Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Nämä 5 asiaa tiedämme Airiston operaatiosta: Rahanpesua ja kansainvälisiä talousrikoksia saaristoidyllissä – kartta näyttää omistusten sijainnin

Poliitikot aloittivat heti pidätysten jälkeen twitterissä kisan siitä, kuka ehdotti ensimmäisenä venäläisten maakauppojen rajoittamista. Kaikki pidätetyt ovat ulkomaalaisia.

Säkkiluodon saari ilmakuvattuna.
Airiston Helmen omistamalla Säkkiluodolla sijaitsee helikopterikenttä. Kuva: Eino Kossila / Yle
Kristiina Tolkki
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun saaristossa nähtiin viikonloppuna harvinaisen laaja poliisioperaatio, jossa olivat mukana sekä puolustusvoimat että Rajavartiolaitos. Keskusrikospoliisin mukaan kyse on tavallisesta talousrikostutkinnasta.

Ihmetystä on herättänyt, miksi poliisi iski saaristossa pariinkymmeneen kohteeseen kommandopipot päässä ja konepistoolit kädessä?

Kartta Turun saaristosta
Kauppamerenkulun pääväylä kulkee alueen halki koilliseen kohti Turkua. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

1. Epäilyjä rahanpesusta, maksattomista palkoista ja veronkierrosta.

Poliisi otti viikonlopun aikana kiinni yhteensä kolme ihmistä, joista yksi päästettiin sunnuntaina vapaaksi. Poliisi kertoi sunnuntaina kuulustelleensa ainakin seitsemää henkilöä.

Maanantaina KRP vaati kahta viime viikonloppuna Turun saariston suuroperaatiossa pidätettyä henkilöä vangittavaksi tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa "syytä epäillä" –perusteella. Epäillyt ovat tutkinnan kohteena olevan yrityksen työntekijöitä. Toinen heistä on Viron ja toinen Venäjän kansalainen.

Poliisin tutkimat rikosnimikkeet ovat törkeä rahanpesu ja törkeä veropetos. Palkkoja olisi maksettu pimeästi. Verottaja teki poliisille tutkintapyynnön elokuussa ja tutkinta alkoi helmikuussa.

Verottajan harmaan talouden yksikkö epäilee, että Lounais-Suomessa toiminut yhtiö on käyttänyt uudis- ja saneerausrakentamisessa pimeää työvoimaa.

Rahanpesu on Keskusrikospoliisin mukaan kansainvälistä ja epäiltyjen rikosten selvittämien kestänee ainakin kesään 2019 asti.

2. Kommandopipot ja konepistoolit kädessä.

Operaatiossa olivat poliisin lisäksi mukana rajavartiolaitos ja puolustusvoimat. Kommandopipo ja aseet ovat poliisin mukaan perusvarusteita. Niitä pidetään aina mukana.

Poliiseja liikkui silminnäkijöiden mukaan ainakin Paraisilla sijaitsevan Airiston Helmen rantarakennuksella.

Poliisin mukaan rajavartiolaitosta tarvittiin, koska kohteita oli niin paljon. Etsintöjä on tehty parissakymmenessä paikassa ympäri saaristoa. Rajavartiolaitos on auttanut esimerkiksi kuljetuksissa.

Kotietsinnöistä löytyi STT:n mukaan esimerkiksi neljä asetta, jotka vaikuttavat keräilyaseita. Muutakin tavaraa on niin paljon, että niiden tutkiminen kestää aikansa.

3. Mikä on Airiston helmi?

Ainakin osa kotietsinnöistä kohdistui Turun saaristossa miljoonakauppoja viime vuosina tehneeseen kiinteistöyhtiöön Airiston Helmeen.

Airiston Helmi on perustettu syksyllä 2007. Yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi nimitettiin silloin vuonna 1964 syntynyt venäläistaustainen mies.

Suomen kaupparekisteriin toimitettujen asiakirjojen mukaan venäläismiehellä on myös Maltan kansalaisuus. Maltaa käytetään usein hyväksi verosuunnittelussa ja suoranaisessa veronkierrossa.

Ylen MOT:n selvitys kertoo, että yhtiön omistajien ja hallitusten jäsenten taustalla on laaja yritysverkosto muun muassa Puolassa, Virossa ja Italiassa.

Airiston Helmen omistamat maat sijaitsevat sotilaallisesti tärkeillä alueilla. Yrityksellä on omistuksia Nauvossa, Korppoossa, Paraisilla, Länsi-Turunmaalla ja Houtskarissa.

Yhtiön omistuksessa voi olla vielä tätäkin enemmän maa-alueita. Kiinteistörekisterin kautta saa tiedot vain suorista maakaupoista.

Säkkiluodon saarella oleva rivitalo.
Säkkikuodolle on rakennettu rivitaloja. Kuva: Eino Kossila / Yle

4. Mistä muusta on kyse?

Poliitikot aloittivat heti etsintöjen jälkeen twitterissä kisan siitä, kuka on ensimmäiseksi ehdottanut venäläisten omistusten rajoittamista Suomessa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei ole halunnut antaa asiasta haastatteluja. Sen sijaan Niinistö julkaisi maanantaina tiedotteen, jossa hän kertoi, että kiinteistökauppojen turvallisuutta lisätään. Tekeillä on lakiesitys, joka parantaa Suomen edellytyksiä puuttua kansallista turvallisuutta vaarantaviin maakauppoihin.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ovat kertoneet olleensa tietoisia poliisioperaatiosta.

5. Nämä asiat vielä ihmetyttävät.

Poliisi on ollut operaatiosta harvasanainen. Poliittiset päättäjät keskittyivät vielä sunnuntaina vaikenemaan. Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti Yle Radio Suomen haastattelutunnilla, että hän tiesi poliisitutkinnasta. "Keskusrikospoliisi tiedottaa asiasta", sanoi Sipilä.

Maanantaina Keskusrikospoliisi ja sisäministeri Kai Mykkänen ovat vakuutelleet, että kyse on aivan tavallisesta talousrikostutkinnasta.

Suojelupoliisi on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Jos ja kun epäillyt summat liikkuvat parissa miljoonassa, voi kysyä, miksi näin iso operaatio? Esimerkiksi Danske Bankin rahanpesujupakassa summat olivat aivan toista luokkaa, 200 miljardia euroa.

Suosittelemme sinulle