Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kompromissin löytäminen on vaikeaa, toteavat sekä SAK:n Eloranta että ministeri Lindström A-studiossa

Työministeri Jari Lindströmin mukaan hallitus kuuntelee herkällä korvalla kaikki ehdotuksia.

Irtisanomissuojalaki hallituksen ja ay-väen kiistakapulana
Marija Skara
Avaa Yle-sovelluksessa

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan lähtökohta hallituksen uudessa esityksessä irtisanomislaista on edelleen väärä.

– Meille ei käy se perusasia, että riippuen yrityksen koosta ihmisillä on erilainen irtisanomissuoja, toteaa Eloranta A-studion haastattelussa.

– Lähtökohta on väärä. Kompromissia ei voi löytää tällaisesta lainsäädännöstä.

Myönteiseksi asiaksi hallituksen uudessa esityksessä Eloranta näkee karenssin lyhentämisen. Eloranta kuvailee kuitenkin myös ymmärtävänsä yrittäjien vaikeuksia, niihin tulisikin löytää tukea.

Työministeri Jari Lindström (sin.) painottaa, että vaikka työllistämisvaikutusten suhteen oli hallituksen teettämissä arvioinneissa kritiikkiäkin, on yrittäjäkentän viesti ollut, että heillä on valmiutta palkata lisää työntekijöitä, jos esitys menee eteenpäin.

Lakiluonnoksessa hallitus korvasi myös ammattiliittoja hiertäneen kohdan työnantajan ja työntekijän luottamussuhteesta irtisanomistilanteessa. Lindströmin mukaan lausuntopalautteiden huoli kuultiin ja siksi muutos tehtiin.

– Ennen kaikkea esityksen on tarkoitus olla tarkkarajainen.

Kuitenkin:

– Lopullisestihan vasta oikeuskäytännön kautta tulee varmuus siitä, kuinka kyseistä kohtaa tulkitaan, täsmentää Lindström.

Elorannan mukaan tämä ei yrittäjän tuskaa helpota.

– Iso kysymys on, että ei tiedetä tarkkaan, mihin irtisanomiskynnys asettuu. Se johtaisi epäselvään ja epävarmaan tilanteeseen. Eikä se helpottaisi yrittäjän tuskaa, jos hän kuitenkin joutuu miettimään, uskaltaako irtisanoa vai ei, jos kuitenkin joutuu oikeuteen, sanoo Eloranta.

Ministeri Lindström toteaa, että kompromissia irtisanomislain suhteen on vaikea löytää, kun vastapuoli on ilmoittanut, että vain esityksen pois vetäminen kelpaa.

– Hallitus kuuntelee herkällä korvalla kaikki ideoita. Usein haasteena on, että hintalappu on kova. Keskusteluun olemme aina valmiita, toteaa ministeri Lindström.

Lue lisää:

Hallitus alentaa irtisanomislain rajan kymmenen työntekijän yrityksiin, karenssi lyhenee 60 päivään – keskiviikon lakot toteutuvat

Yrittäjien etujärjestö uskoo: Irtisanomislaki loisi tuhansia työpaikkoja – veteraaniyrittäjä epäilee ennusteita

Hallitus muuttaa esitystään irtisanomissuojan heikentämisestä – Mahdollinen kompromissi: Lakimuutos koskisi vain alle 10 henkilön yrityksiä, karenssit lievenevät kaikilta

Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen: poliittisia lakkoja pitäisi rajoittaa

Työministeri Lindström: Työsuhdeturvan heikentämistä koskevan esityksen vetäminen pois ei ole vaihtoehto, korjaukset mahdollisia

Suosittelemme