Hyppää sisältöön

Tutkija: Patrian vaunuja ei välttämättä ole kuvattu Jemenissä, vaikuttaa Arabiemiraattien propagandalta

Suomalainen uutissivusto kertoi runsas viikko sitten, että Patrian panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja on kuvattu Jemenissä matkalla taisteluihin Hodeidan satamakaupunkiin.

Kuva: News Now Finland
Matti Konttinen

Tampereen yliopiston Lähi-idän ja islamin tutkija, yliopistonlehtori Susanne Dahlgren sanoo, että valtionyhtiö Patrian panssaroituja ajoneuvoja ei välttämättä ole kuvattu Jemenissä.

Jemenin sisällissotaan perehtynyt Dahlgren sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa tiistaina, että uutissivuston julkaisema video, jossa näkyy Patrian vaunuja, on ympäristöltään poikkeava.

– Katsoin sen filmin ja se oli mielestäni kovin erilainen kuin klipit, joita paikallisten joukkojen sotilaat laittavat päivittäin eturintamalta YouTubeen, kertoi Dahlgren.

Patrian vaunuista Jemenissä syntyi kohu runsas viikko sitten, kun suomalainen uutissivusto News Now Finland julkaisi videon (siirryt toiseen palveluun), jonka väitettiin kuvatun Jemenin länsiosissa. Videolla näkyy raskaasti aseistettu sotilassaattue, jossa on mukana Patrian panssaroituja AMV-vaunuja, joihin on asennettu rynnäkköpanssarin tykit. Vaunujen väitettiin matkaavaan Jemenissä taisteluihin Hodeidan satamakaupunkiin.

Dahlgren huomauttaa, että uutissivuston julkaisemalla videolla näkyy puhdas autiomaa, jossa ei ollut muita joukkoja. Hänen mukaansa video vaikuttaa enemmänkin Arabiemiraattien propagandavideolta. Arabiemiraatit on mukana Jemenin sodassa.

– Sehän oli otettu joltain Arabiemiraattien uutissivustolta. Video ei ole Hodeidan ulkopuolelta lainkaan, Dahlgren latasi.

Dahlgren kuitenkin painottaa, ettei pysty todistamaan epäilyjään.

– Mutta sen pystyn sanomaan, että video oli hyvin erilainen kuin ne klipit, joita taistelurintamalta tulee.

Lue myös:

Puolustusministeri kommentoi Jemenin sodassa nähtyjä Patrian vaunuja: Suomi ei ole vienyt Arabiemiraatteihin aseita vaan suojaa

Uutissivusto: Poikkeuksellisen raskaasti aseistetut Patrian vaunut kuvattu Jemenin sodassa

Suosittelemme sinulle