Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Presidentti Niinistö kehottaa Yhdysvaltoja palaamaan Euroopan liittolaiseksi – "Vahvempi Eurooppa tarkoittaa vahvempaa Natoa"

Niinistö puhui torstaina Washingtonissa arvostetun Brookings Institution -ajatushautomon tilaisuudessa.

Presidentti Niinistö keskustelee tutkija Strobe Talbottin kanssa ajatushautomo Brookings-instituutissa Washingtonissa 27. syyskuuta.
Presidentti Niinistö keskustelee tutkija Strobe Talbottin kanssa ajatushautomo Brookings-instituutissa Washingtonissa 27. syyskuuta. Kuva: Katri Makkonen / Tasavallan presidentin kanslia
Sonja Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korostaa torstaisessa puheessaan Washingtonissa, että vahvempi Eurooppa on sekä eurooppalaisten että yhdysvaltalaisten etu.

–Vahvempi Eurooppa tarkoittaa vahvempaa Natoa. Ja vahvempi Eurooppa on hyödyllisempi kumppani Yhdysvalloille.

Niinistö on osallistunut tällä viikolla YK:n yleiskokoukseen New Yorkissa. Torstaina hän puhui ajatushautomo Brookings-instituutin tilaisuudessa Washingtonissa.

Niinistö kertoo tiedostavansa, että Yhdysvaltojen hallinnossa ei olla katsottu hyvällä Euroopan puolustuksen aktivoitumista. Presidentti kuitenkin vakuuttaa, ettei tarkoituksena ole horjuttaa Natoa.

Niinistön mukaan yhteiset kilpailijat, eli Kiina ja Venäjä, yhdistävät Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Kilpailijat ovat myös pyrkineet pääsemään Euroopan suosioon huomatessaan, että liitto Yhdysvaltojen kanssa ei ole enää niin tiivis ja erimielisyydet hiertävät välejä.

– Washington ei ole viime aikoina osoittanut aivan saman tasoista mielenkiintoa Eurooppaa kohtaan, Niinistö toteaa.

– Tukevamman jalansijan antaminen Yhdysvaltain päävastustajille Euroopan maaperällä ei voi olla maan intresseissä. Vahva ja yhtenäinen Eurooppa on paremmin varustettu pitämään puolensa niitä vastaan.

Suosittelemme sinulle