Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Äänekoskelle 40 miljoonan koelaitos puupohjaisten tekstiilien valmistukseen

Metsä Group ja Itochu Corporation testaavat Äänekoskella puupohjaisia tekstiilejä teollisessa mittakaavassa.

Äänekosken biotuotetehdas.
Metsä Groupin Äänekosken tehdas. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Antti Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Metsä Group ja japanilainen Itochu Corporation rakentavat Äänekoskelle puupohjaista tekstiilikuitua valmistavan koelaitoksen. Laitos sijoittuu Metsä Groupin Äänekosken sellutehtaan yhteyteen.

Laitoksen rakentaminen alkaa jo tässä kuussa, ja sen tuotannon arvioidaan käynnistyvän ensi vuoden lopussa. Laitoksen kapasiteetti on 500 tonnia vuodessa, ja se työllistää noin kymmenen henkilöä.

– Laitoksen avulla on tarkoitus osoittaa uuden ympäristöystävällisen tekstiilien valmistuksen menetelmän tekninen toimivuus, toteaa Metsä Groupin innovaatioyhtiön Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn Metsä Groupin tiedotteessa.

von Weymarnin mukaan testitulosten perusteella arvioidaan, onko Suomeen järkevää rakentaa selvästi suurempi tekstiilikuitutehdas.

Koevaihe kestänee 2-3 vuotta, ja sen aikana Metsä Group ja Itochu selvittävät myös uudenlaisen kuidun kiinnostavuutta markkinoilla. von Weymarnin mukaan markkinoilla olisi kysyntää uudenlaiselle luonnonmateriaalitekstilille.

Tekstiilikuidun raaka-aine on Metsä Groupin kuivattamaton paperisellu, ja valmistuksessä käytetään täysin uutta sellua liuottavaa yhdistettä.

Uutta menetelmää on kehitelty kymmenen vuotta useissa kehityshankkeissa, joissa on ollut mukana myös yliopistoja, VTT sekä saksalainen tutkimuslaitos TITK.

Lue myös:

Jäähyväiset puuvillalle? Kokopuinen huivi on yllättävän pehmeä
Ainutlaatuinen sellulanka voitti bioalan kilpailun

Suosittelemme sinulle