Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Guardian: Venäläisdiplomaatit pohtivat, miten Assangea voisi auttaa pakenemaan Lontoosta

Alustavan suunnitelman mukaan Wikileaksin perustaja oli tarkoitus salakuljettaa Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöstä diplomaattiauton kyydissä, mutta suunnitelmasta luovuttiin, koska se katsottiin liian vaaralliseksi.

Julian Assange
Julian Assange puhui toimittajille Ecuadorin suurlähetystön edessä Lontoossa vuonna 2017. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäläiset diplomaatit kävivät viime vuonna Wikileaksin perustajan Julian Assangen lähipiirin kanssa salaisia keskusteluita, joissa pohdittiin, voitaisiinko Assangea auttaa pakenemaan Lontoosta.

Asiasta kertoo The Guardian lähdetietoihinsa vedoten.

Alustavan suunnitelman mukaan Assange oli tarkoitus salakuljettaa Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöstä diplomaattiauton kyydissä ja kuljettaa pois maasta.

Lopullinen päämäärä oli useiden lähteiden mukaan Venäjä, jossa Assangea ei uhkaisi karkotus Yhdysvaltoihin.

Suunnitelma kuitenkin hylättiin, sillä se katsottiin liian vaaralliseksi. Assange on pakoillut lähetystössä vuodesta 2012, koska pelkää tulevansa luovutetuksi Yhdysvaltoihin.

Alustavan suunnitelman mukaan Assangen siirto oli tarkoitus tehdä joulupäivänä vuonna 2017. Lähteiden mukaan suunnitelmissa oli, että Assangelle olisi annettu diplomaattisia dokumentteja, jotta Ecuador olisi voinut väittää Assangen nauttivan diplomaattista suojaa.

Neljä toisistaan erillistä lähdettä kertoo, että Venäjä oli halukas tukemaan suunnitelmaa ja myös sitä, että Assange matkustaisi Venäjälle ja jäisi sinne asumaan.

Harkinnassa oli myös se, että Assange olisi kuljetettu veneellä Ecuadoriin. Kahden Guardianin lähteen mukaan yhteyshenkilönä Venäjälle toimi Assangen lähipiiriin kuuluva Fidel Narvaez, joka toimi Ecuadorin Lontoon-konsulina. Guardianin haastattelussa Narvaez kiistää, että hän olisi keskustellut Venäjän kanssa Assangen poisviemisestä.

Assange keskeinen hahmo Muellerin Venäjä-tutkinnassa

Venäjän mukanaolo mahdollisissa suunnitelmassa herättää kysymyksiä Assangen Venäjä-yhteyksistä. Assange on yksi keskeisimmistä hahmoista Yhdysvaltojen erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtamassa Venäjä-tutkinnassa, jossa selvitetään Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Muellerin nostamien syytteiden mukaan Venäjän sotilastiedustelun virkamiehet hakkeroivat demokraattien servereitä kampanjan aikana.

Syytteiden mukaan hakkerit lähettivät silloisen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin vastaehdokkaasta Hillary Clintonista kiusallisia tietoja Wikileaksille. Tutkinta tietojen luovuttamisesta on vielä kesken.

Assange on kiistänyt saaneensa varastettuja sähköposteja Venäjältä.

Aiheesta lisää:

Revealed: Russia’s secret plan to help Julian Assange escape from UK

Mitä tapahtui Wikileaksille? Näin vuotosivusto muuttui tutkivan journalismin sankarista Venäjän sätkynukeksi

Ecuadorin presidentti: Ecuador haluaa Assangen pois Lontoon-lähetystöstään

Suosittelemme