Mitä kannattaa huomioida, jos haluaa saada nopeasti myytyä vaatteita tai muuta ylimääräistä tavaraa? Kysyimme vinkit Tori.fi:ltä ja kolmelta bloggaajalta, joilla on paljon kokemusta verkon kauppapaikoista. Jaa omat vinkkisi keskustelussa jutun lopussa.
Kuluttajien keskenään verkossa käymän kaupan suosio jatkaa kasvuaan. Tampereen yliopisto arvioi alkuvuonna julkaistussa tutkimuksessa, että verkossa tapahtuva kuluttajien välinen kauppa kasvaa 5–10 prosenttia.
Palvelujen ja kaupan professori Hannu Saarijärvi ennakoi tuolloin, että käytetyn tavaran ostaminen ja myyminen tulee entistäkin tavanomaisemmaksi. Niin sanottua vertaiskauppaa käydään yhä enemmän riippumatta tulotasosta tai iästä.
Hyvillä kuvilla entistäkin tärkeämpi rooli
Selkeät, kirkkaat kuvat ja tarkat, rehelliset tiedot tuotteesta. Nämä perinteiset vinkit ovat yhä valttia, jos toivoo tuotteensa löytävän ostajan.
Tori.fi:n (siirryt toiseen palveluun) markkinointipäällikkö Laura Kuusela muistuttaa, että tuotteen myyjä itse säästää usein lopulta aikaa ja vaivaa, jos jaksaa tehdä tuotteelle kattavan ja riittävät tiedot sisältävän kuvauksen.
– Silloin ostajan ei tarvitse tarpeettomasti viestitellä myyjälle ja myyjän käyttää aikaa viesteihin vastaamiseen, jos ilmoituksesta saa jo kaiken tarvittavan tiedon ja ostaja voi päättää, onko kiinnostunut vai ei. Näin kaupatkin käyvät nopeammin, Kuusela sanoo.
– Ykkösasia ilmoituksessa ovat hyvälaatuiset kuvat, joista tulee esille tuotteen kunto, väri yms. selkeästi, sanoo Pihapolkua pitkin (siirryt toiseen palveluun) -blogin pitäjä Viola Nygren.
– Hyvät kuvat ja ennen kaikkea kiinnostuksen herättävä julkaisu ovat tärkeitä. Olen huomannut monien tekevän lähes sisustuslehtimäisen stailatun aloituskuvan myynti-ilmoitukselleen, kertoo Tämän kylän homopoika (siirryt toiseen palveluun) -blogin kirjoittaja Eino Nurmisto.
Selkeä tieto mahdollisesta viasta ja kunnosta
Millainen on verkossa toimiva ilmoitus? Kuuselan mukaan he ovat pitäneet käyttäjilleen päin paljon esillä rehellisyyttä.
– Jos tuotteessa on jotakin vikaa, naarmuja tai muuta vastaavaa, kannattaa niistä viestiä rehellisesti tekstissä ja kuvalla. Moni tuotehan on käyttökelpoinen vaikka siinä olisi jokin pieni vika, mutta tämä vika ei saa tulla ostajalle yllätyksenä. Tarkat tiedot ja kuvat lisäävät muutenkin ilmoituksen luotettavuutta, Kuusela toteaa.
– Toimiva ilmoitus on sellainen, jonka perusteella ostaja voi suoraan ehdottaa kauppoja tai tehdä tarjouksen. Ilmoituksessa on itse laaditut tekstit, useampi selkeä kuva ja mahdollisuuksien mukaan tiedot myyjästä. Esimerkiksi Tori.fi:ssä pidän luotettavana sellaisia myyjiä, jotka tekevät kauppaa omalla nimellään, kuvailee Kirpputorilta kotoisin (siirryt toiseen palveluun) -blogin pitäjä Jenna Lehtonen.
Nurmisto kertoo toisinaan tarkkojen tietojen ja mittojen lisäksi kirjoittavansa myytävien tuotteiden yhteyteen pieniä hassutteluja siitä, miten on tuotteen hankkinut. Huomion ja kommenttien ansiosta useampi ihminen voi huomata ilmoituksen.
– Itselleni kuva on tärkein asia ja sen jälkeen tulee toisena asiana tuotteesta annetut infot, joista itselleni tärkeimpiä ovat tuotteen/materiaalin kunto, jos kyseessä vaate niin sen koko ja se, vastaako tämä kokomerkintää myyjän mielestä oikein, ja onko tuotetta käytetty ja minkä verran, luettelee Nygren.
Käytetystä ei kannata pyytää uuden hintaa
Mille tuotteille löytyy verkosta ottajia? Vertaiskauppaa seuranneilla bloggaajilla on tästä selkeä näkemys: Ajattomat klassikot ja tunnettujen brändien tai merkkien vaatteet ja tavarat löytävät ostajan nopeasti.
Nygren mainitsee yhtenä netin huippusuosikkina lasten tuotteet kuten lastenvaunut sekä muut hieman isommat hankinnat, jotka uutena voivat tulla kalliiksi.
Kuusela uskoo hyville tuotteille löytyvän ostajan, mutta ajankohdalla on merkitystä.
– Myyjän kannattaa olla valveilla ja laittaa ilmoituksensa juuri ennen kuin kysyntäpiikki alkaa, ennen kuin vaikka lehdissä aletaan kirjoittaa aiheesta. Hyvä tavara menee kaupaksi kun on laadukas ilmoitus ja maltillinen hinta.
Kuusela muistuttaa myyjiä, että käytetystä tavarasta ei olla valmiita maksamaan uuden hintaa.
Tavaran arvo ja kauppapaikat tuttuja yhä useammille
Tähän juttuun kokemuksiaan kertoneet bloggaajat ovat seuranneet netin kauppapaikkoja hyvän aikaa. Nygren sanoo, että jo FB-kirppisten lyhennysilmaisujen määriä katsoessa voi huomata, että kaupanteko on nykyisin monille selvästi todella tuttua hommaa.
– Koen, että kaupanteko netissä erilaisten kanavien kautta on tullut helpommaksi ja sitä kautta ihmiset ovat jo tähän osto- ja myyntitapaan tottuneita. Näin esimerkiksi itselleni ei ole koskaan käynyt mitään harhaanjohtavia kauppoja tai muuta hämärää käyttäessäni vaikkapa Toria tai Zadaa (siirryt toiseen palveluun)-kirppissovellusta.
Lehtonen arvioi ihmisten tulleen tavaroidensa arvosta entistä tietoisemmaksi, kun aihe on esillä tv-sarjoissakin. Kun myyminen helpottuu, ei se ainakaan vähennä ammattimaisten myyjien määrää.
– Kauppapaikkojen määrä on lisääntynyt, ja osa entisistä suosikeista on jäänyt historiaan. Vielä muutama vuosi sitten tavaraa vaihdettiin Keltaisessa Pörssissä, sitten tilalle tulivat Tori.fi ja Huuto.net. Nyt ne kilpailevat esimerkiksi Facebook-kirpputorien, nettikirppisten ja muotimarkkinasovellusten kanssa, Lehtonen sanoo.
Nurmisto katsoo muodin yhä nopeamman kierron näkyvän myös kirppariryhmissä, joissa omistajaa vaihtavat saman sesongin uutuudet.
Tampereen yliopiston alkuvuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan Tori.fi oli vertaisverkkokauppa-alustoista suosituin. Sitä piti 43,9 prosenttia vastaajista pääasiallisena ostamisen vertaisverkkokauppana. Facebook-ryhmien vastaava prosentti oli 25,6, ja Huuto.net-sivuston 15.
Uusi ilmiö: Isovanhemmat ja kirppisgurut hoitavat ostamisen ja myymisen
Eräs vertaiskaupan viime aikojen muutos on ollut toisen puolesta tehtävien kauppojen määrän kasvu. Jos lähipiirissä on nettikirppisten asiantuntija, hän voi etsiä kaverinsa puolesta tämän kaipaamaa tuotetta tai laittaa toistenkin tavarat myyntiin.
Tori.fi:n Kuusela kertoo heidän havainneen, että kiireistä arkea viettävät lapsiperheet ovat alkaneet ulkoistaa vertaiskaupankäyntiään isovanhemmille.
– Monessa lapsiperheessä kun eletään kiireistä aikaa, voivat isovanhemmat ottaa tämän myymis- ja ostamistehtävän harteilleen. Heillä on paremmin aikaa päivystää, käydä kirjeenvaihtoa ja sopia treffejä myyjän tai ostajan kanssa. Tämä ilmiö on aika selkeästi meillä näkynyt, Kuusela kertoo.
Bloggaajista Lehtonen ja Nurmisto tunnistavat molemmat puolesta-asioinnin suosion selkeästi kasvaneen.
– Olen sovitusti etsinyt verkkokirppiksiltä muun muassa merkkilaukkuja sekä ystävilleni että sukulaisilleni. Hiljattain laitoin kummitätini sohvan myyntiin hänen puolestaan. Kaikilla ei ole aikaa, kiinnostusta tai osaamista nähdä sitä vaivaa, jonka verkossa tapahtuva kaupankäynti vaatii, Lehtonen kuvailee.
Nurmisto on havainnut vanhempien kyselevän usein huonekaluja ja kodintarvikkeita omilleen muuttavalle lapselle. Tuotteita bongaillaan ja varaillaan myös kavereille.
Ylihinnoitellut, epätrendikkäät halpatuotteet – mikä ei löydä netistäkään ostajaa?
Minkä tuotteiden kanssa ei välttämättä kannata nähdä vaivaa niiden kuvaamiseen ja kauppapaikalle ilmoittamiseen? Lehtonen katsoo halpaketjujen vaatteita olevan kauppapaikoilla tarjolla liikaa, samoin lastenvaatteita on kaikkialla.
– Yleisesti ottaen voi todeta, että epätrendikkäät ja jo parhaat päivänsä nähneet halpatuotteet liikkuvat huonosti. Ja koska valtaosa ostajista on naisia, miestenvaatteiden myyminen on hitaampaa, sanoo Kirpputorilta kotoisin -blogin Lehtonen.
Nurmisto on hänkin kiinnittänyt huomiota miestenvaatteiden vähäisyyteen ainakin Facebookin kirpputoriryhmissä.
– Niitä kannustaisin myymään rohkeasti, sillä ostajia kokemukseni mukaan kyllä löytyy. Kysyntä ja tarjonta kulkevat tässä tapauksessa luultavasti käsi kädessä.
Nurmisto katsoo, että jotkut tuotteet ovat selkeästi liian vanhoja ja aikansa ilmentäjinä niin poissa muodista, että niiden ostajat ovat harvassa.
Aina kaupankäynti ei suju kuin unelma. Lehtonen kertoo saaneensa nähdä Facebook-kirpputorien nurjankin puolen.
– Ostajat tekevät ohareita, kyselevät mittoja ja lisäkuvia parin euron tuotteesta ja lopulta peruvat kaupan. Siihen nähden esimerkiksi Zadaa-sovelluksen tulo on helpottanut tuota ongelmaa, kun ostajia ei tarvitse edes nähdä, Lehtonen sanoo.
Kaupankäyntiin eri verkkopaikoilla on löydettävissä monenlaisia vinkkilistoja. Esimerkiksi Anna-lehti (siirryt toiseen palveluun) on koonnut viime syksynä lyhyen Facebook-kirpputorien sanaston, josta selviää eri kirjainlyhenteiden merkitys. Lue myös Ylen juttu elokuulta 2017: Halutaan ostaa, av, yv, jono – Näillä 10 vinkillä vältät mokat somekirppiksillä
Osallistu keskusteluun: Mitä hyviä löytöjä olet tehnyt verkon kauppapaikoilla? Onko kaupankäynti ollut välillä vaikeaa? Jaa omat vinkkisi!