Hyppää sisältöön

Hallitus alentaa irtisanomislain rajan kymmenen työntekijän yrityksiin, karenssi lyhenee 60 päivään – keskiviikon lakot toteutuvat

Hallitus pudottaa kevennetyn irtisanomissuojan rajan kymmeneen työntekijään ja lyhentää henkilöperusteisen irtisanomisen karenssin 90 päivästä 60 päivään. Katso tiedotustilaisuus klikkaamalla kuvaa.

Työministeri Jari Lindströmin tiedotustilaisuus
Työministeri Jari Lindströmin tiedotustilaisuus
Jari Korkki

Työministeri Jari Lindström (sin.) on kertonut hallituksen tekemistä muutoksista irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä heikentävään lakiin. Yrityksen koko alenee kahdestakymmenestä kymmeneen työntekijään.

Samalla työntekijästä johtuvasta syystä seuranneen irtisanomisen karenssiaika lyhenee 90 päivästä 60 päivään. Ay-liikkeelle hallitus tarjoaa mahdollisuutta osallistua kolmikantaiseen valmisteluun yhteistoimintalain kehittämiseksi.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK tyrmäsi uudenkin esityksen heti sillä perusteella, että se kohtelee edelleen työntekijöitä eriarvoisesti. SAK:n liitot linjaavat jatkotoimiaan ensi perjantaina. SAK:lainen Teollisuusliitto kiirehti jo ilmoittamaan, että keskiviikon lakko toteutuu suunnitelmien mukaan, ja että irtisanomislakiin tehdyt muutokset eivät muuta tilannetta mitenkään.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan pitää hallituksen kompromissiesitystä näennäisenä. Hänen mukaansa se ei korjaa esityksen ongelmia. Vihreiden sijaispuheenjohtaja Maria Ohisalo ei hänkään näe Lindströmin perääntymisen ratkaisevan itse ongelmaa.

Suomen Yrittäjät: Hallitus osoittaa johtajuutta

Suomen Yrittäjät SY on tyytyväinen korjattuun esitykseen. Yrittäjien mielestä alkuperäinen kaksikymmentä olisi ollut kansantalouden kannalta parempi raja yrityksen koolle. SY uskoo kuitenkin muuttunutkin esitys rohkaisee pieniä yrityksiä työllistämään aiempaa enemmän.

Yle seurasi tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä.

10.02 Tiedotustilaisuus alkaa. Hallitus pudottaa yrityksen kokoa koskevan rajan kymmeneen työntekijään.

10.04 20 henkeä oli kansainvälisestikin korkea, esimerkiksi Saksassa raja on kymmenen.

10.06 Kiistelty luottamus-sana on poistettu esityksestä.

10.07 Henkilöperusteisen irtisanomisen karenssia lyhennetään 90 päivästä 60 päivään. Edellytyksenä, että irtisanominen on johtunut työntekijän moitittavasta menettelystä.

10.08 Lindström: Mielivaltaiset irtisanomiset pysyvät kiellettyinä. Mikään ei estä sopimasta parempia ehtoja.

10.10 Hallitus uskoo yhä esityksensä helpottavan työllistämistä pienissä yrityksissä.

10.15 Hallitus ehdottaa kolmikantaista työryhmää pohtimaan YT-lain jatkovalmistelua. Tällä hallitus toivoo laukaisevansa umpikujan ay-liikkeen kanssa.

10.16 Ministeri Lindström luovuttaa puheenvuoron ministeriönsä asiantuntijoille ja kysymyksille.

10.18 Antti Neimala: Uusi alle kymmenen työntekijän raja koskee noin 300 tuhatta työntekijää.

10.21 Lindström: Irtisanomislaki on tarkoitus antaa eduskunnalle viikolla 47. Hallitus toivoo tulehtuneen tilanteen ay-liikkeen kanssa rauhoittuvan.

10.25 Lindström myöntää, että lain vaikutusarviot ovat epämääräisiä. Ministeri uskoo lain kestävän perustuslain yhdenvertaisuustarkastelun.

10.28 Lindström toistaa toivovansa, että esitykseen tehdyt muutokset ja tarjous kolmikantaisesta yt-laki-työryhmästä rauhoittaisivat työmarkkinatilanteen.

10.30 Lindström: Asioita on voitava viedä eteenpäin, vaikka kolmikannassa ei löytyisi yksimielisyyttä.

10.31 Lindström ei halua ennakoida, onko hallituksella vielä varaa tulla vastaan, vaan toivoo, että ay-liike tutustuisi nyt tehtyihin esityksiin.

10.35 Lindström: Tämä on se malli, joka on lausuntopalautteen jälkeen määrä viedä eduskuntaan. Julkisen paineen vuoksi lisättiin kolmikantainen yt-työryhmä.

10.37 Lindström: Työehtosopimuksilla voidaan sopia paremmasta irtisanomissuojasta.

10.38 Lindström toivoo, että hallitusryhmät pysyvät esityksen takana. Tiedotustilaisuus päättyy.

Työministeri Jari Lindström ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ovat vieraina illan A-studiossa TV1:ssä klo 21.00.

13.54 Lisätty tieto lakon toteutumisesta ja Lindströmin ja Elorannan vierailusta illan A-studiossa.

Suosittelemme sinulle