Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Analyysi: Kavanaugh vaikuttikin liian puhtoiselta ollakseen totta – Yhdysvalloissa alkaa korkeimman oikeuden sirkusviikko

Senaatti kuulee asianosaisia ja päättelee, ovatko 36 vuoden takaiset ahdisteluepäilyt totta. Taustalla on armoton poliittinen taistelu liittovaltion tuomioistuinten tuomaripaikoista, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh Kuva: Saul Loeb / AFP
Mika Hentunen
Avaa Yle-sovelluksessa

WASHINGTON Brett Kavanaugh'n piti olla täydellinen tuomariehdokas konservatiiveille. Huippukoulutettu urajuristi, tyttärensä koripallojoukkueen kakkosvalmentajana hääräävä lupsakka, kirkossa käyvä perheenisä.

Kavanaugh'n yksityiselämä vaikutti tahrattomalta. Työelämästäkään ei pahempia töppejä löytynyt.

Hän on jo toinen korkeimman oikeuden tuomari, jonka presidentti Donald Trump on päässyt nimittämään. Se on poikkeuksellista herkkua presidentille, etenkin virkakauden alkupuolella, sillä korkeimman oikeuden tuomarivirat ovat elinikäisiä.

Jos kaikki olisi mennyt suunnitelmien mukaan, senaatti olisi äänestänyt 53-vuotiaan Kavanaugh'n loppuelämäkseen korkeimpaan oikeuteen tänään maanantaina.

Toisin kävi. Tilanne mutkistui toissa viikolla, kun kalifornialaisen psykologian professorin Christine Blasey Fordin syytökset seksuaalisesta hyväksikäytöstä tulivat julkisuuteen. Viikonvaihteessa esiin tuli myös toinen nainen, 53-vuotias Deborah Ramirez, joka väittää joutuneensa katselemaan Kavanaugh'n esittelemiä elimiä Yalen yliopiston bileissä.

Ford väittää joutuneensa Kavanaugh'n kourimaksi kotibileissä. Fordin mukaan Kavanaugh yritti riisua hänet ja käyttää hyväkseen. Hän kertoo päässeensä pakenemaan vaarallisesta tilanteesta kaatokännisen Kavanaugh'n kaverin ilmestyttyä paikalle.

Tilanne on erikoinen siksi, että välikohtaus tapahtui vuonna 1982, jolloin Kavanaugh oli 17- ja Ford 15-vuotias. Kavanaugh on kiistänyt syytökset.

Tapahtuneesta on siis jo 36 vuotta, mutta Ford kertoo sen traumatisoineen hänet ja painaneen hänen mieltään näihin päiviin saakka. Hän on kertonut käyneensä pitkään terapiassa.

Kavanaugh'n entinen luokkakaveri on jo aiemmin muistellut julkisuudessa pääkaupunkiseudun eliittikoulun 1980-luvulla ryypännyttä teinilaumaa.

Korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan nuoruuden juhliminen ei siis ole uutinen. Hänen mahdollisesti väkivaltainen käyttäytymisensä tyttöjä kohtaan sen sijaan olisi uutta julkista tietoa.

Konservatiivien keskuudessa kongressissa ehti viime viikolla jo levitä selityksiä siitä, ettei ahdistelija ehkä ollutkaan Kavanaugh vaan hänen toinen entinen luokkakaverinsa, nykyisin yläkoulun opettajana työskentelevä mies. Nuo selitykset on sittemmin todettu valheellisiksi ja opettajalta on pyydetty anteeksi.

Kavanaugh'n tueksi on ilmoittautunut useita tunnettuja konservatiiveja kongressin ulkopuolelta. Esimerkiksi Kavaugh'ta tuomariksi ajava saarnamies ja avustusjärjestöjohtaja Franklin Graham on tunnustanut olleensa itsekin nuorena sekopää, jota viina ja naiset kiinnostivat Jeesusta enemmän.

Ford suostui viikonloppuna tulemaan senaatin kuultavaksi asiasta. Ilmeisesti torstaina järjestettävästä kuulemisesta on tulossa mediasirkus.

Vastaava tilanne koettiin edellisen kerran 1991, kun Anita Hill syytti entistä esimiestään, korkeimman oikeuden tuomariksi nimitettyä Clarence Thomasia seksuaalisesta ahdistelusta. Thomasin valinta vahvistettiin Hillin syytöksistä huolimatta. Republikaanisenaattorit grillasivat kuulemisessa Hillia armottomasti.

Ford tiedetään demokraattimieliseksi.

Hän itse kuitenkin sanoo, ettei syytöksissä ole kyse politiikasta. Hän haluaa oikeutta ja totuuden miehestä, joka on väittänyt puolustaneensa aina naisten oikeuksia.

Liittovaltion tuomarikunnan muuttaminen konservatiivisempaan suuntaan on yksi Trumpin hallinnon keskeisistä tavoitteista.

Demokraattipoliitikot ovat varoneet politisoimasta tapausta julkisesti. On kuitenkin selvää, että puolueessa hierotaan käsiä, kun Kavanaugh'n nimitys nyt vähintäänkin lykkääntyy.

Liittovaltion tuomarikunnan muuttaminen konservatiivisempaan suuntaan on nimittäin yksi Trumpin hallinnon keskeisistä tavoitteista.

Niin kauan kuin republikaaneilla on enemmistö kongressissa, sen toteuttaminen on suhteellisen helppoa. Demokraatit haluaisivat siirtää nimityksiä marraskuun vaalien yli, jolloin poliittiset voimasuhteet saattavat olla erilaiset kuin nyt.

Trumpilla tuomareiden nimitystahti on ollut selkeästi kiivaampi kuin hänen edeltäjällään Barack Obamalla.

Obama nimitti kahdeksan virkavuotensa aikana kaksi korkeimman oikeuden ja 55 vetoomustuomioistuinten tuomaria. Trump on jo runsaassa puolessatoista vuodessa nimittänyt kaksi tuomaria korkeimpaan oikeuteen ja 26 vetoomustuomioistuimiin.

Lisäksi piirituomioistuimiin on jo vahvistettu 42 Trumpin valitsemaa tuomaria ja useita kymmeniä uusia tuomareita odottaa kongressin hyväksyntää.

Yhdysvaltain järjestelmässä tuomareiden asema on keskeinen. He tulkitsevat liittovaltion perustuslakia hankalissa, esimerkiksi aborttiin liittyvissä kysymyksissä.

Vaikka tuomarit ovat riippumattomia, heidän henkilökohtaisten arvojensa uskotaan vaikuttavan tulkinnanvaraisiin päätöksiin. Siksi heidän nimityksistään taistellaan verisesti ja nuoruuden synnitkin syynäten.

Päivitetty 24.9.2018 kello 15.45. Juttuun on lisätty tieto, että Kavanaugh on kiistänyt syytökset.

Suosittelemme sinulle