Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Turhautuminen vaihtui hymyksi – Eero Hirvonen harjoittelee jo paljon, vaikka ei voikaan vielä hypätä: "Kokonaispaketti voi olla lopulta vahvempi"

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkosen mukaan on edelleen liian aikaista sanoa, milloin Hirvonen kykenee avaamaan kautensa.

Eero Hirvonen
Eero Hirvonen Kuva: Lehtikuva
Micke Suopuro
Avaa Yle-sovelluksessa

Hiihtäen ja pyöräillen, uiden ja meloen – näin ovat sujuneet niin sanotusta "hyppääjän" polvesta kärsivän Eero Hirvosen viime ajat.

Aluksi Hirvonen oli turhautunut jatkuvaan kipuiluun, mutta polven pitkittyneen patellajänteen tulehduksen hoitamiseksi tehtyjen tarkkojen suunnitelmien myötä hymy palasi urheilijan kasvoille.

Toipuminen on sujunut ilman merkittäviä takapakkeja.

– Eero on niin säntillinen urheilija, että hän on hoitanut kuntouttamisenkin ihailtavan hyvin, maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen kehuu.

Hirvosen toipumisprosesissa kuun vaihde tarkoitti jälleen uuden tilannearvion tekemistä. Tilanne on monilta osin muuttumaton. Hirvosen omana valmentajanakin toimiva Kukkonen ei nimittäin tohdi arvioida, milloin 22-vuotias kykenee kautensa avaamaan.

– Alkuviikosta on taas tehty arvioita. Polvi kuntoutuu hiljalleen. Hyppyrimäkeen ei vielä pääse, mutta sitä ei tässä vaiheessa muutenkaan odotettu.

Hirvosen ei ole tarvinnut tinkiä ajallisesti kestävyysharjoittelustaan. Itse asiassa tuntimäärät ovat kasvaneet. Polvi ei ole kuitenkaan vielä kestänyt esimerkiksi vauhtikestävyysharjoittelua.

Kestävyysharjoittelun rinnalla Hirvosella kulkee kolme kertaa viikossa tehtävä kuntosaliohjelma, jonka tarkoituksena on kuntouttaa polvea hitailla jalkakyykkysarjoilla. Kuntosalilla nuori urheilija rehkii myös erityisesti ylä- ja keskivartalon sekä liikkuvuuden eteen.

Fysioterapeutti Marko Rossi ja Eero Hirvonen.
Eero Hirvonen fysioterapeutti Marko Rossin silmien alla syyskuun alussa. Kuva: Pekka Viinikka

Juuri nämä harjoitteet luovat niin Hirvoselle kuin Kukkoselle uskoa paremmasta. Yhdistetyn luonteen vuoksi näihin osa-alueisiin kun ei olisi ilman loukkaantumista mahdollisuutta käyttää niin paljon aikaa.

– Lajissa, jossa on yhdistettävä kestävyys ja räjähtävä taitolaji eli hyppääminen, on harjoitteluun käytettävä aika suunnattava tosi tarkasti. Ylimääräistä ei juuri voi olla, kun on keskityttävä ydinasioihin, Kukkonen selvittää.

– Olemme saaneet jo ihan hyviä tuloksia aikaiseksi. Olympiadin mittaista periodia ajatellessa urheilijan kokonaispaketti voi olla lopulta tämän myötä paljon vahvempi, Kukkonen korostaa.

Hirvonen on Kukkosen mukaan osoittanut kasvaneensa henkisesti, vaikka vastoinkäymisiä on uran varrelle mahtunut jo aiemmin.

– Eero, jos kuka, on oppinut taistelemaan vaikeuksien kanssa. Hän on varmasti oppinut arvostamaan terveitä päiviä.

Lue lisää:

Yhdistetyn suomalaiselle ykkösnimelle kova takaisku – Hirvonen sivussa vähintään kaksi kuukautta

Yksinäinen Ilkka Herola sai joukkuetoverinsa menestyksestä kipinän – ja myönsi ajattelevansa väärin

Suosittelemme sinulle