Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pedofiliaa ei voi parantaa, mutta sitä voi hoitaa – arviolta 40 000 suomalaista kokee seksuaalista kiinnostusta lapsiin

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvia seksuaalirikoksia ennaltaehkäisevä palvelu täyttyi asiakkaista ennätysajassa.

Kävelytien merkki maalattu asfalttiin.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Paula Tiessalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Pedofilia herättää pelkästään ajatuksena pelkoa ja vastenmielisyyttä. Arvion mukaan kaksi prosenttia miehistä ja pieni osa naisista kokee ainakin jonkin verran seksuaalista mielenkiintoa esiteini-ikäisiin.

Yhteensä tämä tarkoittaa noin 40 000 suomalaista. Heistä harvalla mielenkiinto suuntautuu ainoastaan lapsiin, vaan se on osa heidän seksuaalisuutensa kirjoa.

Lapsikohteinen seksuaalinen mieltymys aiheuttaa monille häpeää.

– Suurin osa heistä toivoo pääsevänsä eroon niistä ajatuksista, jotka ahdistavat ja masentavat heitä. Ne myös hankaloittavat normaalia elämää, sanoo seksuaaliterapeutti Patricia Thesleff.

Thesleff toimii erityisasiantuntijana kolmivuotisessa seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn pyrkivässä SeriE-hankkeessa. Hän painottaa, että ylivoimaisesti suurin osa pedofilisia tunteita itsessään huomaavista ei ole toteuttanut fantasioitaan eikä siten tehnyt mitään rikollista.

– On todella tärkeää erottaa kiinnostukset ja fantasiat itse teoista. Fantasioissa ja mieltymyksissä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta lapsiin kohdistuvat seksuaaliset teot ovat aina kiellettyjä.

Häpeä ja pelko estävät avun hakemisen

Lapsista tai nuorista seksuaalisesti kiinnostuneiden on tähän asti ollut vaikea saada apua. Palvelut ovat olleet pirstaleisia, eikä yhtenäistä hoitosuunnitelmaa ole ollut. Lisäksi häpeä ja pelko ovat vaikeuttaneet hoitoon hakeutumista, koska ammattilaistenkaan reaktioista ei voi olla varma.

Meilläkin on Sexpossa ollut asiakkaita, jotka kertovat, että kun on vähänkin kertonut tällaisesta suuntautumisesta tai mielenkiinnosta, niin heti on soitettu poliisit paikalle. Huolena on, että asiasta puhuminen voi johtaa omien lasten huostaanottoon tai avioeroon, Patricia Thesleff sanoo.

Apua ja neuvontaa on nyt entistä paremmin tarjolla. Kriminaalihuollon tukisäätiön ja Sexpon yhteinen SeriE-hanke kouluttaa ammattilaisia pedofiilien kohtaamiseen asiakkaina sekä auttaa ihmisiä, jotka kokevat seksuaalista kiinnostusta lapsiin. Tavoitteena on madaltaa hoitoon hakeutumisen kynnystä ja tukea rikoksetonta elämää.

Vaikka pedofilia ymmärrettävästi herättää vahvoja tunteita, on hyvä tiedostaa, ettei se ole täysin parannettavissa.

– Tällaisia piirteitä ei ole mahdollista ihmisestä lopullisesti poistaa. Usein ihminen havahtuu jo teini-iässä olevansa kiinnostunut lapsista. Se on yleensä pysyvä ominaisuus.

Ennaltaehkäisevää tukea kehitetäänkin erityisesti nuorille, joilla on lapsiin kohdistuvia seksuaalisia ajatuksia.

Avulle on huutava tarve

Kun SeriE-hankkeesta kerrottiin keväällä, alkoi neuvontaa ja terapiaa tarjovassa Sexpossa sähköposti laulaa. Tapaamisajat varattiin hyvin nopeasti loppuun. Apua on silti saatavilla.

– Emme pysty ottamaan nyt pitkäaikaisia asiakkaita, mutta kriisiapua on aina tarjolla. Tapaamisaikoja myös vapautuu syksyn mittaan, Thesleff kertoo.

Apua omien ajatusten selvittelyyn voi hakea myös esimerkiksi HUS:n Mielenterveystalon omahoito-ohjelmasta.

SeriE-hankkeen tavoitteena ei ole puolustella pedofiliaa vaan ennaltaehkäistä lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa.

– Minun mielestäni työ on arvokasta, jos yksikin lapsi säästyy seksuaaliselta väkivallalta, Patricia Thesleff sanoo.

Oletko huolissasi omasta tai läheisesi lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta mielenkiinnosta? Ota yhteys:

SeriE-hanke / Sexpo (Helsinki)

Välitä! -hanke (Tampere)

SERITA-hanke (Oulu)

HUS:in Mielenterveystalon omahoito-sivusto

Suosittelemme