Hyppää sisältöön

Lihan hinta nousee ensimmäistä kertaa neljään vuoteen, kaikki ruoka kallistuu

Pellervon taloustutkimuksen mukaan esimerkiksi kasvisruoan suosion lisääntyminen ja kuiva kesä nostivat hintoja.

Kuva: Markku Ojala / AOP
Mikko Leppänen

Ruoan hinta nousee tänä ja ensi vuonna Suomessa. Syynä hinnannousuun on kysynnän kasvu ja kustannusten nousu, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT.

PTT:n tuoreen maa- ja elintarviketalouden ennusteen mukaan ruoka kallistuu tänä vuonna 1,9 prosenttia ja ensi vuonna 2,2 prosenttia.

Tilanne on samanlainen EU-alueella. Muissa EU-maissa ruoan kuluttajahinnat alkoivat tosin nousta yli vuotta aiemmin kuin Suomessa.

Hinnat nousevat kaikissa päätuoteryhmissä. Lihatuotteiden hinnat lähtevät tänä vuonna kasvuun neljä vuotta kestäneen laskun jälkeen.

PTT:n mukaan varsinkin maitotuotteiden hinnat nousivat voimakkaasti alkuvuonna. Kasvisten hinnat puolestaan nousivat kesällä, kun kuivuus vähensi tarjontaa ja kysyntä kasvoi samaan aikaan.

Vuosien 2018 ja 2019 luvut perustuvat ennusteisiin. Kuva: Yle / Uutisgrafiikka

Kustannusten nousu siirtyy kuluttajahintoihin

Hintojen nousu johtuu siitä, että elintarvikeketjun kustannukset ovat kasvaneet. Aiemmin nousua ei voitu siirtää ruoan kuluttajahintoihin, koska kysyntä ei lisääntynyt tarpeeksi.

Viime vuonna tilanne kuitenkin muuttui, kun ruoan kysyntä alkoi kasvaa. Kysynnän lisääntymisen myötä kustannusten nousua on siirretty kuluttajahintoihin.

PTT:n mukaan ruoan tuotantokustannusten kasvu jatkuu tänä ja ensi vuonna. Tärkein syy tähän on rehuviljan tarjonnan vähenemisestä johtuva hintojen nousu.

Vuosien 2018 ja 2019 luvut perustuvat ennusteisiin. Kuva: Yle / Uutisgrafiikka

Uusien tuotteiden määrä kasvaa

Suomen elintarvikevienti vähenee selvästi tänä vuonna. Varsinkin maidon, sianlihan ja viljan tarjonta on vähentynyt.

Samalla ruoan kotimainen kysyntä on lisääntynyt. Se tukee kotimaista elintarviketeollisuutta.

Kauppojen hyllyille tulevien uusien tuotteiden lukumäärä lisääntyy kulutustottumusten muutosten myötä. Varsinkin kasvisruoan ja erikoisruokavalioiden suosion lisääntyminen luo kysyntää uusille tuotteille.

PTT:n mukaan ensi vuonna Suomen elintarvikevienti ja -tuonti kääntyvät kuitenkin selvään kasvuun.

Suosittelemme sinulle