Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Olli Rehn: Asuntolainojen korot nousevat ensi vuoden syksyllä

Korot alkavat nousta todennäköisesti ensi vuoden syksyllä, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. Hän kehottaa perheitä tekemään stressitestin siitä, kuinka hyvin oma talous kestää asuntolainakorkojen lievän nousun.

Olli Rehn
Olli Rehnin mielestä Euroopan keskuspankin päättäjien pitäisi muodostaa yhteinen käsitys siitä, miksi rahapolitiikan teho on heikentynyt. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Elina Päivinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen asuntomarkkinat ovat suhteellisen terveet verrattuna esimerkiksi Ruotsiin. Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin mukaan huolenaiheena ovat kuitenkin alueellisesti eriytyneet asuntomarkkinat ja kasvaneet taloyhtiölainat.

– Useissa uusien asuntojen tarjouksissa annetaan ensin lyhennysvapaata. Asunnon todellinen hinta ja lyhennykset tulevat maksettavaksi vasta myöhemmin. Silloin myös korkotaso voi olla nykyistä korkeampi, Rehn sanoi Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Korkojen nousua Rehn povasi vuoden 2019 viimeiselle neljännekselle.

– EKP on viestinyt siitä, että ohjauskorot pysyvät ennallaan ainakin ensi kesän yli. Markkinoiden odotus on se, että korot alkavat nousta asteittain ensi vuoden syksyllä.

Rehnin mukaan ohjauskorkojen nosto heijastuu jo etukäteen asuntolainojen korkoihin.

Suomalaiset ovat velkaantuneempia kuin koskaan

Rehniltä kysyttiin myös sitä, pitäisikö suomalaisten ylivelkaantumisesta olla huolissaan. Suomen Pankki ja Finanssivalvonta ovat pitäneet esillä sitä, että suomalaiset kotitaloudet ovat velkaantuneempia kuin koskaan suhteessa käytettävissä oleviin vuosituloihin.

– Sen takia muun muassa lainakattoa on kiristetty ja positiivista luottorekisteriä selvitetään. Toivoisin, että kaikki kotitaloudet varmistaisivat oman lainanhoitokykynsä, Rehn totesi.

Rehn ennakoi myös, että käteisen rahan käyttö jatkuu euroalueella vielä pitkään, vaikka mobiilimaksut ja korttimaksut lisääntyvät.

– Euroalueella kolme neljäsosaa maksuista tehdään vielä käteisellä, Rehn kuvasi.

Lue myös:

Suomen Pankin Olli Rehn Italiasta: Taloustilanne huolestuttava, mutta kriisejä ei kannata vielä maalata

Suosittelemme