Hyppää sisältöön

Katso tallenne Areenasta: Tanssihitit muuntuivat klassiseksi musiikiksi areenakonsertissa – suomalainen Classical Trancelations kiinnostaa myös maailmalla

Kanadalaispromoottori haluaa viedä suomalaiskonseptin Pohjois-Amerikkaan, sillä tanssimusiikin ystävät ovat kyllästyneet klubeihin ja haluavat nähdä jotain uutta.

Classical Trancelations in Concert: konsertti Helsinki Areenalta
Classical Trancelations in Concert: konsertti Helsinki Areenalta

Helsinki areenan isolla lavalla on tungosta. Sinne on ahtautunut 150 muusikkoa.

Classical Trancelations -konsertissa elektronisen musiikin klassikoita tulkitsevat Helsingin kaupunginorkesteri ja Ahjo Ensemble -kuoro. Heidän lisäkseen lavalla nähdään artisteja kuten Paleface, Saara Aalto, Reino Nordin ja Kasmir.

Classical Trancelations -konsertti järjestettiin ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten Musiikkitalossa. Se myi kaksi kertaa loppuun ennätysajassa.

Se sai liikkeelle etenkin kolmi-nelikymppiset konemusiikin ystävät.

Saara Aalto on yksi Classical Trancelations -konsertin solisteista. Kuva: Yle / Pekka Tynell

– Tässä yhdistyvät heidän elämänsä soundtrack sekä sinfoniaorkesterin hieno soundi, kiteyttää konsertin kuraattori Tapio Hakanen eli DJ Orkidea.

Monet kyselivät kansainvälistäkin huomiota saaneille konserteille jatkoa ja nyt se saatiin toteutettua entistä isommalla areenalla. Tällä kertaa on panostettu erityisesti visuaalisuuteen. Paikalle odotetaan yli 8 000 elektronisen musiikin fania.

– Poikkeuksellista että sinfoniaorkesteri vetää kotimaisella esiintyjäkattauksella tällaisen salin täyteen. Ei tätä ainkaan liian usein tapahdu, Hakanen sanoo.

Classical Trancelations -konsertissa kuullaan klassisia versioita artisteilta kuten Daft Punk, Moby, Faithless, Fatboy Slim ja Darude. Kuva: Yle / Pekka Tynell

Panokset ovat koventuneet myös siten, että konsertti lähetetään suorana Yle Areenassa ja taltioidaan ensi vuoden alussa julkaistavaa albumia varten. Julkaisijana on maailman suurimpiin indie-levy-yhtiöihin kuuluva hollantilais-dj Armin Van Buurenin Armada Music.

Kylmiä väreitä myös artisteille

Saara Aalto lupautui mukaan Classical Trancelations -konserttiin, vaikka hän on ollut kiireinen juuri alkavan kiertueensa kanssa. Häntä pyysi mukaan orkestraatioista vastannut Pessi Levanto, jonka kanssa Aalto on tehnyt yhteistyötä jo vuosia.

Erilaisten tyylilajien yhdistäminen on aina ollut Aallolle luontaista. Hänellä on klassisen musiikin taustaa ja tanssimusiikki on myös lähellä sydäntä.

Konsertissa Saara Aalto tulkitsee kolme eri tyylistä elektronisen musiikin klassikkoa. Yksi sattuu olemaan Rozallan Everybody's Free, jonka hän esitti Britannian X Factor -finaalissa Kylie Minoguen kanssa.

– Olen laulanut orkestereiden kanssa, mutta tässä on ihan uusi aspekti, kun tämä musa ei ole todellakaan orkesterille tehtyä. Kun sitä kuuntelee, tulee ihan kylmät väreet.

Classical Trancelations -konsertin sovituksista ovat vastanneet Petri "Lowland" Alanko (kuvassa) ja Pessi Levanto. Kuva: Yle / Pekka Tynell

Reino Nordin kertoo, että elektroninen musiikki on tullut hänelle tutuksi vuosien varrella, kun hän on kiertänyt Helsingin klubeilla. Hän lähti mukaan solistiksi, kun Tapio Hakanen pyysi ja tanssimusiikin yhdistäminen klassiseen kiinnosti.

– Modernin polven edustajana on parasta, että klasaribändi soittaa funkya, housea, teknoa ja trancea. Nykyisin on ihanaa, että rikotaan rajoja. Se on kivaa klasareille, poppareille ja toivottavasti myös yleisölle.

Maailmanvalloitusta tiedossa?

Classical Trancelations kiinnostaa myös maailmalla. Konserttia on saapunut katsomaan 15 promoottoria ympäri maailmaa Yhdysvaltojen länsirannikolta Kaakkois-Aasiaan. He ovat kiinnostuneet buukkaamaan suomalaiskonseptin omaan maahansa.

Yksi promoottoreista on torontolainen tapahtumajärjestäjä Oz Akgun, joka järjestää konemusiikkitapahtumia Ozmoziz-nimen alla eri puolilla Pohjois-Amerikkaa.

– Tällainen konsepti on yhä suositumpaa tanssimusiikissa. Klubeihin kyllästyneet ihmiset haluavat nähdä jotain muuta. Toivottavasti voin viedä tämän konseptin Pohjois-Amerikkaan, Akgun sanoo.

Helsinki areenan konsertin visuaalisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Sen suunnittelusta on vastannut Eero Helle. Kuva: Yle / Pekka Tynell

Tapio Hakanen on tyytyväinen, jos illan konsertti on ikimuistoinen ihmisille. Silti hän uskaltaa unelmoida, mihin konsepti voisi vielä päätyä.

– Jos tämä joku päivä on Sydneyn oopperatalolla tai Walt Disney Music Hallissa Los Angelesissa niin sitten ainakin ollaan onnistuttu.

Yle striimasi konsertin suorana Areenassa. Konsertti esitetään TV2:ssa tiistaina 23. lokakuuta.

Suosittelemme sinulle