Seinäjoen Roveksen teollisuusalueelle suunnitellaan yritysyhteisöä, joka sekä tuottaisi, jakaisi että käyttäisi itse energiansa.
Lakeuden Etapin vetämä eRoves-hanke selvittää periaatteelliset ja käytännönkin mahdollisuudet siitä, miten energiaomavarainen yritysyhteisö voisi toimia.
Kaikkein hurjimmassa visiossa energiaomavaraisuus tarkoittaisi sitä, että muuta sähköä tai lämpöä alueelle ei tarvittaisi. Realistisesti tosin vähän pienempikin toteutuksen mittakaava riittäisi.
– Olisi hieno juttu, jos voitaisiin esimerkiksi aurinkoenergialla tuottaa sähkö, joka pyörittää maalämpöpumppuja, sanoo eRoves-hankkeen projektipäällikkö Sami Tuomisto.
Ylimääräinen lämpö muiden käyttöön
Sami Tuomiston mukaan ympäristöystävällisyys kuuluu jo monen yrityksen toimintaperiaatteisiin. Hän muistuttaa, että energiaomavaraisuus ja uusiutuvat energianlähteet ovat asia, joka on oikeasti otettava huomioon tulevina vuosina.
– Fossiilisten polttoaineiden käyttö tulee joku päivä olemaan historiaa. Ja tulee aika, jolloin ei voida enää ajatella, että uusiutuvat energialähteet eivät ole kannattavia ja siksi käyttää yhä fossiilisia polttoaineita, Tuomisto sanoo.
Tuomisto on aloittanut eRoves-hankkeen projektipäällikkönä syyskuun alussa. Hänen raporttinsa energiaomavaraisen alueen toteutettavuudesta pitäisi valmistua tammikuussa 2020.
Nyt kartoitetaan sekä mahdollisia energiavaihtoehtoja että tapoja energian tuottamiseen, varastointiin ja jakamiseen.
– Jos mukaan lähtisi teollisuutta, joka prosessissaan tuottaa ylimääräistä lämpöä, se voitaisiin mahdollisesti hyödyntää alueen muiden yritysten käyttöön. Yritys voisi näin saada omaa energiakulutustaan pienemmäksi, Tuomisto sanoo.
Tuomisto ei lähde arvailemaan, onko eRoves-yritysalueella esimerkkialueita muualla Suomessa tai maailmalla. Sekin selvinnee tulevan vuoden aikana.
Uusi jäteasema yhteistyössä
Lakeuden Etapin uusi jäteasema liittyy osaltaan eRoves-hankkeeseen. Jos energiaomavarainen yritysyhteisö toteutuu, Etappi ja sen uusi jäteasema tulee olemaan yksi alueen toimijoista.
– Meillä on polttoaineen tai materiaalin tuottamisessa oma roolimme ja me käytämme energiaa. Lisäksi meillä on aluetta jäteaseman käytössä ja sille on mahdollista sijoittaa jotain [eRovekseen] liittyviä toimintoja, sanoo jäteaseman rakennushankkeen projektijohtaja Ilkka Letonsaari Lakeuden Etapilta.
Letonsaaren mukaan kiertotalouden edistäminen, ekologisuus ja energiatehokkuus ovat merkittäviä tekijöitä uuden jäteaseman suunnittelussa. Aseman on myös tarkoitus palvellla asiakkaita mahdollisimman ympärivuorokautisesti.
Jäteaseman rakentaminen alkaa ensi vuonna ja sen pitäisi valmistua 2020. Jäteasema rakentuu Lakeuden Etapin nykyisen Seinäjoki-Nurmo -jäteaseman ympäristöön.
Uuden jäteaseman kustannusarvio on kolme miljoonaa euroa.