Hyppää sisältöön

Sipilä raivostui kokoomuksen toiminnasta Soinin luottamusäänestyksessä: "Keskusta ahdattiin nurkkaan, johon emme kuulu"

Eilinen luottamusäänestys hiertää hallituspuolueiden välejä.

Pääministeri Juha Sipilä puhui Keskustan politiikka- ja toimintapäivillä Jyväskylässä 22. syyskuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Matti Koivisto

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) palasi tänään Jyväskylässä keskustan politiikka- ja toimintapäivillä eiliseen äänestykseen ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta.

– Eilinen jäi mietityttämään. Sitä päivää tehtiin viestintätoimistoista. Keskusta ahdattiin nurkkaan, johon emme kuulu. Tämä on se osa politiikkaa, jota en tule koskaan ymmärtämään, Sipilä sanoi.

Sipilä kuvaili eiliseen liittyvää mielikuvien muokkaamista "iljettäväksi". Piikki kohdistui hallituskumppani kokoomukseen.

– Me olemme aina puolustaneet myös meille hankalia päätöksiä. Olemme joukkuepelaajia.

Luottamusäänestyksessä kokoomuksen rivit repesivät ja äänestyksen jälkeen kokoomus ja keskusta syyttelivät toisiaan.

– Olen rauhallinen mies, mutta minullakin on rajani ja eilen nuo rajat ylitettiin, Sipilä totesi puheessaan.

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kalle Jokinen lähetti äänestyksen jälkeen tiedotteen, jossa hallituskumppaneita syytettiin kokoomuksen kansanedustajien painostamisesta.

Tänään Jokinen kommentoi kiistaa Twitterissä toteamalla, että aiempia lausuntoja on käyty Sipilän kanssa läpi. Jokisen perjantaina lähettämässä tiedotteessa pidettiin käsittämättömänä sitä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikea.

Jokisen mukaan Sipilä ei kuitenkaan tarkoittanutkaan kokoomuksen ryhmää.

Luottamusäänestyksessä oli kyse vain ministeri Soinin luottamuksesta, mutta siniset uhkasivat kaataa koko hallituksen, mikäli Soini olisi joutunut lähtemään.

Kolme kokoomuksen kansanedustajaa jätti protestina äänestämättä Soinin luottamuksen puolesta. He olivat salissa paikalla, mutta eivät äänestäneet mitään. Kokoomusjohdon mukaan heille ei ole tulossa rangaistusta toiminnastaan.

Luottamusäänestyksen taustalla oli ministeri Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tapahtumaan virkamatkansa aikana. Soini sai toiminnastaan oikeuskanslerin moitteet.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei halunnut kommentoida Ylelle hallituspuolueiden kiistaa luottamusäänestyksestä.

* Juttua päivitetty klo 14.14, lisätty Kalle Jokisen tviitti.

Lue myös:

Analyysi: Soinista tuli ukkosenjohdatin – Luottamusäänestys toi näkyväksi vaalikauden lopun jännitteet

Suosittelemme sinulle