Hyppää sisältöön

Opiskelijat saivat sparraajan maailman huipulta – TV:stä tuttu myytinmurtaja Jamie Hyneman toteutti keksintöpajan uusille suomalaiskeksinnöille

Jamie Hyneman on ollut tämän viikon Lappeenrannassa ja vihkii lauantaina käyttöön hänen nimeään kantavan Jamie Hyneman Centerin

Jamie Hyneman seuraa Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla Krister Gräsbeckin ja Alex Anttilan työn etenemistä.

Maailmankuulu TV-tähti, myytinmurtaja, keksijä Jamie Hyneman vietti reilu vuosi sitten liki viikon Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla. Hyneman vihittiin tuolloin yliopiston kunniatohtoriksi.

Hän ei halunnut jäädä vain valokuvaksi yliopiston seinälle, vaan lupasi olla auttamassa yliopistoa yhä uusien keksintöjen kehittämisessä.

Hynemanin ajatusmaailman mukaan parhaat keksinnöt syntyvät, kun eri alojen ihmiset pääsevät yhteen miettimään ongelmaratkaisua. Mutta samalla pitää olla myös mahdollisuus nopeasti aloittaa keksinnön toteuttaminen.

Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla oli olemassa huippulaboratoriot, mutta perustyökalut keksintöjen toteuttamiseksi puuttuivat. Niinpä yliopiston suojiin päätettiin rakentaa Jamie Hyneman Center, jossa olisivat kaikki mahdolliset työkalut ja -tilat prototyyppien rakentamiseksi.

Olli Massala ja Shahrzad Malekshahiani valmistavat erityistä lokerikkojärjestelmää Jamie Hynemanin silmien alla. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Valmista tuli

Alkoi kiihkeä suunnittelu. Yliopiston väki kävi Yhdysvalloissa San Franciscossa tutustumassa Jamie Hynemanin omaan pajaan. Samalla Hyneman kertoi toiveitaan Lappeenrannan pajasta.

Nyt reilun 300 neliömetrin kokoisessa isossa tilassa on lukuisia työskentelypöytiä. Laidoilla ovat omat huoneet ja laitteet hitsaamiselle, elektroniikan kokoamiseen, puun ja muovin työstämiselle sekä metallitöihin. Ahkerassa käytössä on myös 3D-tulostin.

Telineissä on mitä erilaisimpia työkaluja ja suojavarusteita tavallisesta käsisahasta aina turvakenkiin saakka. Yhdessä nurkassa on ompelukone, joka sekin on kuulemma ollut jo ahkerassa käytössä. Tilasta tulee mieleen peruskoulun teknisen työn tai tekstiilityön luokka, jossa kaikki ahkeroivat oman työnsä parissa.

Jamie Hyneman Centerissä on välineet muun muassa puun työstöä varten. Kuva: Petri kivimäki / Yle

Jamie Hyneman katselee tyytyväisenä ympärilleen. Kaikki vaikuttaa olevan juuri niin kuin hän toivoi. Hyneman kuitenkin muistuttaa, että pelkät työkalut eivät synnytä uutta. Ne vain mahdollistavat uusien keksintöjen syntymisen.

– Tämä on enemmän kuin vain nämä työkalut ja tämä tila. Uutta syntyy täällä olevien ihmisten ajatusten tuloksena, kertoo Hyneman.

Nyt valmistunut Jamie Hyneman Center mahdollistaa sen, että opiskelijoiden ideat eivät jääneet toteuttamatta siksi, ettei ensimmäistä koekappaletta, prototyyppiä voitu koskaan rakentaa.

Entistä parempi energiankulutusmittari

Kuuden opiskelijan ryhmä on kumartuneena pöydän äärelle. Valmistumassa on ranteessa olevan sykemittarin näköinen energiankulutusmittari.

– Nykyiset sykemittarit eivät anna tarkkaa tietoa esimerkiksi leposykkeen aikana. Tämä antaa siitäkin entistä tarkemman tuloksen, kertoo sähkötekniikan tutkimusapulainen Otto Salminen.

Koko energiankulutusmittari on käytännössä kokonaan rakennettu Jamie Hyneman Centerissä olevien työkalujen avulla. Runko on tehty 3D-tulostimella ja metallinen tukiosa CNC-jyrsimellä. Täältä löytyivät myös laitteet piirilevyn valmistamiseen.

Energiankulutusmittari on valmistettu käytännössä kokonaan Lappenrannassa sijaitsevassa Jamie Hyneman Centerissä. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Nopeasti valmiiksi

Jamie Hyneman kertoo, että nyt käyttöön otetussa Jamie Hyneman Centerissä yhdistyvät yliopiston toiveet ja hänen kokemuksensa keksintöjen toteuttamisessa.

– Olit itse asiassa hyvin yllättynyt, kun tulin tänne. Tämä näyttää paljon paremmalta kuin osasin kuvitella. Ihmiset näyttävät nauttivan täällä olostaan, kertoo Jamie Hyneman.

Hynemanin mukaan on tärkeätä, että prototyyppi saadaan nopeasti valmiiksi. Kun kaikki työkalut ja ohjaajat ovat lähellä, on keksintöjen nopea toteuttaminen myös mahdollista.

– Se on erityisen tärkeää, kun tehdään prototyyppejä. Silloin voi kokeilla ja epäonnistua nopeasti, sanoo Hyneman.

Epäonnistumisen jälkeen äärellä olevat työkalut ja tila mahdollistavat protyypin kehittämisen ja lopulta onnistumisen.

Työtilaa on yli 300 neliömetriä Kuva: Petri kivimäki /Yle

Ratkaisu meren muovijäteongelmaan

Jamie Hyneman kertoo ihastuneensa moniin täällä parhaillaan valmistumassa oleviin laitteisiin. Erityisesti häntä viehättää Javier Farfanin mielenkiintoiseen välineeseen, jonka tarkoitus on kerätä muoviroskaa merestä. Siinä on hyödynnetty hyvin muun muassa 3D-tulostinta.

Farfan kertoo, että prototyyppi muoviroskan kerääjästä on tehty Jamie Hyneman Centerissä tämän viikon aikana. Pitkän pahviputken sisään tulee 3D-tulostimella tehty kierre, jonka toinen pää tulee mereen. Pyörivän putken kierteisiin tarttuu meressä oleva roska ja kierteet kuljettavat sen veden pinnalla olevan keräilyaluksen kannelle.

Onnistuessaan keräin voisi merkittävästi auttaa maailman meriä vaivaavan muoviroskaongelman ratkaisemisessa.

Javier Farfanin muovinkeräyslaitteen prototyyppi koostuu pahviputkesta ja 3D-tulostimella tehdyistä muoviosista. Kuva: Petri Kivimäki /Yle

Mielenkiintoinen lokerikkojärjestelmä

Opiskelijat Olli Massala ja Shahrzad Malekshahiani ovat parhaillaan viimeistelemässä keksintöä, joka helpottaisi monen ihmisen arkea. Idea siihen syntyi Massalan viime kesän kesätyöpaikassa.

– Me etsimme yhtä pientä osaa eri laatikostoista yli puoli tuntia. Ajattelin, että ei se voi olla näin vaikeata, kertoo Massala.

Niinpä hän kehitti laatikoston, joka kertoo, missä haluttu osa on. Tabletin näytöltä valitaan ensi osa, jota etsitään. Sen jälkeen vetolaatikoston oikeaan kohtaan syttyy punainen led-valo, joka kertoo osan sijainnin laatikostohyllyssä. Tarkoitus on saattaa tuote niin valmiiksi, että sitä voidaan ruveta myymään yrityksille ja miksei yksityisillekin.

Jamie Hyneman pitää lokerikkojärjestelmää erityisen mielenkiintoisena ja uskoo sen tarpeellisuuteen.

– Tämä osoittaa sen, mikä tämän paikan tarkoituskin on. Opiskelijat tulevat tänne ideansa kanssa ja pääsevät tekemään sitä kaikilla niillä laitteilla, mitä täällä on.

Massala uskoo, että ilman tätä paikkaa lokerikon kehittäminen olisi ollut huomattavasti hankalampaa.

– Tämä on mahtava paikka, kun täällä tapaa muitakin rakentajia, on työkaluja ja saa tarvittaessa apua.

Jamie Hyneman vihittiin reilu vuosi sitten Lappeenrannan teknillisen yliopiston kunniatohtoriksi. Kuva: Petri Kivimäki /Yle

Kaikille opiskelijoille avoin

Jamie Hyneman Center on sekä Lappeenrannan teknillisen yliopiston että vieressä olevan Saimaan ammattikorkeakoulu Saimian opiskelijoiden ja henkilökunnan käytössä. Parhaimmillaan tila tuo opiskelijat entistä lähemmäksi toisiaan.

Esimerkiksi ammattikorkeakoulussa ensihoitajaksi opiskeleva voi kertoa hänen alaansa hyödyntävästä ideasta teknillisen yliopiston opiskelijalle, jolloin he yhdessä pääsevät hyödyntämään omia taitojaan keksinnön ideoinnissa.

Ammattikorkeakoulun puolelta rakennusinsinööriksi opiskeleva Andrei Putrolainen on Lappeenrannan teknillisen yliopiston Tippa-Teamin mukana rakentamassa kolmipyöräistä sähköavusteista polkupyörää. Hän ylistää työtilaa.

– Meillä on ollut suuri pula tiloista. Nyt meillä on tila, joka on kaikkien käytössä, kertoo Putrolainen.

Jamie Hyneman vierailee pöydän ääressä ja jakaa kannustusta.

– Hyneman kertoi meille hyviä käytännön vinkkejä, miten keksintöä voi jatkaa. Vinkit liittyivät tähän sähköavusteisen polkupyörän pyörään ja vaihteistoon.

Lue myös: Myytinmurtaja Jamie Hyneman lopetti myyttien murtamisen – nyt hän ihailee suomalaisia puita

Jamie Hyneman Centerin avajaiset ovat Lappeenrannassa lauantaina 29.9.2018. Samalla Hyneman pitää avoimen luennon Lappenranta-salissa.

Suosittelemme sinulle