Hyppää sisältöön

Oletko aamu- vai iltavirkku? Katso Ylen valokoneella, sopiiko sinulle paremmin talvi- vai kesäaika

Syöttämällä paikkakuntasi ja heräämisaikasi näet, miten iltasi ja aamusi pitenevät tai lyhenevät, kun Suomi siirtyy pysyvästi yhdelle aikavyöhykkeelle.

Anniina Wallius,
Joel Kanerva,
Juha Rissanen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Onko vaikea valita sinulle sopivinta aikavyöhykettä? Kokeile, miten vaihtoehdot muuttavat aamujasi ja iltojasi asuinpaikkakunnallasi ja juuri sinun omalla elämänrytmilläsi.

Syötä paikkakuntasi, heräämisaikasi ja töiden loppumisaika. Näet, mihin asti valoa riittää vuoden eri kuukausina.

Voit pysäyttää animaation haluamaasi kohtaan ja jatkaa sitä toisto-näppäimellä. Voit myös valita haluamasi aikavyöhykkeen napauttamalla sen nimeä.

Toteutus hyödyntää SunCalc.netin (siirryt toiseen palveluun) dataa auringonlasku- ja auringonnousuajoista Suomen kuntien keskipisteissä kunkin kuukauden 15. päivänä.

EU-komissio esittää erillisistä kesä- ja talviajoista luopumista. Suomi saa valita itse, otetaanko meillä pysyvään käyttöön kesä-, talviaika vai jokin muu vaihtoehto.

Jokainen voi kertoa mielipiteensä liikenne- ja viestintäministeriön kyselyssä Ota kantaa (siirryt toiseen palveluun) -verkkosivulla. Kyselyyn on tullut jo yli 250 000 vastausta.

Suomalaisille tuttujen kesä- ja talviajan lisäksi vaihtoehtona voisi olla siirtyminen Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan kanssa yhteiseen aikaan (GMT+1). Kesäaika veisi meidät samalle aikavyöhykkeelle Moskovan kanssa (GMT+3).

Lue lisää:

Kesäaika oli sota-ajan keksintö – tuleeko siitä Suomen uusi aikavyöhyke?

Kesäaika tietäisi valoisampia ulkoiluiltoja, talviaika tahdistaisi paremmin sisäisen kellon – kumpi pitäisi valita?

Suosittelemme sinulle