Hyppää sisältöön

"Paranoidi ajatus, jota on vaikea kommentoida" – Venäjän pääministeri Medvedev kiisti, että Airiston Helmen helikopterikenttiä voisi käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin

Pääministeri Juha Sipilä sanoi, ettei rikostutkinnasta keskusteltu tapaamisessa Dmitri Medvedevin kanssa.

Medvedev pitää Airiston Helmen tutkintaa Suomen sisäisenä asiana
Medvedev pitää Airiston Helmen tutkintaa Suomen sisäisenä asiana

Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin mukaan Airiston Helmeä koskeva rikostutkinta on Suomen sisäinen asia eikä kuulu Venäjälle.

– Suomi on ollut jo pitkään suvereeni valtio, te saatte tutkia mitä haluatte. Se on teidän sisäinen asianne, Medvedev sanoi.

Hän vastasi Ylen kysymykseen aiheesta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Helsingissä.

Medvedevin mukaan Venäjä antaa toki virka-apua, jos sitä pyydetään, ja tarjoaa pidätetyille konsulipalveluja.

Medvedev piti naurettavana ajatusta, että Airiston helmen helikopterikenttiä voisi käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin.

– Se on paranoidi ajatus ja sitä on vaikea kommentoida. En tiedä mitä sanoa, Medvedev sanoi naurahtaen.

Pääministeri Juha Sipilä puolestaan totesi, ettei aiheesta keskusteltu. Hänen mukaansa kyseessä on poliisiasia, jossa tutkitaan rahanpesua ja veronkiertoa.

– Maittemme välisiin suhteisiin tällä ei ole vaikutusta. Annetaan poliisin nyt tutkia rauhassa ja huolella.

Sipilän mukaan hänen tiedossaan ei ole syitä, joiden takia virka-apua Venäjältä tarvittaisiin.

Puhetta ongelmajätelaitoksen puhdistamisesta

Pääministerit kertoivat keskustelleensa tapaamisessaan paljon ympäristö- ja talousasioista. Medvedevin mukaan Suomella on paljon osaamista ympäristö- ja jätehuoltoalalla.

Konkreettisena esimerkkinä ympäristöyhteistyöstä Medvedev mainitsi Krasnyi Borin kaatopaikan Pietarin lähellä. Hänen mukaansa pääministerit sopivat, että sen puhdistaminen aloitetaan lähitulevaisuudessa.

Krasnyi Borin ongelmajätelaitos uhkaa vuotaa öljy- ja kemikaalijätettä Itämereen. Sen puhdistamisesta on käyty pitkään neuvotteluja Suomen ja Venäjän kesken, ja suomalaisyritykset ovat tarjoutuneet puhdistamaan jätteitä.

Sipilän mukaan yhteistyötä on jo tehty näytteiden ottamisen muodossa.

Pääministerit kertoivat keskustelleensa myös mustan hiilen torjumisesta Arktisella alueella, kaasun soihdutuksesta öljy- ja kaasukentillä sekä jätteiden lajittelusta, joka on Suomessa pitkälle edistynyttä.

Talous- ja ulkosuhteet agendalla

Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa, että Valmet on solminut keskiviikkona Sveza-selluyrityksen kanssa aiesopimuksen yhteisestä sellutehdasprojekteista.

Muista hankkeista pääministerit mainitsivat Fennovoiman ydinvoimalan ja Nord Stream 2 -kaasuputken. Medvedev kiitteli, että Suomi on suhtautunut kaasuputken rakentamiseen rakentavasti.

Kansainvälisistä kysymyksistä pääministerit kertoivat puhuneensa Syyrian ja Ukrainan sisällissodista. Sipilän mukaan Venäjällä on erityinen vastuu Syyriassa, kun taas Medvedev korosti myös muiden maiden roolia.

Lue myös:

Medvedev: Airiston helmen rikostutkinta on Suomen sisäinen asia, Sipilä: Asiasta ei keskusteltu – Suomen ja Venäjän pääministerit tapasivat Helsingissä

Suosittelemme sinulle