Hyppää sisältöön

Jättioperaatio Turun saaristossa – kaksi otettu kiinni, KRP:n johtamissa kotietsinnöissä sata henkilöä mukana

KRP epäilee Suomessa sijaitsevan yhtiön toiminnassa useiden miljoonien rahanpesua. KRP kertoi lauantaina iltapäivällä ottaneensa kaksi henkilöä kiinni.

Merinäkymä Turun saaristossa.
Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva
Jaana Hevonoja,
Päivi Happonen

Keskusrikospoliisin (KRP) mittavat kotietsinnät Turun saaristossa ja Varsinais-Suomen alueella jatkuvat ainakin sunnuntai-iltaan. KRP kertoi tehneensä lauantaina kymmenisen kotietsintää Varsinais-Suomessa ja kuulustelleensa seitsemää henkilöä. Henkilöistä kaksi on otettu kiinni.

– Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua ja törkeää veropetosta. Osakeyhtiön omistus on toisessa EU-maassa, ja kuullusteluissa on useamman kuin yhden maan kansalaisia, kertoo rikostarkastaja Markku Ranta-aho Keskusrikospoliisista.

Osakeyhtiö on rekisteröity Suomeen, vaikka sen omistus onkin toisessa EU-maassa. Poliisi ei suostu kertomaan yhtiön nimeä.

– En voi kertoa yhtiön nimeä enkä epäiltyjä. Heitä on useita, sanoo Ranta-aho.

Ranta-ahon mukaan poliisi tekee viikonlopun aikana kotietsintöjä Turun saaristossa ja mantereella. KRP on tehnyt kotietsintöjä yhdessä muiden viranomaisten, muun muassa Lounais-Suomen poliisilaitoksen ja Rajavartiolaitoksen kanssa.

– Kotietsinnät kohdistuvat yrityksen toimitiloihin.

Kotietsinnät liittyvät esitutkintaan, jota keskusrikospoliisi tekee yhdessä Verohallinnon kanssa. Tutkintaa on tehty muutamien kuukausien ajan.

Poliisi epäilee, että Suomessa sijaitsevan osakeyhtiön toiminnassa on pesty rahaa usean miljoonan euron edestä. Lisäksi yhtiön epäillään käyttäneen toiminnassaan pimeää työvoimaa.

Ylen haastatteleman silminnäkijän mukaan esimerkiksi Säkkiluoto-nimisen saaren länsipuolella on nähty merivartioston veneitä ja Dornier-merivalvontakone.

Toisen silminnäkijän ja Turun Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) suuria määriä poliiseja on nähty esimerkiksi Paraisten Ybbersnäsintiellä. Ylen paikalla käyneen kuvaajan mukaan poliisi on sulkenut tien loppupään Torpparintien kohdalta eteenpäin. Tien päässä sijaitsee rantakiinteistö, jonka omistaa Airiston helmi -niminen yritys.

Ylen Spotlightin mukaan venäläisomisteinen yritys on aiemmin ollut ongelmissa viranomaisten kanssa, sillä se on harjoittanut majoitustoimintaa ilman, että rakennuslupa sitä sallii.

Poliisi ei ole suostunut vahvistamaan, onko etsintöjen kohteena ollut nimenomaan tämä yritys.

Poliisivene.
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Alueella on lentokielto

Keskusrikospoliisi saa apua viikonloppuna tehtävissä kotietsinnöissä Varsinais-Suomen poliisista ja Länsi-Suomen merivartiostosta. Kotietsintöihin osallistuu sata henkilöä. Viranomaiset saattavat pysäyttää merellä liikkuvia aluksia ja veneitä.

– Joudumme estämään liikkumisen merellä lähialueilla, joissa on yrityksen tiloja. Yritämme toimia niin, että ulkopuolisille aiheutuu mahdollisimman vähän häiriötä, Ranta-aho toteaa.

Ranta-ahon mukaan olosuhteet merellä ovat tällä hetkellä hyvin vaikeat, ja poliisi on valmistautunut liikkumaan helikopterilla. Poliisi myös on halunnut estää ulkopuolisilta operaation kuvaamisen.

– Alueella on lentokielto. Jotkut mediat ovat pyytäneet yleisöltä kuvia.

Lentokieltoalue Turun saaristossa.
Lentokieltoalue alkaa noin Paraisten kohdalta ja jatkuu länteen noin Korppoon keskustaan asti. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Operaatio kestää koko viikonlopun ajan.

Miksi operaatio tehdään juuri nyt, kun Suomeen odotetaan kovaa myrskyä?

– Nämä operaatiot sovitaan aina hyvissä ajoin, kun mukana on paljon eri viranomaisia. Näitä ei sovita sääolojen mukaan.

Juttua korjattu 22.9. kello 13.43. Jutussa kerrottiin aiemmin, että yhtiötä epäillään useiden satojen miljoonien rahanpesusta. Tutkinnassa on kyse kuitenkin useiden miljoonien eurojen rahanpesusta.

Suosittelemme sinulle