Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Norsunluukoira Rokan isäntä Toni Lahtinen: "Eläinsuojelutyössä on pohjimmiltaan kyse onnellisuudesta"

Toni Lahtinen jätti vuonna 2010 poliisin työn ja lähti auttamaan kulkukoiria Romaniaan, Thaimaahan ja Australiaan. Yli kymmenen vuotta myöhemmin hän jahtasi jo norsunluun salakuljettajia Tansaniassa.

Toni Lahtinen vaihtoi poliisin työt vapaaehtoiseen eläinten suojeluun maailmalla
Velipekka Pekkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Toni Lahtinen oli vielä teini-iässä hukassa elämässään. Meno oli sekavaa ja suunta oli kateissa. Vasta armeijan ja rauhanturvaamiskomennuksen jälkeen oma paikka tuntui löytyvän poliisin ammatista.

– Kun tarpeeksi törttöilee elämässä sitä alkaa miettiä, että miten voisi hyvittää asioita vanhemmille, suvulle, yhteisölle. Ajattelin, että no, haetaan poliisiksi ja tehdään hyviä juttuja, niin jos se sillä kuittaantuisi.

Poliisin työ ei kuitenkaan tuntunut riittävän omaan onnellisuuteen, ja vuonna 2010 Lahtinen irtisanoutui ja lähti vapaaehtoiseksi kulkukoiratarhoille, ensin Romaniaan ja sitten vielä kauemmas, Thaimaahan ja Australiaan.

– Olin henkisesti väsynyt ja kaipasin onnellisempaa elämää. Romaniassa sain mahtavia empatian tunteita kun sain tehdä töitä koiratarhalla. Se empatiaryöppy oli sellainen, että se paransi päätä aika paljon. Ymmärsin, että tämä on minulle se onnen taikasampo.

Koiratarhalta koirankouluttajaksi ja Afrikkaan

Lahtinen palasi parin vuoden kuluttua Suomeen ja haki maatalouskouluun opiskelemaan koiranohjaajaksi. Mielessä oli jo tuolloin lähteä taistelemaan norsunluun salakuljettajia vastaan yhteistyössä Tansanian poliisin kanssa. Mukaan lähti itse koulutettu norsunluukoira Rokka ja puoliso, koirankouluttaja Maija Lahtinen.

– Tuli se hetki, että mietin miten pystyn tekemään vielä vaikuttavampaa eläinsuojelutyötä. Pystynkö tuomaan siihen omaa lainvalvontaosaamista, kielitaitoa ja kaikkea sitä, mikä minulla oli jo hallussa. Siinä ei pääse joka päivä rapsuttamaan koiria, mutta voi tehdä tehokasta työtä esimerkiksi vaikuttamalla poliittiseen päätöksentekoon.

Eläinsuojelurikoksiin ensimmäinen tutkintaryhmä

Lahtinen on jo yli kymmenen vuoden ajankampanjoinut sen puolesta, että Suomeen perustettaisiin eläinsuojelurikoksiin keskittynyt poliisin tutkintaryhmä. Eilen kerrottiin sellaisen perustamisesta Helsingin poliisilaitokselle, enimmäisenä Suomessa. Uutinen oli Lahtiselle tärkeä ja tunteikas.

– Se lähes pysäytti sydämeni.

Lahtinen jättää poliisin viran jo toisen kerran tänä viikonloppuna ja lähtee jälleen tekemään työtä villieläinten salakuljetusta vastaan. Paikka ja maa ovat vielä salaisia, turvallisuussyistä.

Katso Toni Lahtisen koko haastattelu Yle Areenasta.

Suosittelemme