Hyppää sisältöön

Huumesekoilut jättänyt Marko Jantunen on valmiina auttamaan, jos päihdeongelmista kärsivä pelaaja tarvitsee apua: "Toivon, että pääsemme NHL-tyyppiseen hoitoonohjausjärjestelmään"

Ex-kiekkoilija Marko Jantunen haluaa auttaa muita, jotka kärsivät samanlaisista päihdeongelmista kuin hän aikanaan.

Marko Jantunen
Marko Jantunen Liigan alumni-tapahtumassa elokuussa. Kuva: AOP
Jussi Paasi,
Joska Saarinen

Jääkiekon SM-liigapelaajiin liittyvät huume-epäilyt nousivat julkisuuteen perjantaina, kun Ilta-Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun) erään liigaseuran pelaajien keväällä 2017 tapahtuneesta epäillystä kokaiinin käytöstä.

Sekä SM-liiga että Pelaajayhdistys saivat toukokuussa 2017 tiedon kokaiiniepäilyistä. Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela kertoi perjantaina Yle Urheilulle, että Pelaajayhdistys suhtautuu vakavasti pelaajien mahdolliseen pähteidenkäyttöön. Pelaajayhdistys tekee yhteistyötä Avominne-klinikan kanssa. Yhteyshenkilönä klinikan ja Pelaajayhdistyksen välillä toimii Marko Jantunen, joka on käynyt läpi hoitoja rajun huumemenneisyytensä takia.

Yle Urheilu tavoitti perjantaina Jantusen, joka ei halunnut kommentoida yksittäisiä tapauksia millään tavalla. Jantunen kertoo kuitenkin yleisellä tasolla roolistaan Pelaajayhdistyksen ja Avominne-klinikan yhteyshenkilönä.

– Olemme tavanneet pelaajayhdistyksen edustajat, seurojen toimitusjohtajat ja urheilutoimenjohtajat, Jääkiekkoliiton ihmisetkin. Kaikki ovat tietoisia siitä, että meidän puolelta on kaikki valmiina, kun apua tarvitaan, Jantunen sanoo.

Pelaajayhdistys on pyrkinyt ennaltaehkäisevään päihdetyöhön seurakierroksillaan, jossa seuratoimijoille on jaettu tietoa siitä, miten mahdollisiin ongelmiin tulisi puuttua.

– Meillä on kaikki valmiina, koulutuspaketit ennaltaehkäisevään työhön seuroille ja koko lajille, Jantunen kertoo.

"Olen aina lajin puolella"

Jantunen on kertonut julkisuudessa avoimesti omista päihdeongelmistaan. Ongelmat alkoivat jo peliuran aikana ja pahenivat, kun Jantunen löi hokkarit naulaan.

Huumeet veivät Jantusen rikoskierteeseen ja haudan partaalle. Hoitoon hakeuduttuaan Jantunen pääsi kuitenkin päihteettömään elämään kiinni.

Nykyään hän haluaa auttaa vastaavassa tilanteessa olevia. Sen vuoksi hän toimii yhteishenkilön roolissa Pelaajayhdistyksen ja Avominnen välillä.

– Olen aina lajin puolella. Pelaajien ja seurojen puolella. Siksi olemme olemassa ja toivon, että jossain vaiheessa päädymme hyvään ja ammattimaiseen järjestelmään, Jantunen sanoo.

– Lajia rakastavana ihmisenä toivon, että pääsemme jossain vaiheessa NHL-tyyppiseen hoitoonohjausjärjestelmään.

NHL:ssä päihdeongelmiin suhtaudutaan vakavasti. Jos pelaajalla havaitaan päihdeongelmia, hänet ohjataan päihdehoitoon, jossa pelaajia testataan jatkuvasti. Entinen suomalaisjääkiekkoilija Jere Karalahti on kertonut julkisuudessa kokemuksistaan NHL:n päihdeohjelmassa.

Lue myös:

Liiga julkisti tiedotteen huume-epäilyistä – "Rikkeille ei löytynyt näyttöä"

Doping-viranomainen ehdottaa, että kokaiiniongelman laajuus tutkitaan: "Erittäin huolestuttavaa, jos huippu-urheilijat käyttävät huumeita"

SM-liigaseuran kokaiiniepäily on ollut tiedossa – Pelaajayhdistys painotti syksyn seurakierroksella tukimahdollisuuksiaan

IS: SM-liigaseura varoitti liigan johtoa pelaajiensa epäillystä kokaiinin käytöstä

Päihdesekoilut selättänyt ex-kiekkoilija Marko Jantunen: "Äijän käy hyvin"

Suosittelemme sinulle