Vihreitten Satu Hassi ja sinisten Tiina Elovaara miettivät vielä, hakevatko jatkokautta eduskuntaan. Keskustan Mikko Alatalo sekä sinisten Lea Mäkipää ja Martti Mölsä eivät enää lähde vaaleihin.
Kolmen luopuvan kansanedustajan saalis vuoden 2015 vaaleissa oli yhteensä yli 11 000 ääntä.
Pirkanmaalta valitaan eduskuntaan kevään vaaleissa edelleen 19 edustajaa. Kaikki puolueet haluavat saada listansa täyteen eli löytää saman määrän ehdokkaita.
Aikaa ehdokaslistojen kokoamiseen on ensi vuoden maaliskuuhun, mutta työ on hyvässä vauhdissa jo nyt. Puolueet haluavat listoilleen eri-ikäisiä naisia ja miehiä niin Tampereelta kuin muualtakin Pirkanmaalta.
Kokoomus ja SDP käyvät Pirkanmaalla tiukkaa taistoa maakunnan suurimman puolueen paikasta.
Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kokoomus kiri demareiden edelle. Vuoden 2017 kuntavaaleissa sosialidemokraatit nousivat ykköseksi. Erot äänimäärissä ovat olleet hyvin pieniä.
Kokoomus tavoittelee Pirkanmaalta viittä paikkaa
Kaikki kokoomuksen nykyiset neljä kansanedustajaa haluavat uusia paikkansa. Ehdokasasettelu on kovassa vauhdissa ja tällä viikolla pidetään ylimääräinen piirikokous, jossa ehdokaslistan mahdollisia nimiä käydään läpi.
– Viides paikka menetettiin viime vaaleissa nipin napin. Sen haluamme tietysti takaisin, sanoo Pirkanmaan kokoomuksen toiminnanjohtaja Jari Porraslampi.
Kokoomus aikoo Porraslammen mukaan päihittää demarit hyvällä ehdokaslistalla sekä iloisella ja avoimella vaalikampanjalla.
Kokoomuksen listoilta ensimmäistä kertaa eduskuntaan pyrkivät muun muassa valtiosihteeri, Tampereen edellinen pormestari (2013–2017) Anna-Kaisa Ikonen ja nokialainen kaupunginvaltuutettu, rikoskomisario Jari Kinnunen.
Maakunnallisten vaaliteemojen listaaminen on piirijärjestössä vielä kesken. Esille nousevat ainakin Pirkanmaan edunvalvonta-asiat ja aliedustus valtioneuvostossa.
Vaalikampanjaa käydään niin toreilla kuin sosiaalisessa mediassakin.
– Yhä suurempi osa vaalikampanjasta on siirtynyt sosiaaliseen mediaan, mutta se ei sulje pois sitä, että ihmisiä pitää tavata myös kasvotusten. Politiikka on kontaktilaji, kuittaa Porraslampi.
Vaalibudjetti on vielä kesken, mutta viime eduskuntavaaleissa piiri käytti rahaa 50 000–60 000 euroa. Huhtikuun 2019 vaalien budjetti on samaa suuruusluokkaa.
SDP haluaa olla Pirkanmaan suurin puolue
Pirkanmaan sosialidemokraatit ovat jo asettaneet 14 ehdokasta. Heidän joukossaan ovat myös kaikki neljä nykyistä kansanedustajaa. Loput viisi ehdokasta nimettäneen viimeistään marraskuussa.
Pirkanmaan sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell uskoo, että nykyisen Sipilän hallituksen politiikka auttaa demarit vaalivoittoon. Myös ehdokasasettelun pitää osua kohdilleen.
– Me aiomme olla huhtikuun vaalien jälkeen Pirkanmaan suurin puolue. Aiomme ottaa yhden lisäpaikan, sanoo Sandell.
Sandellin mukaan Pirkanmaalla vaaleissa nousevat esiin muun muassa liikennekysymykset: kolmas raide sekä kolmostien ja ysitien parantaminen.
Pirkanmaalta eduskuntaan mielivät demariehdokkaat hiovat tällä viikolla yhteistä kampanjaansa. Piirijärjestön vaalibudjetti on noin 50 000 euroa. Ehdokkaiden omat budjetit vaihtelevat paljon.
– Isoimmat henkilökohtaiset vaalibudjetit ovat kymmeniä tuhansia euroja, pienimmät parin tuhannen euron paikkeilla, arvioi Sandell.
Perussuomalaisten ehdokasasettelu sinisiä ripeämpää
Perussuomalaiset oli huhtikuun 2015 vaaleissa Pirkanmaan kolmanneksi suurin puolue ja sai eduskuntaan neljä paikkaa.
Puolueen hajoamisen jälkeen kansanedustajista vain Sami Savio jäi perussuomalaisiin.
Sinisiin siirtyneistä kansanedustajista Lea Mäkipää ja Martti Mölsä eivät asetu enää ehdolle. Puolueen 2. varapuheenjohtaja Tiina Elovaara ei toistaiseksi ole kertonut aikeistaan.
Perussuomaisten Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Harri Vuorenpää kertoo, että ehdokasasettelu on jo pitkällä.
– Olemme jo nimenneet 15 ehdokasta ja loput neljä nimetään loppuvuodesta, niin että saamme täyden listan.
Pirkanmaan sinisten ehdokasasettelu on piirin puheenjohtaja Ari Prihtin mukaan vielä alkutekijöissään.
– Emme ole asettaneet Pirkanmaalla vielä yhtään ehdokasta, mutta tämän kuun lopulla varmasti nimetään ensimmäiset. Meillä on silloin piirikokous.
Perussuomalaisten tavoitteena on Harri Vuorenpään mukaan saada Pirkanmaan vaalipiiristä läpi kolme edustajaa.
– Kyllä me lähdemme hakemaan kolmea paikkaa. Se vaatinee noin 15 prosentin kannatuksen ja siihen me tulemme pääsemään.
Ari Prihti uskoo Siniseen tulevaisuuteen.
– Meidän kansanedustajat ovat tehneet hyvää työtä ja meidän ministerit loistavaa työtä. Pitää muistaa, että gallupit eivät äänestä.
Sekä perussuomalaiset että siniset aikovat jalkautua vaalityöhön ympäri Pirkanmaata. Vaalibudjetit eivät vielä ole valmiit.
Keskusta etsii Alatalon manttelin perijää
Pirkanmaan keskustassakin ehdokasasettelu on aktiivisimmillaan. Nykyisistä kansanedustajista jatkopaikkaa tavoittelevat Pertti Hakanen ja Arto Pirttilahti.
Ehdokkailta on pyydetty suostumuksia lokakuun loppuun mennessä. Marraskuun piirikokouksessa nimetään koko ehdokaslista tai ainakin lähes kaikki 19 nimeä. Tunnetuimpia nimiä listalla on puolueen ex-puoluesihteeri Jouni Ovaska.
Pirkanmaan keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha haluaa jättää veikkaukset paikkaluvusta lähemmäs vaaleja.
– Tavoitteena on vähintään kolme paikkaa. Tärkeä merkitys on sillä, miten onnistumme ehdokasasettelussa. On mielenkiintoista nähdä, minne luopuvien kansanedustajien äänet menevät.
Tuukka Liuhan mielestä Sipilän hallitus on tehnyt hyvää työtä. Pirkanmaalla liikennehankkeita on saatava eteenpäin.
– Pääradan, kolmostien ja ysitien kehittäminen on tärkeää. Samoin Tampereen uudelle korkeakouluyhteisölle on saatava riittävät resurssit.
Piirin vaalibudjetti oli edellisissä eduskuntavaaleissa 40 000 luokkaa. Huhtikuun 2019 vaalien budjetti on vielä päättämättä.
Vihreät tavoittelee lisäpaikkaa
Pirkanmaan Vihreitten ehdokaslista valmistuu loppusyksyn ja alkutalven aikana. Olli-Poika Parviainen pyrkii jatkokaudelle, mutta Satu Hassin aikeita ei vielä tiedetä.
Mielipidemittauksissa vihreitten kannatus on viime aikoina notkahtanut. Pirkanmaalla ei uskota sen näkyvä paikallisesti.
– Gallupit tulee ja menee, mutta me tehdään omaa työtämme. Pirkanmaan kunnissa vihreitten painoarvo on kasvanut, uskoo puolueen Pirkanmaan toiminnanjohtaja Tarja Virtanen.
Piirin varsinainen vaaliohjelma on vielä tekeillä. Virtanen uskoo, että siihen mukaan tulevat ainakin työllisyys, ilmasto, köyhyyden poistaminen ja ihmisten tasa-arvo.
Pirkanmaan vihreitten vaalibudjettia ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta iso se ei Virtasen mukaan ole. Kampanjaa käydään perinteisesti turuilla ja toreilla, mutta erilaisten äänestäjien tavoittamseksi myös netti ja some-kanavat ovat käytössä.
Vasemmistoliitolla puolet listasta valmiina
Pirkanmaalta on nyt yksi Vasemmistoliiton edustaja Arkadianmäellä, Anna Kontula, ja hän pyrkii jatkoon.
– Kaikkiaan reilu puolet listan ehdokkaista on nyt plakkarissa. Osastoilta odotetaan lisää nimiehdotuksia, sanoo Vasemmistoliiton Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Suomen piirien yhteinen toiminnanjohtaja Aaron Kallinen.
Hänen mukaansa lista valmistuu marraskuun aikana – tosin yksi paikka saattaa vielä silloin jäädä täyttämättä. Valmista pitää olla viimeistään vasta maaliskuun 2019 alkupuolella.
Kallisen mukaan Pirkanmaan vaaliteemat aiotaan limittää puolueen valtakunnallisten teemojen kanssa.
– Puhutaan ainakin oikeudesta elää palkallaan, panostuksista osaamiseen ja julkisista palveluista. Kiinnostavaa nähdä, mihin keskustelu puolueiden ja ehdokkaiden välillä asettuu, kun vaalit lähenevät.
Myös Vasemmistoliiton vaalibudjetti täsmentyy syksyn edetessä. Samoin se, paljonko rahasta käytetään perinteiseen kampanjointiin ja paljonko nettiin ja eri some-kaaviin.
Kristillisdemokraatit uskoo kannatuksensa nousuun
Pirkanmaan Kristillisdemokraatit nimesi syyskuun lopulla ensimmäiset seitsemän ehdokasta, mukana on muun muassa puolueen Pirkanmaan ainoa kansanedustaja Sari Tanus. Piirikokous on marraskuussa.
– Toivomme kannatuksen kasvua ja kahta kansanedustajan paikkaa, sanoo Pirkanmaan kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sirpa Pursiainen.
Sirpa Pursiainen ei halua nostaa Pirkanmaan tärkeimmäksi vaaliteemaksi vain yhtä asiaa.
– Meidän täytyy joka tapauksessa parantaa vanhustenhoitoa, tuli sote-ratkaisua tai ei. Pirkanmaalle tarvitaan lisää pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja myös liikenneyhteyksien kehittäminen on tärkeää, luettelee Pursiainen.
Sirpa Pursianen uskoo myös arvokysymysten nousevan vaaleissa näkyvästi esille. Piirin vaalibudjetti on noin 10 000 euroa.