Hyppää sisältöön

Porin kaupunginjohtaja esittää kokonaan uusia kouluja Länsi- ja Pohjois-Poriin

Porin talousarviossa rahaa ollaan esittämässä myös maksuttomaan joukkoliikenteeseen lastenvaunujen kanssa liikkuville. Urheilutalon peruskorjaukselle ja laajennustalolle ei ole varattu rahaa

Kaarisillan koulu Pori 5.4.2017 Kaarisilta
Tällä hetkellä osa Pohjois-Porin yläkoululaisista käy Kaarisillan yhtenäiskoulua. Kuva: Päivi Meritähti / Yle
Lore Korpelainen,
Jenni Joensuu

Porin kaupungin ensi vuoden talousarviossa esitetään periaatepäätöksen tekemistä kokonaan uusien koulujen rakentamisesta Länsi-Poriin ja Pohjois-Poriin.

Lisäksi talousarviossa osoitetaan biopolttoaineiden käyttöön joukkoliikenteessä 150 000 euroa, maksuttomaan joukkoliikenteeseen lastenvaunujen kanssa liikkuville 130 000 euroa ja englanninkieliseen lukiokoulutukseen ja tätä tukevaan perusopetukseen 100 000 euroa, kertoo Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana on käytetty peräti 97 miljoonaa koulujen peruskorjauksiin.

Aino-Maija Luukkonen

Luukkonen esitteli keskiviikkona kaupungin ensi vuoden talousarvioesityksen, joka ei sisällä veronkorotuksia. Budjettiesitys on lähes 10 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Koulujen peruskorjausrahat jäihin

Porin koulut ovat kärsineet vakavista sisäilmaongelmista. Vähärauman koulun oppilaat Länsi-Porissa siirretään syksyllä väistötiloihin.

Kaupunginjohtaja Luukkonen esittää, että koulujen peruskorjauksiin ei nyt laiteta rahaa, vaan kaupunginvaltuusto tekisi periaatepäätöksen uusista kouluista Länsi-Poriin ja Pohjois-Poriin.

– Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana on käytetty peräti 97 miljoonaa peruskorjauksiin. Siitä huolimatta useat koulurakennukset on sen jälkeen jouduttu poistamaan käytöstä tai purkamaan. Nyt kannattaa tarkoin miettiä, onko järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata.

Mahdollisten uusien koulujen tarkemmasta sijainnista ei ole vielä mitään päätöksiä.

Ei rahaa urheilutalolle

Porin urheilutalon peruskorjaukselle ja laajennustalolle ei ole varattu rahaa Luukkosen budjettiesityksessä, vaan urheilutaloa tarkastellaan osana Kuninkaanhaan alueen kokonaissuunnitelmaa.

– Myös alueen asukkaat osallistetaan Pasaasi-alueen suunnitteluun. Kaupunkisuunnitteluun on varattu ensi vuodelle 300 000 euroa. Siinä yhteydessä otetaan kantaa, mitä urheilutalolle tehdään.

Urheilutaloa tarkastellaan osana Kuninkaanhaan alueen kokonaissuunnitelmaa.

Aino-Maija Luukkonen

Yyterin kehittämiseen vajaa miljoona

Elinkeinoelämää tukeviin inevestointeihin on Luukkosen budjettiesityksessä varattu reilut kaksi miljoonaa euroa, josta. noin puolet osoitetaan Yyterin infran parantamiseen. Yyterin laituriin ei ole varattu rahaa.

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen
Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esittää alijäämäistä budjettia Poriin. Kuva: Antti Laakso / Yle

Etelärannan ehostamiseen Cafe Jazzin itäpäädystä eteenpäin osoitetaan kaksi miljoonaa euroa. Koivulan päiväkodin vanhan osan peruskorjaukseen puolestaan on varattu 2,8 miljoonaa.

Rahaa myös perusturvaan

Perusturvatoimialaan lisätään kolme miljoonaa euroa ja teknisen toimialan tuloarviota lasketaan kaksi miljoonaa euroa. Rakennusten purkuun ja väistötiloihin varataan yhteensä 1,1 miljoonaa euroa.

Pienempiä lisäyksiä ovat puolen miljoonan lisäys perus- ja lukiokoulutuksen tuntikehitykseen ja 300 000 euroa kaupukisuunnitteluun.

Talousarvioehdotuksessa on painotettu myös perusinfran kunnossapidon, kuten asfaltoinnin parantamista.

Kokoomus arvostelee

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys saa osakseen kritiikkiä kokoomukselta, joka on jättäytynyt valtuuston enemmistön muodostaman valtuustosopimuksen ulkopuolelle.

Hyvänä taloudellisena aikana budjetin pitäisi olla huomattavasti tasapainoisempi.

Anttivesa Knuuttila

Porin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Anttivesa Knuuttila (myös Porin teatterin talous- ja hallintojohtaja)
Anttivesa Knuuttila (kok.) Kuva: Antti Laakso / Yle

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Anttivesa Knuuttila sanoo pitävänsä huolestuttavana, että budjetti on lähes 10 miljoonaa euroa alijäämäinen. Hänen mukaansa hyvänä taloudellisena aikana budjetin pitäisi olla huomattavasti tasapainoisempi.

Demarit: Veronkorotusta harkittava

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen sanoo hänkin olevansa huolissaan suurehkosta alijäämästä. Hän ei kuitenkaan lähtisi karsimaan menoja vaan korottaisi veroja, jos ei tänä vuonna niin myöhemmin.

Porin SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen, etualalla kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) Porin valtuuston kokouksessa 24.9.2018.
Arja Laulainen (sd.) Kuva: Antti Laakso / Yle

Laulaisen mielestä menojen karsiminen on kestämätön ja vaikea tie, koska esimerkiksi perusturvan budjetin kiristäminen johtaa helposti erikoissairaanhoidon kulujen kasvuun.

– Pori-sopimusryhmät ovat valmiita panostamaan palveluihin. Olemme pitäneet avoinna mahdollisuuden veronkorotukseen. Voi olla, että asiasta päätetään marraskuussa, mutta ajankohta on katsottava tarkkaan, Laulainen sanoo.

17:07 lisätty SDP:n Laulaisen kanta.

Suosittelemme sinulle