Hyppää sisältöön

Saaristotilalle saapui 9 vuotta sitten ostaja, joka kehui kirkasta hanavettä ja pyysi myyjiä leipomaan limppua – tällainen on mies Airiston Helmen takana

Airiston Helmen taustalla vaikuttava venäläinen liikemies on sarjayrittäjä Moskovassa ja Pietarissa. Maltalta hankittu EU-passi on helpottanut miehen liikkumista Euroopassa.

Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle

Kesäranta-nimiselle tilalle Paraisten saaristoon saapui huhtikuussa 2009 tumma venäläismies. Hän oli juuri maksanut 835 000 euroa tilasta ja saapunut tarkistamaan ostoksensa.

Tilan myynyt pariskunta tarjosi miehelle limppua ja näytteli paikkoja. Venäläisestä puusta rakennettua kelohuvilaa, rantasaunaa ja autotallia. Varastoa ja grillikatosta.

Mies käveli paikat läpi ja kehui hanavettä kristallin kirkkaaksi.

Pariskunnan mukaan mies oli kertonut tilan tulevan hänen omaan käyttöönsä.

Mies oli Airiston Helmi -yrityksen taustalla vaikuttava venäläinen liikemies. Keskusrikospoliisi ratsasi yrityksen omistuksessa olevat kiinteistöt viime viikonlopun operaatiossa.

Yhteyksiä eri puolille Eurooppaa

Ylen tietojen mukaan 54-vuotias mies omistaa useita yhtiöitä Venäjällä ja Puolassa, kantaa Maltan passia ja ilmoittaa kotipaikakseen Unkarin.

Mies on pienyrittäjä Pietarissa ja sarjayrittäjä Moskovassa.

Yhtiökokouksia hän on järjestänyt Italiassa, johon myös Airiston Helmen omistukset kulkevat Suomesta.

Turun saaristossa tehdyn iskun takia Airiston Helmessä vaikuttavan venäläismiehen liikkeet ovat alkaneet kiinnostaa mediaa myös Unkarissa (siirryt toiseen palveluun) sekä Maltalla.

Venäläismiehen rooli yhtiössä vaikuttaa asiakirjojen perusteella keskeiseltä, mutta häntä ei ole vangittu. Poliisi ei ole kommentoinut epäiltyjen henkilöllisyyksiä tai edes sitä, onko Airiston Helmi -yritys tutkinnan kohteena.

Oikeus vangitsi kaksi muuta miestä

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi tänään tiistaina 54- ja 36-vuotiaat ulkomaalaistaustaiset miehet epäiltynä törkeästä rahanpesusta sekä törkeästä veropetoksesta tai avunannosta törkeään veropetokseen. Miehet ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Heistä löytyy huomattavan vähän tietoja suomalaisista viranomaisrekistereistä tai ulkomaisista lähteistä, kuten eri maiden kaupparekistereistä.

Toinen miehistä on istunut Airiston Helmen hallituksessa, mutta siirtynyt syrjään vuonna 2016. Hänen nimissään on avattu useita yhtiön kännykkäliittymiä.

Mies on ilmoittanut Suomen verottajalle ansiotuloja vuodesta 2012 lähtien. Verotettavaa tuloa on kertynyt vuodessa korkeintaan reilut 22 000 euroa.

Toisella miehellä ei ole verotettavia tuloja. Hänellä on ollut aiemmin Airiston Helmen prokura eli hänellä on ollut valtuus edustaa yritystä.

Poliisin mukaan tapaukseen liittyy myös muita epäiltyjä. Heitä ei ole tavoitettu.

Epäilty rahanpesu on tapahtunut Suomessa. "Likainen raha" on taas poliisin mukaan tehty ulkomailla.

Passi Maltalla irtoaa rahalla

Paraisten saaristosta tilan Airiston Helmelle myynyt pariskunta sai soiton pian kaupanteon jälkeen.

Yhtiön taustalla vaikuttava venäläismies pyysi pariskuntaa leipomaan luokseen samaa limppua, jota kaksikko oli tarjonnut miehelle käynnillään. Mies oli ihastunut leipään ja sanonut, ettei vastaavaa saa mistään muualta.

Pariskunta suostui.

Heidän mielestään näytti siltä, että huvilassa asui joku. Venäläismies ei ollut itse paikalla. Talossa hääri kaksi naista, jotka pariskunnan käsityksen mukaan olivat yhtiön työntekijöitä.

Huvilaan oli ilmestynyt isot valkoiset nahkasohvat ja kivipöytä. Seinällä oli pariskunnan mukaan marsalkka Mannerheimin päiväkäsky ja sapelit.

Yrityksen taustalla vaikuttava venäläismies on kotoisin entisestä Neuvostoliitosta. Hänelle myönnettiin vuonna 2015 Maltan saarivaltion passi. Kopio passista löytyy Suomen kaupparekisteriin toimitetuista asiakirjoista.

Airiston Helmen venäläistaustainen omistaja sai Maltan kansalaisuuden vuonna 2015. Asiasta kerrottiin Maltan virallisessa lehdessä vasta 1,5 vuotta myöhemmin. Kuva: Yle / Uutisgrafiikka

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että venäläismiehellä olisi tiiviit siteet Maltalle. Saarivaltiolla on käytössä ohjelma, jossa passin voi käytännössä ostaa.

Hintaa passille tulee noin 880 000 euroa. Virallisesti Maltan valtion käynnistämän ohjelman avulla on houkuteltu vauraita yksityishenkilöitä sijoittamaan Välimeren saarivaltioon. Ohjelmaa on kuitenkin arvosteltu siitä, että sen avulla voi todellisuudessa ostaa (siirryt toiseen palveluun)kansalaisuuden.

Lukuisat mediat ovat kertoneet, että useat rikkaat venäläiset liikemiehet ovat hankkineet itselleen Maltan passin. Malta on EU-valtio, ja sen myöntämällä passilla (siirryt toiseen palveluun) on helpompi liikkua eri puolille Eurooppaa.

Malta on veroparatiisivaltio, joita vauraat yksityishenkilöt sekä yritykset ovat käyttäneet verosuunnitteluun. Maassa on ollut myös useita tapauksia, joissa epäillään rahanpesua.

Esimerkiksi Italian mafia on käyttänyt Maltaa rahojensa pesemiseen.

Suomalaiset kiinteistöt löytyivät välittäjien kautta

Maanmittauslaitoksen tietojen mukaan Airiston Helmi on ostanut ja myynyt vuosien 2007 ja 2014 välillä maa-alueita Turun saaristosta noin 9,2 miljoonan euron arvosta. Pääasiassa kauppoja on tehty tonteista.

Kohteet sijaitsevat Paraisten kaupungin alueella Nauvossa, Korppoossa ja Houtskarissa.

Yle haastatteli neljää yritykselle kiinteistöjä myynyttä tahoa. Heidän mukaansa yhtiö otti heihin yhteyttä kiinteistövälittäjän kautta. Välittäjät olivat eri toimistoista.

Myyjien mukaan yhtiö maksoi heille joko pyyntihinnan tai muita tarjouksia huomattavasti paremmin. Esimerkiksi Kesäranta-tilan tapauksessa seuraava tarjous oli 135 000 euroa vähemmän kuin Airiston Helmen tarjous.

Myyjät kertovat, että Airiston Helmi toimitti rahat nopeasti, eikä heillä herännyt epäilyksiä rahan alkuperästä. He uskoivat myyvänsä kiinteistöt matkailuyrityksen käyttöön.

Sarjayrittäjä Venäjällä

Airiston Helmen taustalla oleva venäläismies ilmoittaa Suomen kaupparekisteriin jätetyssä asiakirjassa kotiosoitteekseen Unkarin. Airiston Helmen tapaus noteerattiinkin myös unkarilaisissa lehdissä.

Venäläismies omistaa tai on omistanut Moskovan seudulla ainakin viisi yhtiötä. Ne myyvät muun muassa vesijohtoja, lämpöpattereita ja boilereita sekä ostavat ja myyvät kiinteistöjä.

Yhtiöistä vain yhdellä on merkittävämpää liiketoimintaa ja se teki Venäjän kaupparekisterin mukaan vuonna 2016 voittoa noin 3,7 miljoonaa euroa.

Venäläismies on rekisteröitynyt myös yksityisyrittäjäksi Pietariin, jossa hänellä on useita mikro- ja pienyrityksiä. Ne toimivat muun muassa konsultointibisneksessä sekä tekevät “tietoteknistä kehitystyötä”.

Pekingin olympiakisoja rakentamassa?

Yksi venäläismiehen perustamista yhtiöistä on Moskovaan rekisteröity liike, joka myy lämpöpattereita. Yhtiön verkkosivuilla kerrotaan, että yhtiö olisi alun perin saanut alkunsa vuonna 2005 Saksan Dresdenissä.

Yhtiön perustajaksi kerrotaan kaksi Dresdenin yliopiston nuorta työntekijää.

Venäjän kaupparekisterin mukaan yhtiön perusti todellisuudessa vuonna 2009 Airiston Helmen omistava venäläismies. Yhtiö on Venäjän kaupparekisterin mukaan lakkautettu, mutta sen verkkosivut toimivat yhä.

Yhtiö kertoo myös osallistuneensa Pekingin vuoden 2008 kesäolympialaisten rakennustöihin. Rakennustöiden alkaessa yhtiötä ei oltu vielä edes perustettu.

Tavaramerkkejä useissa maissa

Venäläismies on rekisteröinyt yhtiöidensä tavaramerkkejä useissa maissa kuten Kiinassa, Georgiassa ja Virossa.

Tuotemerkit kuuluvat yhtiöille, jotka ovat Venäjän kaupparekisterin tietojen mukaan käytännössä arvottomia.

Rekisteröinnillä haetaan suojaa sille, että muut yritykset eivät voi käyttää jollekin yritykselle jo vakiintunutta tavaramerkkiä. Kyse on siis yhtiön brändin vaalimisesta.

Suuryritykselle tavaramerkit ovat varsin arvokkaita – mutta niitä käytetään myös verosuunnittelussa. Esimerkiksi Suomesta maksetaan joka vuosi lähes miljardi euroa rojaltimaksuja verovapaasti ulkomaille.

Maksujen taustalla ovat järjestelyt, joissa suuryhtiöt maksavat brändinsä käytöstä itselleen.

Venäläismies on rekisteröinyt esimerkiksi patteriyhtiönsä tavaramerkin. Yhtiön pääoma on 10 000 ruplaa eli hieman yli sata euroa.

Karhut portin pielessä

Kesäranta-tilan myyneellä pariskunnalla ei ole valitettavaa kaupanteosta. Eläkkeellä oleva pariskunta ei ole pitänyt yhteyttä Airiston Helmi -yrityksen taustalla vaikuttavaan venäläismieheen sen jälkeen, kun nämä vierailivat miehen huvilalla tekemässä limppua.

Venäläismies ja Airiston helmi -yritys ovat rakentaneet uutta ja purkaneet vanhaa tontilla. Pariskunta ei edes tiedä, miten paljon, sillä ei ole vieraillut alueella vuosiin.

Pariskunta kertoo vielä yhden yksityiskohdan kaupanteosta. Venäläismies oli vaatimalla vaatinut, että portin pielessä olleet kaksi puista karhua pitää jättää paikoilleen. Muita vaatimuksia miehellä ei ollut.

Pariskunta oli suostunut.

Korjaus kello 22:30: Jutussa kerrottiin alun perin, että venäläismiehen yhtiön pääoma olisi hieman yli kymmenen euroa. Oikea summa on yli sata euroa.

Lue lisää:

Vakoilututkija Airistosta: Oli vakava virhe sallia venäläisten maanomistus tärkeiden kohteiden lähellä

Nämä 5 asiaa tiedämme Airiston operaatiosta: Rahanpesua ja kansainvälisiä talousrikoksia saaristoidyllissä – kartta näyttää omistusten sijainnin

Suosittelemme sinulle