Hyppää sisältöön

Susiyhdistys tarjoaa tuhat euroa Nakkilan sudentappajan kiinnisaamiseen johtavaan vihjeeseen: "Salametsästys tappaa Suomessa susia eniten"

Susiyhdistyksen puheenjohtaja toivoo, että vihjepalkkiot toimisivat viestinä nuoren sukupolven edustajille siitä, ettei salametsästys ole missään tilanteessa oikein.

Susi talvisessa maisemassa
Kuva: AOP
Jenni Joensuu

Nakkilassa viime viikonloppuna ammuttu susi on saanut myös lajin suojelijat aktivoitumaan.

Suomen susi -yhdistys tarjoaa nimittäin tuhannen euron palkkiota vihjeestä, joka johtaa tekijän tai tekijöiden kiinniottoon. Vastaavia ilmiantokampanjoita on tehty ennenkin, kertoo Suomen Susi ry:n puheenjohtaja Carina Lintula.

– Itä-Suomessa esimerkiksi katosi kokonainen lauma muistaakseni vuonna 2015, silloin yritimme saada tekijöitä kiinni vastaavanlaisen kampanjan avulla, Lintula kertoo.

Vihjeitä Nakkilan tapauksesta on tullut muutama ja ne on ohjattu poliisille.

– Itse emme oikeastaan edes halua tietää vihjeiden sisältöjä, vaan ohjaamme ne suoraan poliisille. Poliisilla on parempi osaaminen siitä, ovatko vihjeet vakavasti otettavia.

"Metsästäjien piirit ovat hyvin pienet"

Metsästäjät ovat lojaaleja toisilleen. Joskus liiankin kanssa, miettii Carina Lintula.

– Ei varmasti ole helppoa ilmiantaa kaveria ja jatkaa asumista samalla paikkakunnalla.

Nakkilan susi oli tapettu yhdellä luodilla, ennen varsinaisen metsästyskauden alkua. Lintula uskoo, että Nakkilassa on ihmisiä, jotka tietävät syyllisen.

– Metsästäjien piirit ovat niin pienet, että kyllä sana kulkee. Mutta jos meille susiyhdistyksen ihmisillekin tulee uhkauksia asiasta, niin varmasti tulisi myös ilmiantajille.

Todennäköisesti juuri tästä syystä Suomen Susi -yhdistyksen vihjeet eivät ole vielä toistaiseksi koskaan johtaneet kiinniottoihin tai syytteisiin. Yhdistys aikoo kuitenkin jatkaa vihjepalkkioiden tarjoamista..

– Siinä on myös nuorille metsästäjille se viesti, ettei salametsästys ole oikein. Salametsästys tappaa Suomessa susia eniten, Lintula sanoo.

Poliisitutkinta ei itsestäänselvyys

Carina Lintula uskoo, että suurin syy salametsästykselle ovat metsäkoiravahingot ja susihavainnoista ilmoittamiset julkisuudessa. Hän toivoo molempiin muutosta.

– Toivoisin, että tulisi koirien irtipäästökielto susireviireillä. Minusta se on jo eläinrääkkäystä, että päästetään koiria sinne raadeltavaksi.

Minusta se on eläinrääkkäystä, että päästetään koiria sinne raadeltavaksi.

Carina Lintula

Muutama viikko sitten sekä sosiaalisessa että perinteisessä mediassa julkaistiin kuvia Nakkilan Järvikylässä sijaitsevalta riistanruokintapaikalta, jossa neljän suden lauma oli käynyt. Pian tämän jälkeen löytyi Nakkilasta ammuttu susi.

– Tällaisten kuvien ja tarkkojen havaintopaikkojen julkistaminen johtaa yleensä aina siihen, että pian laumasta puuttuu ainakin yksi eläin. Olen pahoillani siitä, että tässäkin asiassa piti valitettavasti olla oikeassa. Sen sijaan iloinen olen siitä, että poliisi tutkii asiaa, se ei nimittäin ole näissä tapauksissa aina itsestään selvää, Lintula sanoo.

Vinkkejä saatu, mutta tutkinta ei ole edennyt

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Minna Vuori Lounais-Suomen poliisista kertoo, että Nakkilan sudenkaadosta on saatu vinkkejä, mutta toistaiseksi ne eivät ole johtaneet mihinkään.

– Ammuttu susi on lähetetty Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle tutkittavaksi. Raadon tutkiminen kestää varmasti ainakin joitain viikkoja, Vuori kertoo.

Ammuttu susi löytyi Nakkilan Järvikylästä sunnuntaita 23. syyskuuta. Poliisille selvisi nopeasti, että susi oli ammuttu ja tapausta tutkitaan törkeänä metsästysrikoksena.

Lue lisää:

Nakkilasta löytyi kuoliaaksi ammuttu susi

Länsi-Suomen rajusti kasvaneen susikannan seurantaan lisärahaa – lisäksi poikkeuslupien määrää susien kaatoon ei enää rajoiteta

Nousiaisissa ammuttu eläin oli susi – ampuja tuomittiin törkeästä metsästysrikoksesta

Suosittelemme sinulle