä koko aineistoa voi tarkastella tutkimuskäytössä, kunhan vaadittavat käyttöluvat ovat kunnossa, Pelkonen kertoo.

Aineistoa ei ole Pelkosen mukaan mahdollista pitää tällä haavaa esillä kauempaa, koska lahjoitus tuli yllättäen ja arkiston edellinen näyttely on juuri purettu ja uutta suurta, joulukuussa avautuvaa näyttelyä aletaan koota.

Suoralta kädeltä Pelkonen ei osaa vastata siihen, onko mahdollista, että Mannerheimiin liittyvä aineisto tulisi myöhemmin, näyttelytilojen vapauduttua, kiinnostuneen yleisön nähtävillä.

– Poissuljettua sen uudelleen esille asettaminen ei ole eli lähtökohtaisesti, mikäli yleisöllä on kiinnostusta, sitä voidaan harkita uudelleen, Pelkonen sanoo.

Kansallisarkiston saaman aineiston vaiheista ei ole yksityiskohtaisempaa tietoa, mutta lisätutkimus antanee siihen valaistusta.

Kansallisarkisto kertoo, että nyt lahjoitettu aineisto oli myyty keväällä 2018 Yhdysvalloissa järjestetyssä huutokaupassa, josta se päätyi eri reittejä Venäjälle ja lopulta presidentti Vladimir Putinille.

Putin lahjoitti aineiston presidentti Niinistölle 70-vuotislahjaksi tämän vieraillessa elokuussa luonaan Sotshissa.

Lue lisää:

MT: Niinistö Putinin lahjoittamista Mannerheim-asiakirjoista: ”Onkohan lahjoittaja lukenut ihan koko materiaalin?”

Presidentti Niinistö lahjoittaa Kansallisarkistoon Mannerheim-suvun asiakirjoja – ovat synttärilahja Putinilta

Suosittelemme sinulle