Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Medvedev: Airiston helmen rikostutkinta on Suomen sisäinen asia, Sipilä: Asiasta ei keskusteltu – Suomen ja Venäjän pääministerit tapasivat Helsingissä

Tiedotustilaisuus on juuri päättynyt. Yle välitti tilaisuuden suorana Areenassa ja seurasi sitä hetki hetkeltä.

Suomen ja Venäjän pääministerit kertovat tapaamisestaan
Simo Ortamo,
Mikael Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

klo 18:32: Päätämme hetki hetkeltä -seurannan. Simo Ortamo kiittää seuraajia.

klo 18:20: Tiedotustilaisuus päättyi vain kahden kysymyksen jälkeen.

klo 18:20: Sipilä: Annetaan poliisin nyt tutkia asia. Minulle ei ole tullut tietoa, että tarvitsisi ryhtyä virka-apuun. Helppo yhtyä kollegani kommentteihin.

klo 18:17: Sipilä: Asiasta ei keskusteltu. Se on poliisitutkinta, joka on kesken. Tässä epäillään rahanpesua ja veronkiertoa. Pidätettyinä on venäläinen ja virolainen. Se ei vaikuta maidemme välisiin suhteisiin.

klo 18:16: Medvedev: En tiedä kenen sairaasta mielestä on peräisin ajatus sotilaalliseen tarkoituksiin käytettävistä helikopterikentistä. Se kuulostaa paranoidilta.

klo 18:15: Medvedev: Jos tutkinnassa on Venäjän kansalainen, häntä on tutkittava asianmukaisesti ja annamme tarvittaessa konsuliapua.

klo 18:14: Medvedev: Jos kyseessä on rikosepäily, rahanpesu, se on rikos myös Venäjällä. On tärkeää edetä lainmukaisesti. Jos Suomi pyytää virka-apua, sitä toki annetaan.

klo 18:12: Medvedev: Tutkinta on Suomen sisäinen asia. Suomi on suvereeni valtio, ja sisäiset asiat kuuluvat sille.

klo 18:11: Seuraavaksi Ylen Heikki Heiskasen kysymys Airiston helmestä. Rikostutkinta on herättänyt huolta, että Venäjä voisi käyttää esimerkiksi saaristoon rakennettuja helikopterikenttiä sotilaallisesti. Miten kommentoitte? Ja jos kyseessä on tavallinen rahanpesututkinta, aikooko Venäjä antaa virka-apua? Millaista apua Suomi toivoo?

klo 18:09: Sipilä mainitisee myös soihduttamisen.

klo 18:09: Sipilä: Krasnyi Bor on konkreettinen paikka, jossa on jo ollut yhteistyötä näytteiden ottamisen muodossa. Arktisen alueen mustan hiilen lisäksi myös jätteiden käsittely on asia, jota voi edistää. Suomessa vain kolme prosenttia jätteestä päätyy kaatopaikalle, 40 prosenttia kierrätetään. Siinä meillä on paljon mahdollisuuksia yhteistyöhön.

klo 18:07: Medvedev mainitsee myös metaanipäästöt Arktisella alueella. Soihdutusta öljynpumppaamisessa tulisi vähentää.

klo 18:06: Medvedev: Voimme siirtyä keskusteluista toteuttamiseen.

klo 18:05: Medvedev: Meitä kiinnostaa Suomen osaaminen jätteidenkäsittelystä. Suomella on taitoa ympäristökysymysten ratkaisussa. Käytännössä ensisijainen on Krasnyi Borin jätekaatopaikka. Sovimme, että käsittelemme lähitulevaisuudessa sen käytännön toteuttamista. Mukana olisi Venäjän puolelta Rosatom. Hankkeen toteuttaminen on tärkeää Venäjälle, ja se on otettu huomioon ympäristönsuojeluohjelmassa.

klo 18:00: Ensimmäinen kysymys Ria Novostille. Onko jotain konkreettisia uusia ympäristöprojekteja tiedossa?

klo 18:00: Medvedev kiittää pääministeri Sipilää keskusteluista ja vieraanvaraisuudesta.

klo 17:59: Medvedev: Ukrainassa tarvitaan poliittista tahtoa Ukrainan hallinnolta, ei vain väitteitä että Minskin sopimus on kuollut.

klo 17:58: Medvedev: Sipilä puhui myös Lähi-idän konflikteista. Venäjä on kiinnostunut Syyrian sisällissodan nopeasta ratkaisemisesta. Samalla on ratkaistava terrorismin pesäkkeisiin liittyvät ongelmat. Tilanne ei ole vain Venäjän käsissä vaan siihen liittyvät myös Syyrian hallitus, Yhdysvallat, Turkki, Iran, Israel ja muut maat.

klo 17:55: Medvedev: Suomessa on käynyt viime vuonna 3 miljoonaa venäläistä. Kaukana vielä huippulukemista, jotka toivomme vielä saavuttavamme.

klo 17:54: Medvedev: Rajayhteistyöstä keskusteltiin. Sipilä mainitsi autojen väliaikaisen tuonnin Venäjälle. Löydämme ratkaisuja myös tällaisille asioille. (Autojen tuonnissa on ollut onglemia, koska Venäjä sallii vain yhden auton tuomisen omistajaa kohti ilman ylimääräistä maksua.)

klo 17:52: Medvedev: Myös Arkisen neuvoston työtä jatketaan, ja työtä mustan hiilen torjumiseksi.

klo 17:52: Medvedev: Tiedotustilaisuuden jälkeen tutustumme laitokseen, joka on erikoistunut jätteiden puhdistamiseen.

klo 17:51: Medvedev: Keskustelimme myös ympäristöstä. On tärkeää puhdistaa Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikka. On kiinnostavaa käyttää suomalaista osaamista jätteiden puhdistamiseen.

klo 17:50: Medvedev: Medvedev vahvistaa Valmetin sellutehtaan aiesopimuksen. Se on tarkoitus rakentaa Vologdan alueelle ja ympäristökysymykset ovat siinä tärkeitä.

klo 17:49: Medvedev: Kiitän Suomea rakentavasta suhteesta Nord Stream 2 -kaasuputkeen. Rakennustyöt alkavat jo ensi kuussa Suomen kohdalla.

klo 17:48: Medvedev: Fortum on tärkeä kumppani Venjällä. On edistettävä, että Hanhikiven ydinvoimala saa rakennusluvan.

klo 17:46: Medvedev: Sijoitukset ovat meidän laskujen mukaan 14 miljardia euroa, Sipilän mukaan 12 miljardia.

klo 17:46: Medvedev: Kauppa on tärkeää niin pienille kuin suurille yrityksille.

klo 17:45: Medvedev: Kauppa saavutti huippunsa vuonna 2013, tavoitteena on saavuttaa huippulukema uudelleen. Tavoitteena on myös nostaa Venäjä Suomen suurimmaksi kauppakumppaniksi.

klo 17:44: Medvedev: Olemme saaneet kurottua umpeen kuilun kaupankäynnissä.

klo 17:42: Medvedevin vuoro. Hän toteaa samoin, että keskustelut ovat olleet rakentavia. Ajat ovat vaikeita, mutta Suomi on rakentava kumppani.

klo 17:42: Sipilän mukaan etenkin tärkää on Ukrainassa dialogi ja kansalaisyhteiskunnan yhteydet alueiden tasolla.

klo 17:41: Sipilä kertoi myös, että pääministerit keskustelivat Syyrian ja Ukrainan tilanteesta. Sipilä oli ilmaissut huolensa Idlibin tilanteesta.

klo 17:40: Sipilä: Keskustelimme myös rajayhteistyöstä.

klo 17:40: Sipilä: Puhuimme myös Hanhikiven ydinlaitoksesta. Hanke näyttää etenevän.

klo 17:38: Tänään Valmet ja Svetsa ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen uudesta sellutehtaasta.

klo 17:33: Sipilä: Suomella on 20 miljardia euroa Venäjän talouteen. Jos suhteutetaan väkilukuun, Suomi on Venäjän suurin ulkomainen sijoittaja. Sijoitukset ovat jatkuneet vaikeuksista huolimatta.

klo 17:33: Sipilä: Puhuimme myös maiden välisestä kaupasta. Kauppa on pysynyt edellisen vuoden tasolla. Suomen ja Venäjän kauppa on vahvasti alijäämäistä.

klo 17:32: Sipilä: Puhuimme myös jätealasta. Krasnyi Borissa on ongelmajätelaitos. Suomeen yrityksillä on erinomaista tietotaitoa ja kokemusta ympäristökysymyksistä.

klo 17:31: Sipilä: Mustahiilipäästöjen vähentäminen on yksi keskeinen asia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Suomi pyrkii järjestämään Arktisen neuvoston huippukokouksen puheenjohtajakauden aikana. Musta hiilen hillintä on yksi keskeisistä tavoitteistamme.

klo 17:30: Sipilä: Keskustelimme etenkin ympäristökysymyksistä, nämä eivät tunne maiden välisiä rajoja. Keskustelimme Itämeren tilasta ja maidemme sitoutumisesta Pariisin ilmastosopimukseen.

klo 17:28: Sipilä: Maidemme väliset yhteydet ovat tiiviit myös kansalaisten tasolla, venäläiset ovat suurin matkailijaryhmä. Matkailu maidemme välillä on kasvamassa, viime vuonna 9 miljoonaa rajanylitystä. Vielä ollaan jäljessä ennätysvuodesta 2013.

klo 17:27: Pääministeri Juha Sipilä: Olemme käyneet rakentavat keskustelut taloudesta ja ympäristöstä, EU:n ja Venäjän suhteista, kahdenvälisistä ja monenvälisistä asioista. Hän kertaa myös aiempien tapaamisten ajankohdat ja paikat.

klo 17:25: Pääministerit aloittavat tiedotustilaisuuden.

klo 17:12: Tiedotustilaisuus on nyt yli tunnin myöhässä. Sen oli määrä alkaa klo 16.05.

klo 16:54: Tiedotustilaisuus on alkamassa näillä hetkillä.

klo 16:23: Ylen tietojen mukaan tiedotustilaisuus alkaa vasta viiden tienoilla. Syynä on pääministerien keskustelujen venyminen.

klo 16:10: Ennakkoon ei ole tiedossa, keskustelevatko pääministerit viime viikonlopun jättioperaatiosta Turun saaristossa. Median odotetaan kuitenkin kysyvän asiasta.

klo 16:03: Ennakkotietojen mukaan tiedotustilaisuuden pitäisi alkaa klo 16.05. Se vaikuttaisi kuitenkin myöhästyvän.

klo 15:58: Tervetuloa seuraamaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä. Tilaisuutta seuraa Simo Ortamo.

Nouseeko saariston poliisioperaatio esiin?

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev vierailee tänään Suomessa. Medvedevin vierailua isännöi pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Pääministerit keskustelevat muun muassa maiden kahdenvälisistä suhteista sekä alueellisista ja kansainvälisistä kysymyksistä.

Tiedostusvälineiden odotetaan nostavan esiin viikonlopun jättioperaation Turun saaristossa.

Edellisen kerran Sipilä ja Medvedev tapasivat toisensa Pietarissa viime vuoden syyskuussa. Tämänpäiväinen on heidän neljäs tapaamisensa.

Vierailun vuoksi tänään on syytä varautua lyhyisiin liikennekatkoksiin erityisesti Helsingin keskustassa, poliisi kertoo. Poliisi ohjaa liikennettä poikkeusjärjestelyjen aikana.

Lisää aiheesta:

Saaristotilalle saapui 9 vuotta sitten ostaja, joka kehui kirkasta hanavettä ja pyysi myyjiä leipomaan limppua – tällainen on mies Airiston Helmen takana

Vakoilututkija Airistosta: Oli vakava virhe sallia venäläisten maanomistus tärkeiden kohteiden lähellä

Suosittelemme