Hyppää sisältöön

Ylelle vilautettiin ainutlaatuista Mannerheim-aineistoa – ex-valtionhoitaja varoitti vasta itsenäistynyttä Suomea idän uhasta

Kooste Mannerheim-aineistosta on yleisön nähtävillä ainoastaan tänään Kansallisarkistossa Helsingissä.

Marsalkka Mannerheim
Mannerheim-aineisto nähtävillä yleisölle
Matti Konttinen

Marsalkka Carl Gustaf Mannerheimiin ja hänen sukuunsa liittyvää aineistoa raotettiin Ylen aamu-tv:ssä maanantaina. Ylitarkastaja Kent Sjöblom Kansallisarkistosta toi lähetykseen kopioita aineistossa mukana olevista kirjeistä ja kuvista.

Kyseessä on aineisto, jonka Venäjän presidentti Vladimir Putin lahjoitti tasavallan presidentti Sauli Niinistölle 70-vuotislahjaksi elokuussa Sotshissa. Niinistö lahjoitti aineiston eteen päin Kansallisarkistolle.

Sjöblom esitteli lähetyksessä kopiota puheesta, jonka Mannerheim piti kokoomuspuolueen delegaatiolle vuonna 1919. Puheessaan Mannerheim esittää puolueelle kiitokset tuesta, jonka hän oli saanut siltä hoitaessaan aiemmin valtionhoitajan tehtävää.

Tekstiä lähikuvassa.
Mannerheimin puhe kokoomusdelegaatiolle. Kuva: Yle

Mannerheim myös käytti puheessaan tilaisuutta hyväkseen arvioiden Suomen sisä- ja ulkopoliittista tilannetta.

– Hänen arvionsa oli, että vaikka meillä oli vasta saatu itsenäisyys, Suomi ei suinkaan ollut mitenkään turvallisessa tilanteessa sen paremmin sisäpoliittisesti kuin ulkopoliittisestikaan. Idässä suuri naapuri oli kolkuttamassa ovelle, Sjöblom sanoi viitaten silloiseen Venäjän sisällissotaan bolševikkien vallankumouksen jälkeen.

Sjöblom toi lähetykseen näytille myös kopion Mannerheimin kirjoituskoneella kirjoittamasta puheesta, jonka hän piti Tukholmassa vuonna 1936. Häneltä oli pyydetty lausuntoa Suomen poliittisesta tilanteesta. Tuona vuonna maailmanpoliittinen tilanne oli levoton natsi-Saksan varustautumisen vuoksi.

– Eduskunta oli juuri sitä ennen julistanut, että Suomi on liittynyt skandinaaviseen puolueettomuusblokkiin. Mannerheim piti sitä erityisen hyvänä ratkaisuna, koska Pohjoismaat oli tuttu ympäristö myös Suomelle, Sjöblom sanoi.

Tekstiä lähikuvassa.
Mannerheimin puhe Suomen sisä- ja ulkopoliittisesta tilanteesta. Kuva: Yle

Kooste Mannerheim-aineistosta on nähtävillä yleisölle ainoastaan tänään Kansallisarkistossa Helsingissä (siirryt toiseen palveluun). Kokoelmassa on noin 170 asiakirjaa ja valokuvaa.

Lue myös:

Ainutlaatuinen tilaisuus: Putinilta saatuja Mannerheimin kirjeitä ja valokuvia nähtävillä vain ensi maanantaina

MT: Niinistö Putinin lahjoittamista Mannerheim-asiakirjoista: ”Onkohan lahjoittaja lukenut ihan koko materiaalin?”

Presidentti Niinistö lahjoittaa Kansallisarkistoon Mannerheim-suvun asiakirjoja – ovat synttärilahja Putinilta

Suosittelemme sinulle