Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Poliisi epäilee rikosta Kiihtelysvaaran palossa – 1700-luvun kirkko tuhoutui maan tasalle

Kiihtelysvaaran 1700-luvun puukirkko on Pohjois-Karjalan vanhimpia.

Tiedotustilaisuus: 1700-luvun puukirkko paloi Kiihtelysvaarassa
Saija Nironen,
Tanja Perkkiö,
Tatu Kuukkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi on käynnistänyt esitutkinnan Kiihtelysvaaran kirkon palosta. Poliisin mukaan rikoksen mahdollisuus näyttää todennäköisimmältä syttymissyyltä ja sen vuoksi asiaa tutkitaan törkeänä vahingontekona.

Rikosepäily perustuu siihen, että ensimmäisenä paikalle tulleet henkilöt havaitsivat palon olevan käynnissä kirkon ulkoseinässä. Alustavien tietojen mukaan kirkon sisällä oli ollut savua, mutta ei liekkejä, poliisi kertoo.

– Tänään pyrimme saamaan haltuun kaikki mahdolliset valokuvat ja videot, joita paikalle ensimmäisinä tulleet ovat ottaneet. Tekniset tutkijat saapuvat palopaikalle huomenna maanantaina yhdessä palokoiran kanssa, kertoo tutkinnanjohtaja Kimmo Wetterstrand Joensuun poliislaitokselta tiedotustilaisuudessa.

Teknisessä tutkinassa selvitetään muun muassa onko sytyttämisessä käytetty palavia nesteitä. Poliisi ei tutkinnallisista syistä lähde vielä arvioimaan, mistä päin kirkkoa palo on mahdollisesti saanut alkunsa.

Sitäkään ei ole vielä voitu sulkea pois, etteikö palo olisi voinut saada alkunsa myös sähköpääkeskuksesta. Sähköpääkeskus sijaitsee kirkon sisällä sen alueen läheisyydessä, jossa palo havaittiin ensimmäisten silminnäkijöiden tullessa paikalle.

Itse kirkossa ei seurakunnan mukaan valvontakameroita. Poliisi selvittää parhaillaan, onko valvontakameroita ollut kirkon lähettyvillä.

Kiihtelysvaaran kirkosta on jäljellä enää vain rauniot

Joensuun Kiihtelysvaarassa vanha puukirkko tuhoutui tulipalossa varhain sunnuntaiaamuna. Palopaikalla oleva Ylen toimittaja Tanja Perkkiö kertoo, kirkosta on jäljellä enää savuavat rauniot.

– Palo eteni nopeasti. Kun pelastuslaitos saapui palopaikalle varhain aamuviideltä, mitään ei ollut käytännössä enää tehtävissä kirkon pelastamiseksi, Perkkiö kertoo.

Kiihtelysvaaralainen Hannu Vepsäläinen heräsi aamulla tulipalosta kantautuviin ääniin ja oli palopaikalla aivan ensi hetkillä.

Kiihtelysvaaran kirkko ilmiliekeissä varhain sunnuntaina 23. syyskuuta.
Kiihtelysvaaran kirkko ilmiliekeissä varhain sunnuntaina 23. syyskuuta. Kuva: Pohjois-Karjalan pelastuslaitos
Kiihtelysvaaran kirkon paloa sammutettiin Joensuussa 23. syyskuuta.
Kiihtelysvaaran kirkon paloa sammutettiin Joensuussa 23. syyskuuta. Kuva: Minna Raitavuo / Lehtikuva
Palomies Kiihtelysvaaran kirkon sammutustöissä 23. syyskuuta.
Palomies Kiihtelysvaaran kirkon sammutustöissä 23. syyskuuta. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

– Ihan siinä alkuvaiheessa se oli kyllä karmea näky. Ihan uskomatonta, että tällaista voi tapahtua. Ei kukaan olisi halunnut nähdä tällaista päivää tulevan. Kirkko oli vuosikausia säilynyt kansallisaarre ja nyt sitä ei vain enää ole, sanoo Vepsäläinen.

Seurakuntapastori Jukka Erkkilä kertoo, että kirkkopalo on järkyttänyt ihmisiä laajalti Kiihtelysvaarassa. Seurakuntapastori kuvailee tragediaa pahimman pelon toteutumiseksi.

Seurakuntapastori Jukka Erkkilä
Seurakuntapastori Jukka Erkkilä Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

– Tämä on hyvin henkilökohtaista kaikille kiihtelysvaaralaisille, sillä monilla kyläläisillä liittyy kirkkoon hyvin henkilökohtaisia muistoja. Kyllä tämä suru ja järkytys on nyt melkoinen, paitsi kaikille Kiihtelysvaarassa ja Vaara-Karjalan seurakunnassa, myös varmasti koko maakunnassakin, ja vetää ihan sanattomaksi.

Päivystävä päällikkö Lari Parkkinen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo, että palon aiheuttajasta ei ole vielä tietoa. Poliisin ja pelastuslaitoksen palonsyyntutkijat tutkivat palon syttymissyytä.

Kiihtelysvaaran kirkon sammutustöitä 23. syyskuuta.
Kiihtelysvaaran kirkon sammutustöitä 23. syyskuuta. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Parkkisen mukaan palosta ei koitunut henkilövahinkoja.

Paikalle lähetettiin pelastushenkilöstöä Hammaslahden, Ilomantsin, Joensuun, Kiihtelysvaaran ja Reijolan paloasemilta.

Kiihtelysvaaran kirkko.
Kiihtelysvaaran kirkko. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Kiihtelysvaaran kirkko.
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Alttaritaulu ehdittiin pelastaa

Museoviraston mukaan Kiihtelysvaaran 1700-luvun puukirkko on Pohjois-Karjalan vanhimpia.

– Kirkko on historiallinen. Valmistauduimme 250-vuotisjuhliin vuonna 2020, kirkkoaktiivi ja Kiihtelyksen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Eevi Väistö sanoo STT:lle.

Rakennusmestari Henrik Hägerin johdolla 1769–1770 rakennettu kirkko uudistettiin 1931 arkkitehti Juhani Vikstedtin suunnittelemassa korjauksessa. Vuonna 1967 sisäseinistä poistettiin myöhempi ponttilaudoitus ja kirkon maalauskoristelu restauroitiin.

Palossa oli STT:n haastatteleman Väistön mukaan hieman onnea matkassa, sillä seurakunnan seurakuntamestari onnistui nopeasti hälytyksen saatuaan pelastamaan kirkosta muun muassa alttaritaulun ja 1700-luvulta peräisin olevat ehtoollismaljat.

Kiihtelysvaaran kirkon pelastettu alttaritaulu.
Kiihtelysvaaran kirkon pelastettu alttaritaulu. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle
Kirkosta pelastetut ehtoollisviinimaljat.
Kirkosta pelastetut ehtoollisviinimaljat. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

– Tätä alttaritaulua aivan ihmetellään, että miten hän jaksoi sen yksin kuljettaa. Hän tiesi, miten se lähtee irti. Ennakointi on hirveän tärkeää.

Kiihtelysvaaran kirkko on ollut suosittu vihkikirkko ja toiminut myös alueen nähtävyytenä kesäisin.

23.9.2018 klo 13:18 korjattu tutkinnanjohtajan sukunimi.

Suosittelemme sinulle