Hyppää sisältöön

Ouluun perustetaan Suomen kolmas säilöönottoyksikkö – perusteena lisätarve piileskelevien ulkomaalaisten säilöön ottamiselle

Suomessa on aiemmin ollut säilöönottoyksiköt Helsingissä ja Joutsenossa. Oulun säilöönottoyksikkö perustetaan Heikinharjun vastaanottokeskuksen yhteyteen.

Metsälän säilöönottoyksikkö. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Ouluun perustetaan Suomen kolmas säilöönottoyksikkö. Säilöönottoyksikköön suljetaan sellaisia ulkomaalaisia, joiden voidaan odottaa piilottelevan käännytämisuhan tai maasta karkottamisen takia. Sinne voidaan sulkea myös, jos matkareitti tai henkilöllisyys on epäselvä.

Oulun säilöönottoyksikköön paikkoja tulee 30 ja sen on tarkoitus olla käytössä kesällä 2019.

– Olemme saaneet tehtävänannon vastaanottoyksiköstä, että 30 paikkainen säilöönottoyksikkö perustetaan. Olemme tehneet jo suunnitelmia siihen liittyen. Tarkoituksena on, että ensi kesänä on valmista, kertoo Oulun vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Janne Similä.

Maahanmuuttoviraston mukaan Oulun yksikkö perustetaan, koska säilöönottopaikkoja tarvitaan lisää.

Similä arvioi, että säilöönottoyksikkö sijoitetaan Ouluun muun muassa maantieteellisistä syistä.

– Oulusta on hyvät lentoyhteydet mahdollisia palautuksia varten.

Lisäksi Etelä- ja Kaakkois-Suomesta löytyvät jo säilöönottoyksiköt ja Oulun säilöönottoyksikkö palvelee Pohjois-Suomea. Helsingin Metsälässä ja Konnunsuolla Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä on säilöönottoyksiköt, joissa on yhteensä 109 paikkaa.

Similän mukaan myös Oulun poliisilaitos on suhtautunut myönteisesti säilöönottoyksikön perustamiseen.

Säilöönottopäätökset tekee poliisi tai Rajavartiolaitos. Maahanmuuttovirasto vastaa yksiköiden toiminnasta ja valvonnasta.

Lue myös: Saako säilöönottoyksikössä käyttää puhelinta? – 11 kysymystä säilöönottoyksiköstä ja sen toiminnasta

Suosittelemme sinulle