Scovia Alinza aloittaa päivänsä ministerinä tiukalla asialla. Tasa-arvoasioista vastaava suurlähettiläs Katri Viinikka ja UN Womenin Pohjoismaiden-johtaja Caroline Rusten kuuntelevat, kun Alinza kertoo tyttöjen asemasta Ugandassa.
Kaksi ongelmaa on hänen mielestään ylitse muiden: sukupuoleen perustuva väkivalta ja tyttöjen työttömyys.
– Nuoria tyttöjä raiskataan avioliitossa. Pääosin siksi, että he eivät tunne seksuaalisia oikeuksiaan, Alinza sanoo.
– Me nuoret aktivistit teemme kovasti työtä sen eteen, että tytöt saisivat tietoa oikeuksistaan.
Harvinainen tilaisuus
22-vuotias Scovia Alinza on suurperheen kuopus, kotoisin Itä-Ugandasta Otukurin kylästä. Hän oli itse Planin kummilapsi ja ryhtyi 18 täytettyään tekemään vapaaehtoistyötä järjestölle.
Suomeen hän on päätynyt, koska Plan halusi tämän vuoden tyttöjen päivän tempaukseensa mukaan myös ulkomaisen nuoren naisen. Tarkoitus on korostaa, miten Suomi ja suomalaiset voivat vaikuttaa tyttöjen oikeuksiin Suomen ulkopuolella.
Oikeastaan Scovia Alinza on ottanut varaslähdön. YK:n kansainvälinen tyttöjen päivä on 11. lokakuuta, jolloin muut tempauksessa mukana olevat suomalaiset yritykset ja instituutiot nostavat johtoonsa tytön.
Alinza sijaistaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaista. Ministeriys on päivän mittainen tempaus, mutta Alinza korostaa, että tilaisuus puhua suoraan päättäjille on harvinainen mahdollisuus.
– Saan näkemykseni esiin. Tunnen voimaantuneeni. Ja uskon, että tämä auttaa minua rakentamaan uraani.
Hän kuvailee, että hyöty on molemminpuolinen. Ugandassa projekteja pyörittävät henkilöt kuulevat häneltä suoraan, millainen tilanne on ruohonjuuritasolla.
Sijainen tunsi salkkunsa
Scovia Alinza puhuu hiljaisella äänellä mutta kysyy teräviä. Suomen kehityspolitiikan linjauksiin hän on tutustunut etukäteen.
Lounaspöydässä Anne-Mari Virolaisen kanssa Alinza tiedustelee, miksi Suomi on leikannut kehitysmäärärahojaan.
Virolainen selittää, että Suomen taloustilanne oli tiukka hallituskauden alkaessa, ja että ensi vuodelle määrärahoja hiukan nostetaan.
Alinzan asiantuntemus saa ministeriltä kehut. Virolainen toteaa, että hänelle tempaukseen osallistuminen oli selviö, sillä kyse on Suomen kehityspolitiikan kannalta tärkeistä teemoista.
– Saan nuoren, kehitysmaassa elävän naisen näkökulman siihen, miten hän näkee tulevaisuutensa ja mitä hän kokee, että me kehittyvissä maissa olevat voimme tehdä heidän asemansa eteen.
Scovia Alinza kokosi itselleen päivän monista tapaamisista nipun käyntikortteja – ja ratkaisuideoita kotimaan ongelmiin. Eikä poikkeuksellinen matka ministeriautolla eduskuntaan unohdu aivan heti.
– Keskustelut ministerin kanssa olivat mielenkiintoisinta tässä päivässä. Hän todella antoi minulle vastauksia, Alinza sanoo.